Ντίνα Νικολάου: Μια γευστική και παραδοσιακή πρόταση! Μελιτζάνες φουρνιστές με μοτσαρέλα και «ψητή» σάλτσα
Μία υπέροχη συνταγή, πολύ πλούσια σε ζωτικά θρεπτικά συστατικά
ΥΛΙΚΑ
Για τη σάλτσα
50 ml ελαιόλαδο
1 ολόκληρο κεφάλι σκόρδα, σπασμένα ακαθάριστα
1 μεγάλο ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
4 φιλέτα αντζούγιας, ψιλοκομμένα
½ κουτ. γλυκού μπούκοβο
1 κουτ. σούπας πελτέ ντομάτας
60 ml λευκό κρασί
800 γρ. ντοματάκια κονκασέ
1 κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή
10-12 φύλλα πλατύφυλλο βασιλικό, ψιλοκομμένα
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τις μελιτζάνες
2 κιλά μελιτζάνες φλάσκες, κομμένες σε φέτες πάχους 1½ εκ.
1½ κουτ. γλυκού ρίγανη, ξερή
2 κουτ. γλυκού πάπρικα, γλυκιά
100 ml ελαιόλαδο
½ φλιτζ. τσαγιού φρέσκο βασιλικό, ψιλοκομμένο
200 γρ. μυζήθρα, τριμμένη
250 γρ. φρέσκια μοτσαρέλα, κομμένη σε λεπτές φέτες
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
ΒΗΜΑ 1 Για τη σάλτσα: Προθερμαίνω το φούρνο στο γκριλ. Σε ένα βαθύ ταψάκι βάζω όλα τα υλικά της σάλτσας και ανακατεύω. Βάζω το ταψί στο πιο χαμηλό ράφι του φούρνου και ψήνω για 20-25 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια της σάλτσας και να «καεί» λίγο στην περιφέρεια.
ΒΗΜΑ 2 Για τις μελιτζάνες: Αλατίζω γενναιόδωρα τις μελιτζάνες και τις αφήνω σε τρυπητό για 30 λεπτά. Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C. Σκουπίζω τις μελιτζάνες με χαρτί κουζίνας και τις απλώνω σε λαμαρίνα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί (μπορεί να χρειαστούν 2 λαμαρίνες). Ραντίζω με το ελαιόλαδο και πασπαλίζω με φρεσκοτριμμένο πιπέρι, πάπρικα και ρίγανη. Ψήνω τις μελιτζάνες για 30-40 λεπτά μέχρι να ροδίσουν.
ΒΗΜΑ 3 Σε ένα ταψάκι 20×30 εκ. απλώνω περίπου ½ φλιτζάνι ψητή σάλτσας και πασπαλίζω με το 1/3 της ποσότητας της μυζήθρας. Στρώνω μια σειρά μελιτζάνες, καλύπτω με ½ φλιτζάνι σάλτσα και πασπαλίζω με λίγη μυζήθρα. Συνεχίζω την ίδια διαδικασία μέχρι να τελειώσουν όλα τα υλικά. Σκεπάζω με αλουμινόχαρτο και ψήνω για 45 λεπτά.
ΒΗΜΑ 4 Αφαιρώ το αλουμινόχαρτο, απλώνω τις φέτες φρέσκιας μοτσαρέλα και επαναφέρω στο φούρνο για 15-20 λεπτά μέχρι να λιώσει το τυρί. Αποσύρω από το φούρνο και το αφήνω 30 λεπτά να σταθεί. Πασπαλίζω με φρέσκο βασιλικό, κόβω σε τετράγωνα κομμάτια και σερβίρω.
Who is Whο
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr