Πεντανόστιμα Χριστουγεννιάτικα ρολάκια – Μια συνταγή για μικρούς & μεγάλους

Υπέροχη συνταγή!

Συστατικά

Για τη ζύμη

  • 250 γρ. γάλα
  • 2 αβγά, μεσαία, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 80 γρ. βούτυρο, λιωμένο + έξτρα 30 γρ. για το άλειμμα
  • 700 γρ. αλεύρι για τσουρέκι
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 120 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 9 γρ. μαγιά ξηρή

Για τη γέμιση

  • 50 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
  • 20 γρ. ζάχαρη άχνη
  • 300 γρ. χριστουγεννιάτικη γέμιση για γλυκό
  • 100 γρ. βερίκοκα, αποξηραμένα
  • 100 γρ. κεράσια, γλασέ

Για το σερβίρισμα

  • 250 γρ. κουβερτούρα λευκή, λιωμένη
  • 100 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Ζεσταίνουμε το γάλα στον φούρνο μικροκυμάτων για 50-60 δευτερόλεπτα στα 700 Watt και προσέχουμε να μην κάψει πολύ.
  • Στον κάδο του μίξερ ρίχνουμε το γάλα, τη μαγιά και ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός.
  • Χτυπάμε σε μέτρια ταχύτητα με τον γάντζο και προσθέτουμε τη ζάχαρη, το βούτυρο, το αλάτι, τα αυγά και το αλεύρι, σταδιακά, μέχρι το ζυμάρι να πάρει μορφή μπάλας.
  • Μεταφέρουμε σε ένα μπολ, το οποίο έχουμε αλείψει με βούτυρο τον πάτο του, σκεπάζουμε με μεμβράνη και αφήνουμε να φουσκώσει για 1 1/2 ώρα περίπου μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος του.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.
  • Όταν φουσκώσει η ζύμη, τη μεταφέρουμε στον αλευρωμένο πάγκο εργασίας και ζυμώνουμε για λίγο ακόμα.
  • Με τον πλάστη ανοίγουμε την ζύμη σε ορθογώνιο 45x40 εκ. με την μεγαλύτερη επιφάνεια να είναι προς την πλευρά μας.
  • Ανακατεύουμε το βούτυρο με τη ζάχαρη και απλώνουμε σε όλη την επιφάνεια του ζυμαριού. Στη συνέχεια απλώνουμε το minced meat, τα βερίκοκα και τέλος τα κεράσια.
  • Τυλίγουμε σφιχτά τη ζύμη σε ρόλο από τη μεγάλη επιφάνεια και κλείνουμε την άκρη με λίγο νερό για να κολλήσει.
  • Με ένα πριονωτό μαχαίρι κόβουμε σε 12 ίσα κομμάτια και μεταφέρουμε σε ένα  ταψί 25x35 εκ., στρωμένο με λαδόκολλα.
  • Αφήνουμε να φουσκώσουν για επιπλέον 30 λεπτά.
  • Ψήνουμε για 20-30 λεπτά μέχρι να φουσκώσουν και να πάρουν χρυσαφένιο χρώμα.

Για το σερβίρισμα

  • Λιώνουμε τη λευκή κουβερτούρα και την κουβερτούρα, ξεχωριστά, σε μπεν μαρί ή στα μικροκύματα.
  • Την αδειάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ και βουτάμε μέσα τα ρολάκια μέχρι τη μέση. Τα αφήνουμε πάνω σε λαδόκολλα να κρυώσουν.
  • Βάζουμε τη λιωμένη κουβερτούρα σε μια σακούλα ζαχαροπλαστικής.
  • Σχηματίζουμε δεντράκια πάνω σε μία λαδόκολλα και αφήνουμε να κρυώσουν.
  • Με προσοχή βγάζουμε τα δεντράκια και διακοσμούμε τα ρολάκια.

 

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώραεστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr