Ένα πιάτο διαιτητικό και πολύ γευστικό! Φαγκρί στην γάστρα με αχνιστά χόρτα από την Ντίνα Νικολάου
Mια πρόταση ελαφριά σε θερμίδες και πλούσια σε διατροφική αξία
ΥΛΙΚΑ
80 γρ. βούτυρο αγελαδινό, λιωμένο
2 λεμόνια ακέρωτα
50 γρ. αμύγδαλα σε φιλέ
100 ml κρασί λευκόΑλάτι, πιπέρι
½ ματσάκι μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Για το σταμναγκάθι
800 γρ. σταμναγκάθι καθαρισμένο
1 ξερό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
80 ml ελαιόλαδο
1 σκελίδα σκόρδο, ψιλοκομμένη
Χυμό από 1 λεμόνι
Αλάτι, πιπέρι
Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
ΒΗΜΑ 1 Βάζω τα ψάρια σε ένα ξύλο κοπής και με ένα κοφτερό μαχαίρι, χαράζω σε 3 σημεία. Αλατοπιπερώνω ανάμεσα στις χαρακιές και τοποθετώ από μια φέτα λεμόνι σε κάθε χαρακιά. Τοποθετώ τα ψάρια μέσα στη γάστρα. Σε ένα μπολ ανακατεύω το βούτυρο, το κρασί, τα αμύγδαλα, αλάτι και πιπέρι και περιχύνω τα ψάρια. Κλείνω τη γάστρα και ψήνω για 20 λεπτά. Αφαιρώ το καπάκι πασπαλίζω με το μαϊντανό και αφήνω για 3 λεπτά να ροδίσουν ελαφρά.
ΒΗΜΑ 2 Για το σταμναγκάθι: Σε μια μεγάλη κατσαρόλα ζεσταίνω το ελαιόλαδο σε μέτρια φωτιά και σοτάρω το κρεμμύδι για 2 λεπτά, μέχρι να μαραθεί. Προσθέτω το σκόρδο και σοτάρω για 1/2 λεπτό, μέχρι να σκορπίσει το άρωμά του. Ρίχνω το σταμναγκάθι και ανακατεύω με μια ξύλινη κουτάλα, μέχρι να γυαλίσει καλά. Αλατοπιπερώνω, προσθέτω 100 ml νερό, χαμηλώνω ελαφρώς τη φωτιά, σκεπάζω την κατσαρόλα και αχνίζω το φαγητό για 10-12 λεπτά, ανακατεύοντας μερικές φορές. Σερβίρω τα χόρτα με τα ψάρια.
Who is Whο
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr