Σοκάρουν τα στοιχεία: 1 στα 10 παιδιά έχουν πέσει θύμα σεξουαλικής κακοποίησης στην Ελλάδα - Το 89% είναι κορίτσια
Ο αριθμός των ανήλικων θυμάτων έχει τετραπλασιαστεί κατά τη διάρκεια των lockdown
Eνα στα 10 παιδιά έχει πέσει θύμα κάποια μορφής σεξουαλικής κακοποίησης στην Ελλάδα. Ο αριθμός των ανήλικων θυμάτων έχει τετραπλασιαστεί κατά τη διάρκεια των lockdown.
Παράλληλα μόλις 2 στα 100 παιδιά, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία, τολμούν να σπάσουν τη σιωπή τους και να απευθυνθούν στις Αρχές.
Μέσω Διαδικτύου φαίνεται ότι «ψαρεύουν» όλο και περισσότεροι δράστες σεξουαλικής κακοποίησης τα νεαρά θύματά τους, εκμεταλλευόμενοι τον εγκλεισμό της καραντίνας.
Αυτό αποκαλύπτουν στοιχεία της Europol, στα οποία αποτυπώνεται έξαρση στην επισκεψιμότητα σε ιστοσελίδες πορνογραφικού υλικού, αλλά και αύξηση στην προσέγγιση παιδιών μέσω του Διαδικτύου.
Τα σοκαριστικά νούμερα σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, αποκάλυψε η Ελενα Ράπτη, συντονίστρια της καμπάνιας «ΕΝΑ στα ΠΕΝΤΕ» του Συμβουλίου της Ευρώπης για την πρόληψη της παιδικής σεξουαλικής κακοποίησης, κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος με τίτλο «Βάζουμε όρια στη χρήση του Διαδικτύου – Επενδύουμε σε ένα ασφαλές μέλλον για τα παιδιά μας».
Σύμφωνα με τον διευθυντή Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος Βασίλη Παπακώστα, μόνο μέσα στο 2020 έχουν καταγραφεί 300 υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων μέσω Διαδικτύου στην Ελλάδα, υποθέσεις που αφορούν θέαση υλικού (φωτογραφίες, βίντεο).
Το 27% των θυμάτων είναι ηλικίας κάτω των 15 ετών, ενώ το 89% είναι κορίτσια. Οσον αφορά τους δράστες, το 95% είναι άνδρες, ενώ το 2,6% είναι ανήλικοι.
«Το έγκλημα αλλάζει μορφή. Ο αριθμός 11188, το επονομαζόμενο “cyber alert”, θα είναι το νέο 100», δήλωσε χαρακτηριστικά ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Λευτέρης Οικονόμου, προειδοποιώντας για τους κινδύνους του Διαδικτύου, που έχουν αυξηθεί δραματικά εν μέσω lockdown.
Μόνο μέσα στο 2020 οι τηλεφωνικές καταγγελίες στον αριθμό της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος έφτασαν τις 110.000. Αρκετές από αυτές αφορούσαν υποθέσεις με ανήλικα θύματα, καθώς οι νεαροί χρήστες του Διαδικτύου αυξάνονται ραγδαία. Είναι χαρακτηριστικό ότι το 2020 η χρήση του Διαδικτύου από παιδιά ηλικίας 5-12 ετών αυξήθηκε κατά 7%, σύμφωνα με έρευνα της Focus Bari για λογαριασμό του «Χαμόγελου του Παιδιού», μια αύξηση που εγκυμονεί κινδύνους, σύμφωνα με τον πρόεδρο του οργανισμού, Κωνσταντίνο Γιαννόπουλο. «Εμφανίζεται έλλειψη οριοθέτησης στις επαφές και εθισμός» στα παιδιά που χρησιμοποιούν το Διαδίκτυο, σημείωσε η δικαστικός Μαρία Κουβίδου, τονίζοντας ότι «πρέπει να εξηγούνται με σαφήνεια στα παιδιά οι κόκκινες γραμμές και να γίνει αντιληπτό ότι η συμμετοχή σε διαδικτυακή ομάδα δεν είναι ποτέ υποχρεωτική».
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης που παρακολούθησαν διαδικτυακά και μαθητές, πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά η παρουσίαση του παραμυθιού με τίτλο «Ο Σίφης ο Ποντικός & το Διαδίκτυο», το οποίο συνέγραψε η ηθοποιός, σκηνοθέτρια και συγγραφέας Κάρμεν Ρουγγέρη, σε συνεργασία με τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Στο παραμύθι, αποδίδονται με εύσχημο και βιωματικό τρόπο τα περιστατικά που χειρίζεται καθημερινά η Υπηρεσία, με στόχο να προσφέρουν στα παιδιά γνώσεις και εφόδια προκειμένου να συμπεριφέρονται υπεύθυνα στο Διαδίκτυο.
Παράλληλα, με αφορμή με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Ασφαλούς Πλοήγησης στο Διαδίκτυο, δημιουργήθηκαν 3 τηλεοπτικά και ραδιοφωνικό spot – κοινωνικά μηνύματα τα οποία προβάλλονται από τους τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθμούς της χώρας, μετά από σχετική απόφαση του ΕΣΡ.
Αριθμοί
2020: 300 υποθέσεις
Θύματα
27% κάτω των 15 ετών
89% κορίτσια
Δράστες
95% άνδρες
2,6% ανήλικοι
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr