O Άκης Πετρετζίκης δημιουργεί Χριστουγεννιάτικο δέντρο από μαρέγκες

Υπέροχη συνταγή!

Συστατικά

Για τη μαρέγκα

  • 150 γρ. ασπράδια, 5 αβγά μέτρια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.σ. πράσινο χρώμα ζαχ/κης σε πάστα
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 150 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 150 γρ. ζάχαρη άχνη

Για τη σαντιγί

  • 500 γρ. κρέμα γάλακτος 35%, παγωμένη
  • 2 κ.σ. ζάχαρη άχνη
  • 2 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

Για το σερβίρισμα

  • ζάχαρη άχνη

 

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση αυτής της συνταγής

 

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη μαρέγκα

  • Για τη μαρέγκα χρειαζόμαστε ένα μίξερ και φροντίζουμε ο κάδος να είναι πεντακάθαρος.
  • Χτυπάμε με το σύρμα του μίξερ σε μέτρια προς δυνατή ταχύτητα τα ασπράδια, το αλάτι, το χρώμα ζαχαροπλαστικής, το εκχύλισμα βανίλιας μέχρι να αφρατέψουν.
  • Προσθέτουμε σε 10 δόσεις την κρυσταλλική ζάχαρη και περιμένουμε να αφρατέψει.
  • Μόλις αφρατέψει και γυαλίσει, δοκιμάζουμε λίγο από τη μαρέγκα για να δούμε αν έχει διαλυθεί τελείως η κρυσταλλική ζάχαρη. Αν δεν έχει διαλυθεί συνεχίζουμε για λίγο ακόμα το χτύπημα.
  • Όταν είναι έτοιμο το μείγμα προσθέτουμε και την άχνη ζάχαρη και χτυπάμε για άλλα 10 δευτερόλεπτα στο μίξερ μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα μας.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 100οC στον αέρα.
  • Παράλληλα, σχεδιάζουμε από 4 αστέρια διαμέτρου 12 εκ., 8 εκ., 4 εκ--. με μαρκαδόρο σε κομμάτια λαδόκολλας.
  • Αναποδογυρίζουμε τις λαδόκολλες σε ίσια ταψάκια ώστε να είναι η βαμμένη πλευρά προς τα κάτω.
  • Βάζουμε το μείγμα σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη κορνέ αστεράκι και αρχίζουμε να σχηματίσουμε τα αστεράκια πάνω από τις λαδόκολλες που σχεδιάσαμε.  
  • Με τη μαρέγκα που θα μας περισσέψει φτιάχνουμε χριστουγεννιάτικες μαρέγκες σε σχήμα δέντρου.
  • Ψήνουμε για 2 ώρες.
  • Αφαιρούμε τα ταψιά από τον φούρνο και αφήνουμε τις μαρέγκες να κρυώσουν εντελώς, για 2 ώρες.

Για τη σαντιγί

  • Αφού κρυώσουν οι μαρέγκες ετοιμάζουμε τη σαντιγί.
  • Στον κάδο του μίξερ προσθέτουμε την κρύα κρέμα γάλακτος, τη ζάχαρη άχνη, και το εκχύλισμα βανίλιας.
  • Χτυπάμε σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να αρχίσει το σύρμα να αφήνει γραμμές πάνω στην χτυπημένη κρέμα και να έχει πάρει υφή γιαουρτιού. Δεν τη χτυπάμε περισσότερο γιατί θα κόψει!
  • Ο χρόνος που θα χρειαστούμε για να γίνει αυτό εξαρτάται από τα λιπαρά της κρέμας, το πόσο παγωμένη είναι η κρέμα και το πόσο δυνατό είναι το μίξερ μας.
  • Στη συνέχεια, σταματάμε το μίξερ και αφαιρούμε τον κάδο.
  • Αν θέλουμε να τη χρησιμοποιήσουμε αμέσως, τη χτυπάμε για λίγα δευτερόλεπτα με ένα σύρμα χειρός ώστε να γίνει πιο σφιχτή.
  • Μεταφέρουμε σε μία σακούλα ζαχαροπλαστικής με μύτη κορνέ αστεράκι.

Για τη συναρμολόγηση

  • Ξεκινάμε να στήνουμε το δέντρο μας βάζοντας πάνω σε μία πιατέλα ένα μεγάλο αστέρι.
  • Μοιράζουμε λίγη από τη σαντιγί.
  • Συνεχίζουμε την ίδια διαδικασία μαρέγκα- σαντιγί ξεκινώντας από το μεγαλύτερο αστέρι και καταλήγοντας στο πιο μικρό.
  • Στην κορυφή διακοσμούμε με ένα από τα χριστουγεννιάτικα δεντράκια που φτιάξαμε από μαρέγκα.
  • Πασπαλίζουμε με άχνη ζάχαρη και σερβίρουμε.

 

Who is Who

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώραεστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr