Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας φτιάχνει υπέροχο ψωμί στην γάστρα - Έτοιμο σε μόλις λίγα λεπτά

Δεν θα το πιστεύετε! Ένα ψωμί που ασχολείστε 10΄ μαζί του, το βάζετε στη γάστρα και αυτό ήταν όλο. Τα υπόλοιπα τα αναλαμβάνει ο φούρνος σας. Eκπληκτικό, τραγανό, αρωματικό ψωμί που και τις επόμενες μέρες, αν μείνει, είναι τέλειο! Μια αγαπημένη μου συνταγή από την Πάρο.

Υλικά Συνταγής

  • 1 κιλό σκληρό αλεύρι για ψωμί
  • 2 κύβους των 25 γραμ. μαγιά (ή 2 φακελάκια ξερή μαγιά)
  • 2 κ. σ. κοφτές αλάτι
  • 1 κ. σ. ζάχαρη (ή μέλι θυμαρίσιο)
  • 640 γραμ χλιαρό νερό
  • 50 γραμ ελαιόλαδο
  • 2 κ.σ. σουσάμι
  • 1 γεμάτη κ.σ γλυκάνισο
  • 2 δάκρυα μαστίχας (κοπανισμένα)

Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr  για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

Εκτέλεση

Αυτό το εύκολο ψωμί στη γάστρα σε 10 λεπτά, είναι από τα αγαπημένα μου.

Θα ζυμώσουμε σε ένα βαθύ ταψί ή σε λεκάνη με φαρδιά βάση.

Τοποθετούμε στη μια μεριά της λεκάνης (από κάτω), μια διπλωμένη πετσέτα, έτσι ώστε να γέρνει από τη μία πλευρά. Στην πλευρά που γέρνει, τρίβουμε τη μαγιά με τα δάχτυλα σε κομματάκια. Ρίχνουμε πάνω στη μαγιά τη ζάχαρη (ή το μέλι), το γλυκάνισο και το νερό (όλα στη μεριά που γέρνει το σκεύος).

Από την άλλη πλευρά (την ανασηκωμένη), αδειάζουμε όλο το αλεύρι και το αλάτι. Με τα δάχτυλα αρχίζουμε να κάνουμε κυκλικές κινήσεις για να διαλυθεί η μαγιά και η ζάχαρη στο νερό. Σιγά σιγά αρχίζουμε να παίρνουμε λίγο λίγο αλεύρι με κυκλικές κινήσεις, μέχρι να σφίξει ή ζύμη.

Σε περίπτωση που χρησιμοποιήσετε ξερή μαγιά, ανακατέψτε τη με το αλεύρι, και ρίξτε το αλάτι στο νερό, το οποίο πρέπει να είναι χλιαρό και όχι καυτό.

Βάζουμε το ελαιόλαδο σε ένα βαθύ πιάτο και βουτώντας τα χέρια σε γροθιά στο λάδι ζυμώνουμε τη ζύμη. Τη γυρνάμε από την άλλη και συνεχίζουμε το ζύμωμα με τα λαδωμένα χέρια κλεισμένα σε γροθιά. Όταν η ζύμη πιει όλο το λάδι, τη βγάζουμε από τη λεκάνη και της δίνουμε σχήμα φραντζόλας.

Την ακουμπάμε σε ελαφρά λαδωμένη μικρή γάστρα. Σκεπάζουμε με το καπάκι τη γάστρα. Τη βάζουμε στο φούρνο στην τελευταία κάτω σχάρα, στις αντιστάσεις, στους 50 βαθμούς C, και την αφήνουμε για 1 ώρα ακριβώς. Δυναμώνουμε το φούρνο στους 250º C στις αντιστάσεις και συνεχίζουμε το ψήσιμο για ακόμα 50 λεπτά. Στο τελευταίο δεκάλεπτο του ψησίματος μπορείτε να βγάλετε το καπάκι ή ακόμα και  να βγάλετε το ψωμί στη σχάρα του φούρνου ώστε να ροδίσει και να τραγανίσει η κόρα του ολόγυρα.Όταν ροδοκοκκινίσει και φουσκώσει, βγάζουμε το ψωμί από τη γάστρα πάνω σε σχάρα ή σε καθαρή πετσέτα, για να μη νοτίσει και να παραμείνει τραγανό μέχρι την τελευταία μπουκιά.

Ψωμί στη γάστρα με 3 αλεύρια

700γραμ αλεύρι για ζυμωτά,

200γραμ αλεύρι ολικής άλεσης

100 γραμ αλεύρι γ.ο.χ.

Εάν θέλετε μπορείτε να ζυμώσετε το ψωμί στον κάδο του μίξερ με το γάντζο.

Πριν ξεκινήσετε διαβάστε τα παρακάτω μυστικά μου αλλά και μελετήστε καλά το δωδεκάλογό μου για τέλειο φουσκωτό ψωμί εδώ.

 Προσοχή στο χλιαρό νερό. Δεν πρέπει να ξεπερνάει τους 40ºC, αλλιώς θα καεί η μαγιά και το ψωμί δεν θα φουσκώσει ποτέ.

• Μπορείτε επίσης να παίξετε με τη γεύση και την υφή του ψωμιού και να κάνετε μείξη αλεύρων, σύμφωνα με το γούστο σας. Δοκιμάστε  60% σταρένιο και 40% ολικής, ή 60% σταρένιο, με 30% καλαμποκάλευρο και 10% χαρουπάλευρο.

• Αν δεν έχετε γάστρα, χρησιμοποιήστε βαθύ στρογγυλό ταψί με 32 εκ. διάμετρο και ύψος 6 εκ. Θα χρειαστεί να καλύψετε το ταψί ή με ένα καπάκι που μπαίνει στο φούρνο ή με ένα δεύτερο μεγαλύτερο ταψί

• Οι θερμοκρασίες που σας γράφω ισχύουν για ψήσιμο στις αντιστάσεις (πάνω και κάτω αντίσταση), τοποθετώντας το ψωμί στην τελευταία κάτω σχάρα του φούρνου.

• Στην ουσία το ψωμί στη γάστρα την πρώτη ώρα απλά στοφάρεται, δηλαδή φουσκώνει και ωριμάζει. Το κανονικό ψήσιμο του ψωμιού ξεκινάει από την ώρα που δυναμώνουμε το φούρνο.

• Τέλος, για κανένα λόγο μην ανοιγοκλείνετε το φούρνο κατά τη διάρκεια του στοφαρίσματος και του ψησίματος.

Φτιάξτε το όλοι γιατί είναι φανταστικό και μοσχοβολάει το σπίτι!

Who is who

 

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι τηςκαι, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr