Η Βίκυ Φλέσσα τετ α τετ με τον Γιάννη Βίτσα: «Ο γιός μου ανήκει στην γενιά των νέων που έφυγαν στο εξωτερικό, αναζητώντας εργασία» (Φωτό)
Η δημόσια τηλεόραση δεν είναι όσοι έρχονται και παρέρχονται από την ΕΡΤ ανάλογα με την κυβέρνηση!
Η εικοσαετή επιτυχημένη πορεία της με το πρόγραμμα «στα Άκρα», η αντικειμενικότητα στη δημόσια τηλεόραση, το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ, η ΔΤ, η ΝΕΡΙΤ, ο «πόλεμος» αλλά η πανδημία που αποτέλεσε για εκείνη πολύτιμη άσκηση αναστοχασμού. Η Βίκυ Φλέσσα εξομολογείται αλήθειες της στο 7ΜΕΡΕΣTV.
Από τον Γιάννη Βίτσα
-Επί 20 έτη παρουσιάζετε με επιτυχία στην Δημόσια Τηλεόραση το πρόγραμμα «Στα άκρα», φιλοξενώντας μερικές από τις σπουδαιότερες προσωπικότητες των γραμμάτων και του πολιτισμού. Τί ξεχωριστό θεωρείτε ότι έχει η εκπομπή και κατάφερε να περάσει ανά τα χρόνια «αλώβητη», παρά τις αλλαγές κυβερνήσεων άρα και διευθυντών- προέδρων στην ΕΡΤ;
Ο στόχος μου όλα αυτά τα 20 χρόνια ήταν να διευρύνω τα τηλεοπτικά όρια, να έχουν θέση η διανόηση και η επιστήμη στην τηλεόραση. Νιώθω χαρά και τιμή, όταν τηλεθεατές μού λένε: «Περιμένουμε να δούμε ποιόν έχει απόψε η Φλέσσα», ή «για να είναι στην Φλέσσα αυτός είναι σημαντικός άνθρωπος». ΄Αρα, οι προσκεκλημένοι μου και ο μόχθος που καταβάλλω μελετώντας ώρες, ώστε να είμαι επαρκής απέναντί τους, συνιστούν -κατά την εκτίμησή μου- την αξία της εκπομπής «στα άκρα».
-Ποιές από τις προσωπικότητες που συναντηθήκατε τηλεοπτικά θαυμάσατε;
Υπάρχει εντός μου πάντοτε μία περιέργεια για τον άλλον, να εξερευνήσω την σκέψη και το ήθος του. Μού συμβαίνει με πολλούς ανθρώπους ακόμη και στην καθημερινότητά μου, να νιώσω θαυμασμό για μία πράξη ή για μία σκέψη τους, οπότε -δίχως να θέλω να υπεκφύγω- θα αδικούσα πολύ κόσμο, αν μιλούσα μόνον με όρους τηλεοπτικούς.
-Πριν από δύο χρόνια δηλώσατε για την προηγούμενη κυβέρνηση «Έχει καταντήσει την ΕΡΤ τηλεοπτική «Πράβντα» του ΣΥΡΙΖΑ. Ντρέπομαι να συναντώ τηλεθεατές και να μου λένε «δεν βλέπω πια ΕΡΤ. Δεν αντέχω» Μετανιώσατε για την παραπάνω δήλωση;
Ουδόλως! Άλλωστε, ο ίδιος ο πρώην υπουργός Οικονομικών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος παραδέχτηκε εκ των υστέρων, αφότου ο ΣΥΡΙΖΑ έπαψε να είναι στην εξουσία, ότι «η κυβέρνησή μας δεν χειρίστηκε σωστά το θέμα της αντικειμενικότητας στην δημόσια τηλεόραση». Επίσης, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και πρώην δημοσιογράφος στην ΕΡΤ κ. Στέλιος Κούλογλου έχει αναφερθεί στην «στρατηγική αποτυχία της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ με την ΕΡΤ».
-Βέβαια η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε ξανά την ΕΡΤ.
Για ευνόητους λόγους, προκειμένου να θέσει υπό τον πλήρη έλεγχό της την ενημέρωση στην δημόσια τηλεόραση, όπερ και εγένετο. Με χαροποίησε, βεβαίως, το γεγονός ότι άξιοι άνθρωποι της ΕΡΤ επέστρεψαν στην εργασία τους, διότι-όπως πλειστάκις έχω τονίσει-η δημόσια τηλεόραση δεν είναι όσοι έρχονται και παρέρχονται από την ΕΡΤ ανάλογα με την κυβέρνηση…Είναι όσες και όσοι μοχθούν ανώνυμα τις περισσότερες φορές, δίχως ανταπόδοση. Απλώς, επειδή έχουν φιλότιμο και η ΕΡΤ είναι για αυτούς το σπίτι τους.
-Σοκαριστήκατε από το βίαιο κλείσιμο της δημόσιας τηλεόρασης το καλοκαίρι του 2013;
Όλες και όλοι σοκαριστήκαμε τότε. Πολλές και πολλοί από εμάς-μεταξύ αυτών και εγώ για 8 μήνες-μείναμε δίχως δουλειά Ήταν μία βίαιη πράξη, η οποία ενεγράφη στην συνείδηση του ελληνικού λαού. Η ΝΕΡΙΤ, η δημόσια τηλεόραση, η οποία διαδέχτηκε την ΕΡΤ με ενδιάμεσο σταθμό την ΔΤ, ήταν πιο ευέλικτο σχήμα και για πρώτη φορά υπήρξαν προσλήψεις μέσω κριτηρίων αξιολογήσεως. Δεν ευδοκίμησε, ο ΣΥΡΙΖΑ ανήλθε στην εξουσία και επανέφερε την ΕΡΤ.
-Δεχτήκατε πόλεμο στην πορεία σας;
Πιο πολύ, κύριε Βίτσα, μέ έχει απασχολήσει στην πορεία μου αυτό που προβληματίζει πολλές και πολλούς στην χώρα μας, η μάχη για το αυτονόητο. Η καθημερινή υπεράσπιση του ορθού λόγου στην σκέψη και την συμπεριφορά μας. Τελευταία, δυστυχώς, με την πανδημία αποδεικνύεται ότι η καθημερινή μάχη για το αυτονόητο στην Ελλάδα ποτέ δεν πεθαίνει…
-Σάς σοκάρει η λαίλαπα του κορωνοϊού που τόσο βίαια έχει εισέλθει στη ζωή μας;
Ζούμε στον βιογραφικό μας χρόνο όλες και όλοι μία πανδημία, η οποία θα καταγραφεί στην ιστορία του κόσμου. Παλαιότερα, οι πανδημίες εξαπλώνονταν από τους πολέμους, τις προσφυγικές ροές, τα πλοία στα λιμάνια από άλλες χώρες, σήμερα εξαιτίας της ευζωίας, της κινητικότητας του πληθυσμού παγκοσμίως κυρίως για λόγους αναψυχής ή επαγγελματικούς. Προσωπικώς, αντιμετώπισα και αντιμετωπίζω τον εγκλεισμό ως μία υποχρεωτική-και ταυτοχρόνως πολύτιμη- άσκηση αναστοχασμού.
-Ο γιος σας ζει στην Αγγλία, η οποία αναφορικά με την πανδημία, δοκιμάζεται πολύ περισσότερο από την Ελλάδα. Σας φοβίζει το ότι βρίσκεται στις δεδομένες συνθήκες τόσο μακριά;
Ο γιός μου ανήκει στην γενιά των νέων που έφυγαν στο εξωτερικό, αναζητώντας εργασία. Αυτό που με φοβίζει είναι, μήπως αποτύχουμε να δημιουργήσουμε τις απαραίτητες συνθήκες της αξιοκρατίας, ώστε να επιστρέψουν στην πατρίδα.
-Ολοκληρώνοντας τί ονειρεύεστε να σάς «χαρίσει» η ζωή στα επόμενα χρόνια ;
Υγεία και αγάπη πάντα. Μού αρκούν! Είναι τα ύψιστα αγαθά.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr