Story of the day: Αυτός είναι ο Γκάντι, το πρώτο μωρό χωρίς θρήσκευμα στο Λίβανο-Παιδί μιας σουνίτισας κι ενός σιίτη μουσουλμάνου
Η μητέρα του μικρού Γκάντι είναι σουνίτισα και ο πατέρας του είναι σιίτης. Πρωτοπορούν για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, καθώς υπήρξαν το πρώτο ζευγάρι Λιβανέζων που έκανε πολιτικό γάμο, αν και τέτοια ένωση δεν αναγνωρίζεται ακόμη επισήμως στον Λίβανο.
«Ο Γκάντι γεννήθηκε χωρίς θρήσκευμα. Είναι απλώς ένας πολίτης του Λιβάνου», εξηγεί ευτυχισμένη η μητέρα του Χολούντ Σουκαρίεχ. Λέει ότι αυτό είναι ένα επίτευγμα «ένα βήμα προς τα εμπρός για έναν καλύτερο Λίβανο», και το «αποτέλεσμα ενός μακροχρόνιου αγώνα».
Ο Γκάντι είναι μόλις δύο μηνών, αλλά έχει γράψει ήδη ιστορία στην πατρίδα του. Εκείνος δεν το ξέρει ακόμη, και κανείς δεν θα το καταλάβαινε με την πρώτη ματιά στο πιστοποιητικό της γέννησής του, ένα απλό έγγραφο που δεν προδίδει την πολυπλοκότητα της κατάστασης, γράφει το tovima.gr.
Η μητέρα του δείχνει με υπερηφάνεια μια αράδα, που θα έπρεπε κανονικά να γράφει το θρήσκευμα του παιδιού. Αλλά σε αυτό το ιστορικό, αν και μικρό κομμάτι χαρτιού, αυτή η γραμμή έχει μείνει, πολύ σκόπιμα, κενή.
Μπορεί να ακούγεται εύκολο, αλλά σε μια χώρα με μόλις 5 εκατ. πολίτες και 18 διαφορετικά θρησκεύματα, δεν ήταν καθόλου απλή υπόθεση. Η κυβέρνηση του Λιβάνου στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό σε μια θρησκευτική πολιτική ισορροπία για να διατηρηθεί μια πολύ επισφαλής ειρήνη. Είναι ένα σύστημα που κρύβει πάντα πολλούς κινδύνους για τον πληθυσμό της βαθιά διχασμένης χώρας.
Ο Γκάντι, του οποίου το όνομα σημαίνει στα αραβικά «το μέλλον μου», δεν είναι αρκετά μεγάλος για να ανησυχεί ακόμα. Οι γονείς του ονειρεύονται ένα μέλλον όπου δεν θα χρειάζεται να ανησυχεί για το θρήσκευμά του.
Ο Λίβανος είναι μία χώρα όπου οι θρησκευτικές συγκρούσεις είναι συχνές, και όπου οι θρησκευτικές πεποιθήσεις καθορίζουν εν πολλοίς το μέλλον κάθε ανθρώπου σε πολιτικό, επαγγελματικό, και κοινωνικό επίπεδο. Τις υψηλά ιστάμενες θέσεις στον στρατό και στην πολιτική τις καταλαμβάνουν αποκλειστικά άνθρωποι από τις τρεις επικρατούσες θρησκείες: σουνίτες μουσουλμάνοι, σιίτες μουσουλμάνοι, και χριστιανοί.
Η μητέρα του μικρού Γκάντι είναι σουνίτισα και ο πατέρας του Νιντάλ Νταργουίς είναι σιίτης. Πρωτοπορούν για δεύτερη φορά μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα, καθώς υπήρξαν το πρώτο ζευγάρι, το οποίο έκανε πολιτικό γάμο, αν και τέτοια ένωση δεν αναγνωρίζεται ακόμη επισήμως από τον νόμο στον Λίβανο.
«Αφήνοντας κενό το σημείο στο πιστοποιητικό γέννησης όπου συνήθως αναγράφεται το θρήσκευμα του παιδιού, ελπίζουμε να προστατεύσουμε τον Γκάντι από τις πράξεις θρησκευτικού φανατισμού που διαδραματίζονται στον Λίβανο. Θέλουμε, απλούστατα, να ζήσει την ζωή του χωρίς δεσμεύσεις, και να αποφασίσει μόνος του για την θρησκεία του, όπως και για οτιδήποτε άλλο που θα σχετίζεται με την προσωπική του ταυτότητα», λένε οι γονείς του μικρού Γκάντι.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr