Η Ντίνα Νικολάου δημιουργεί: Φανταστικό μελόψωμο με ξερά φρούτα!
Αντικαταστήστε τα ξερά φρούτα της συνταγής με όποια άλλα σας αρέσουν, όπως με χουρμάδες (ιδιαίτερα το χειμώνα), ξερά δαμάσκηνα, ξανθή σταφίδα, αποξηραμένα κράνα (για ξινούτσικο αλλά πολύ νόστιμο αποτέλεσμα) και άλλα.
ΥΛΙΚΑ
¾ φλιτζ. τσαγιού μέλι, κατά προτίμηση θυμαρίσιο
½ κουτ. γλυκού κανέλα, σε σκόνη
½ κουτ. γλυκού μοσχοκάρυδο, σε σκόνη
½ κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα (σε σκόνη)
2 αυγά, κατά προτίμηση βιολογικά, χωριστά οι κρόκοι από τα ασπράδια
50 ml ελαιόλαδο
100 ml γάλα φρέσκο
¾ φλιτζ. τσαγιού μαύρες σταφίδες
¾ φλιτζ. τσαγιού ξερά σύκα, ψιλοκομμένα
¾ φλιτζ. τσαγιού ξερά βερίκοκα, ψιλοκομμένα
300 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή σταρένιο σκληρό, για ψωμί)
1½ κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
½ κουτ. γλυκού αλάτι
ελάχιστο λιωμένο βούτυρο για τη φόρμα ή το ταψί
Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
ΒΗΜΑ 1 Βάζω το μέλι σε ένα κατσαρολάκι και το ζεσταίνω σε χαμηλή φωτιά, μέχρι να γίνει λίγο πιο ρευστό, χωρίς όμως να το αφήσω να πάρει βράση. Αποσύρω από τη φωτιά και προσθέτω την κανέλα, το μοσχοκάρυδο και τη σόδα. Ανακατεύω καλά.
ΒΗΜΑ 2 Σε ένα μεγάλο μπολ χτυπάω με το σύρμα (ή με το μίξερ χειρός) τους κρόκους με το ελαιόλαδο, μέχρι να φτιάξω μια ρευστή κρέμα. Προσθέτω το αρωματισμένο μέλι και το γάλα, χτυπάω για λίγο και τέλος ρίχνω τα ξερά φρούτα (σταφίδες, σύκα και βερίκοκα).
ΒΗΜΑ 3 Σε ένα μεγάλο μπολ ρίχνω το αλεύρι με το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Ανακατεύω καλά, κάνω μια λακκούβα στο κέντρο και αδειάζω εκεί το μείγμα αυγών που χτύπησα προηγουμένως.
ΒΗΜΑ 4 Σε ένα άλλο μπολ χτυπάω τα ασπράδια σε σφικτή μαρέγκα και τη ρίχνω στο μείγμα αλευριού. Ανακατεύω προσεκτικά με μια ελαστική σπάτουλα (μαρίζ) με απαλές κινήσεις για να μην χάσει η μαρέγκα τον όγκο της.
ΒΗΜΑ 5 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180ºC. Βουτυρώνω ελαφρώς μια μακρόστενη φόρμα του κέικ και αδειάζω εκεί το μείγμα. Το ψήνω για 1 ώρα. Μέχρι να φουσκώσει και να ροδίσει. Το αφήνω να κρυώσει τελείως σε μια σχάρα και το σερβίρω.
Who is Whο
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr