7 πράγματα που μας λέει η γλώσσα μας για την υγεία μας - Τι υποδηλώνουν οι φουσκάλες, τα μαύρα τριχίδια
Δώστε προσοχή στα σημάδια...
Ο οργανισμός μας είναι ένας μηχανισμός που, όταν όλα πηγαίνουν καλά, λειτουργεί ρολόι! Ωστόσο, πολλές φορές, το σώμα μας μάς στέλνει σημάδια και μηνύματα όταν κάτι δεν πάει καλά. Το πρόβλημα είναι, κατά πόσον μπορούμε να παρατηρήσουμε τα σημάδια αυτά και να καταλάβουμε τι μπορεί να σημαίνουν, καθώς μπορεί να είναι ενδεικτικά κάποιου προβλήματος πιο σοβαρού. Ένα όργανο που μας «μιλάει» στην κυριολεξία και μας χτυπάει το καμπανάκι για κάποιο ενδεχόμενο πρόβλημα υγείας είναι…η γλώσσα μας. Ίσως φαίνεται παράξενο, αλλά η υγεία της γλώσσας μας, μπορεί να μας πει πολλά για το τι συμβαίνει στον οργανισμό μας και δεν μπορούμε να το δούμε.
7 Σημάδια που μας «λέει» η γλώσσα σχετικά με την υγεία μας!
Ίσως η γλώσσα μας ως «σηματοδότης» της υγείας να μην είναι το πρώτο πράγμα που έρχεται στο μυαλό μας. Ωστόσο, οι αλλαγές στην εμφάνιση και την αίσθηση της γλώσσας θα μπορούσαν να είναι ένα πρώιμο σημάδι κάποιας ασθένειας.
Μπορεί κάποια από αυτά τα ζητήματα να μην είναι σημαντικά και να επιλύονται εύκολα και γρήγορα, ενώ κάποια μπορεί να είναι και πιο σοβαρά. Εάν παρατηρήσετε κάποιες από τις ακόλουθες αλλαγές στη γλώσσα σας, ίσως χρειαστεί να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.
- Γλώσσα σαν φράουλα.
Η περιγραφή αυτή σημαίνει γλώσσα πρησμένη και με ανώμαλη επιφάνεια. Συνήθως, η γλώσσα σε αυτή την κατάσταση μπορεί να είναι κόκκινη, πολλές φορές και άσπρη. Στις περιπτώσεις αυτές η επιφάνεια της γλώσσας θυμίζει φράουλα ή βατόμουρο.
Ας δούμε με τι ασθένεια σχετίζεται η περίπτωση της γλώσσας-φράουλας [1]:
- Νόσος Kawasaki. Αυτή η ασθένεια προκαλεί φλεγμονές σε ορισμένες αρτηρίες και επηρεάζει συνήθως τα παιδιά.
- Δάγκειος πυρετός. Ο δάγκειος πυρετός είναι μια βακτηριακή λοίμωξη που μπορεί να προκύψει σε περίπτωση στρεπτόκοκκου. Εμφανίζεται συχνότερα σε παιδιά ηλικίας από πέντε έως δεκαπέντε.
- Αλλεργία σε τρόφιμα ή φάρμακα. Η πρησμένη γλώσσα μπορεί να οφείλεται σε φλεγμονή από αλλεργική αντίδραση.
- Σύνδρομο τοξικού σοκ. Το τοξικό σοκ είναι μια σπάνια επιπλοκή από τη χρήση ταμπόν ή συσκευασίας ρινικής γάζας. Το βακτήριο Staphylococcus aureus προκαλεί συνήθως αυτή τη νόσο όπως και άλλα βακτήρια.
- Ανεπάρκεια σε βιταμίνη Β12. Εάν πάσχετε από ανεπάρκειά σε βιταμίνη Β12 μπορεί να δείτε τη γλώσσα σας να γίνεται σαν φράουλα.
- Φλεγμονώδες σύνδρομο πολλαπλών συστημάτων σε παιδιά (MIS-C). Αυτό είναι ένα σπάνιο σύνδρομο που μπορεί να εμφανιστεί σε παιδιά που έχουν μολυνθεί από COVID-19. Ενώ τα περισσότερα παιδιά που πάσχουν από COVID-19 νοσούν ήπια ή ασυμπτωματικά, υπάρχουν αναφορές ότι ορισμένα παιδιά μπορεί να έχουν αυτήν την επιπλοκή που ενδεχομένως να είναι σοβαρή και επικίνδυνη [8].
Εάν παρατηρήσετε αυτό το φαινόμενο, θα πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας για να γίνει η σωστή διάγνωση. Μερικές από αυτές τις καταστάσεις, όπως η ανεπάρκεια Β12, διορθώνονται εύκολα, ενώ άλλες καταστάσεις, όπως το σύνδρομο τοξικού σοκ, είναι πολύ πιο σοβαρές.
Εάν θεωρείτε ότι πάσχετε από σύνδρομο τοξικού σοκ ή οξεία αλλεργική αντίδραση, θα πρέπει να ζητήσετε αμέσως ιατρική περίθαλψη [1]:
- Γλώσσα με μαύρα τριχίδια.
Μπορεί να φαίνεται ανησυχητικό, αλλά είναι στην πραγματικότητα μια κατάσταση ακίνδυνη, συνήθως προσωρινή και ανώδυνη. Τα μαύρα τριχίδια στη γλώσσα προέρχονται από τη συσσώρευση νεκρών κυττάρων του δέρματος στις θηλές (μικροσκοπικές προεξοχές) που βρίσκονται στην επιφάνεια της γλώσσας.
Αυτές οι θηλές, ωστόσο, είναι μεγαλύτερες από το κανονικό, οπότε εύκολα παγιδεύουν υπολείμματα τροφών, βακτήρια, καπνό ή άλλες ουσίες. Αυτό μπορεί να αλλάξει τη γεύση μας ή να προκαλέσει κακοσμία και κακή αναπνοή.
Πιθανές αιτίες ή παράγοντες που συμβάλλουν στην κατάσταση αυτή είναι οι εξής:
- Αλλαγές στα φυσιολογικά βακτήρια του στόματος μετά από χρήση αντιβιοτικών
- Κακή στοματική υγιεινή
- Ξηροστομία
- Τακτική χρήση στοματικών πλύσεων που περιέχουν ερεθιστικούς οξειδωτικούς παράγοντες, όπως υπεροξείδιο.
- Χρήση καπνού
- Πρόσληψη υπερβολικής ποσότητας καφέ ή μαύρου τσαγιού
- Υπερβολική χρήση αλκοόλ
- Διατροφή με μαλακές τροφές που δεν βοηθούν στην απολέπιση των νεκρών κυττάρων της γλώσσας
Η θεραπεία αυτή του προβλήματος είναι η εξάλειψη των αιτιών και η καλή στοματική υγιεινή. Σε κάθε περίπτωση συμβουλευτείτε τον γιατρό σας εάν ανησυχείτε, ειδικά εάν το πρόβλημα δεν επιλύεται μετά τη βελτίωση της στοματικής υγιεινής.
- Γλώσσα με λευκή επιφάνεια πλάκας.
Αυτό συμβαίνει όταν διογκώνονται οι θηλές της γλώσσας. Τα υπολείμματα, τα βακτήρια και τα νεκρά κύτταρα που συσσωρεύονται μεταξύ των θηλών ασπρίζουν την επιφάνεια της γλώσσας. Η κατάσταση ονομάζεται επίσης υπερτροφία θηλών ή φλεγμονή και οφείλεται στα εξής:
- Κακή στοματική υγιεινή
- Ξηροστομία
- Αφυδάτωση
- Κάπνισμα ή άλλη χρήση καπνού από το στόμα
- Χρήση αλκοόλ (υπερβολική)
- Αναπνοή από το στόμα
- Διατροφή με μαλακές ή πολτοποιημένες τροφές (κατανάλωση κυρίως μαλακών ή πολτοποιημένων τροφίμων)
- Ερεθισμό από αιχμηρές άκρες των δοντιών ή οδοντιατρικά εργαλεία
- Πυρετό
Η κατάσταση αυτή θα μπορούσε να είναι μια απλή λοίμωξη, ή σημάδια πιο σοβαρής κατάστασης. Εάν παρατηρήσετε να συνεχίζεται η κατάσταση συμβουλευθείτε τον γιατρό σας.
- Γεωγραφική γλώσσα.
Η κατάσταση αυτή ονομάζεται καλοήθης μεταναστευτική γλωσσίτιδα και η γλώσσα έχει ομαλά, κοκκινωπά μπαλώματα που περιβάλλονται από λευκά σημάδια. Αυτό το μοτίβο θυμίζει χάρτη, εξ ου και το όνομα.
Η γεωγραφική γλώσσα δεν προκαλεί μακροχρόνια προβλήματα, δεν είναι μεταδοτική και οι περισσότεροι άνθρωποι δεν έχουν βαριά συμπτώματα. Ορισμένα άτομα ίσως αισθάνονται αίσθημα καψίματος ή μυρμήγκιασμα στη γλώσσα τους, αλλά συνήθως δεν απαιτείται θεραπεία.
Τα άτομα που έχουν σύνδρομο ψωρίασης Reiter’s είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν το φαινόμενο της γεωγραφικής γλώσσας. Οι γυναίκες που λαμβάνουν ορμόνες για αντισύλληψη είναι επίσης πιο πιθανό να εμφανίσουν αυτό το φαινόμενο. Άλλες αιτίες είναι η ανεπάρκεια βιταμινών και μετάλλων όπως ψευδάργυρος, σίδηρος, φολικό οξύ ή Β6 και Β12, διαβήτης, αλλεργίες ή συναισθηματικό στρες.
Η γεωγραφική γλώσσα μπορεί να μείνει για λίγο, να εξαφανιστεί, ή να διαρκέσει για εβδομάδες ή χρόνια. Εάν σας ανησυχεί, συμβουλευθείτε τον γιατρό σας .
- Μυκητιώδης στοματίτιδα.
Η μυκητιώδης στοματίτιδα εμφανίζεται όταν ο μύκητας Candida albicans προσβάλλει τη στοματική κοιλότητα. Ο Candida υπάρχει συνήθως στο στόμα μας, αλλά συνήθως εξαλείφεται.
Τα λευκά σημάδια στη γλώσσα είναι συνήθως σημάδι της μυκητιώδους στοματίτιδας και μπορεί να εμφανιστούν επίσης στην εσωτερική επένδυση των μάγουλων, στον ουρανίσκο, στα ούλα, στις αμυγδαλές, ή στο πίσω μέρος του λαιμού.
Εάν το ανοσοποιητικό σας σύστημα λειτουργεί σωστά, η μυκητιώδης στοματίτιδα δεν είναι κάτι το σοβαρό και εξαλείφεται γρήγορα. Ωστόσο, μπορεί να γίνει σοβαρό σε άτομα με ανοσοκαταστολή, τα οποία μπορεί να αναπτύξουν πιο σοβαρή συστηματική λοίμωξη.
Μπορείτε να προλάβετε τη μυκητιώδη στοματίτιδα με σωστή στοματική υγιεινή, αποφεύγοντας τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε σάκχαρα, διατηρώντας ρυθμισμένο το σάκχαρο εάν έχετε διαβήτη και αντιμετωπίζετε έγκαιρα και σωστά καταστάσεις όπως ξηροστομία και άλλες στοματικές μολύνσεις .
- Ομαλός λειχήνας στόματος.
Ο ομαλός λειχήνας στόματος είναι μια χρόνια φλεγμονώδης κατάσταση που επηρεάζει τους στοματικούς βλεννογόνους. Αυτό μπορεί να προκαλέσει λευκά δαντελωτά μπαλώματα, ερυθρούς πρησμένους ιστούς ή ανοιχτές πληγές στη γλώσσα ή στο εσωτερικό του στόματός σας.
Αυτή η κατάσταση δεν είναι μεταδοτική, και συνήθως εμφανίζεται όταν το ανοσοποιητικό σύστημα προσβάλλει τα κύτταρα της στοματικής βλεννογόνου μεμβράνης. Μπορεί να προκαλέσει μια οδυνηρή αίσθηση καψίματος και να μας κάνει πιο ευαίσθητους σε θερμές ή κρύες θερμοκρασίες ή να προκαλέσει δυσφορία κατά την ομιλία, τη μάσηση ή την κατάποση.
Οι ειδικοί δεν γνωρίζουν τι προκαλεί τον ομαλό λειχήνα, αλλά αν παρατηρήσετε ότι επιδεινώνεται συμβουλευθείτε τον γιατρό σας – ενδεχομένως να οδηγήσει σε κίνδυνο ανάπτυξης στοματικού καρκίνου, οπότε χρειάζεται συνεχή ιατρική παρακολούθηση.
- Φουσκάλες
Εάν εμφανίσετε φουσκάλες στη γλώσσα σας που επιμένουν, καλύτερα να συμβουλευθείτε τον γιατρό σας. Θα μπορούσαν να είναι ένα σημάδι καρκίνου του στόματος – άλλα συμπτώματα στοματικού καρκίνου περιλαμβάνουν:
- ασυνήθιστα υπόλευκο ή κοκκινωπό χρώμα της στοματικής κοιλότητας
- αναπτύξεις ή εξογκώματα στο στόμα
- χαλαρά δόντια
- μούδιασμα στο πρόσωπο ή το λαιμό
- προβλήματα μάσησης ή κατάποσης
- δυσκολία στην ομιλία
Ακόμα κι αν δεν έχετε κανένα από τα παραπάνω συμπτώματα, θα πρέπει να το προσέξετε. Εάν είναι πρώιμο σημάδι καρκίνου, όσο πιο γρήγορα διαγνωστεί, τόσο καλύτερες πιθανότητας ίασης υπάρχουν αναφέρει το naturalsoul.
Προσέξτε την υγεία της γλώσσας σας!
Υπάρχουν πολλές καταστάσεις υγείας που θα μπορούσαν να προκαλέσουν συμπτώματα στη γλώσσα και στη στοματική κοιλότητα. Μερικά από αυτά μπορεί να είναι ήσσονος σημασίας με εύκολη θεραπεία, αλλά μερικά μπορεί να είναι απειλητικά για τη ζωή.
Εάν παρατηρήσετε αλλαγές στην εμφάνιση ή την αίσθηση της γλώσσας, συμβουλευθείτε αμέσως τον γιατρό σας.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr