1 χρόνος Τοpwoman στο Eirinika: Το ποδόσφαιρο ξεκουράζει την Άρτεμη Αλεξιάδου που μίλησε στο Eirinika.gr για την κορυφαία επιστημονική διάκριση της!
Μόλις διάβασα την είδηση εντόπισα την Ελληνίδα γλωσσολόγο Άρτεμη Αλεξιάδου στο γραφείο της στην Στουτγάρδη και πρωί πρωί την πήρα τηλέφωνο.
Μόλις διάβασα την είδηση εντόπισα την Ελληνίδα γλωσσολόγο Άρτεμη Αλεξιάδου στο γραφείο της στην Στουτγκάρδη και πρωί πρωί την πήρα τηλέφωνο. Η Δρ. Άρτεμις Αλεξιάδου δεν έκρυβε την χαρά της, "παραδέχομαι ότι τρελάθηκα από την χαρά μου μόλις το έμαθα". Πως το μάθατε λοιπόν κ Αλεξιάδου; "Καθόμουν στο γραφείο μου την περασμένη Πέμπτη με κάποιους συνεργάτες όταν χτύπησε το τηλέφωνο. Δεν πήγε φυσικά ποτέ το μυαλό μου, ακούω λοιπόν από την άλλη γραμμή: έχουμε κάτι χαρμόσυνο να σας πούμε, μάλιστα απαντάω και τι είναι αυτό; επιλεγήκατε ως μια από τους 11 ερευνητές της Γερμανίας και μια από τις 4 γυναίκες που θα σας απονεμηθεί στις 12 Μαρτίου 2014 στο Βερολίνο την ανώτερη επιστημονική διάκριση της Γερμανίας, το βραβείο ‘’Λάιμπνιτς’’. Ομολογώ ότι τρελάθηκα εκείνη την στιγμή από την χαρά μου". "Δηλαδή σας έπεσε το ακουστικό", θα πρόσθετα εγώ.
Η Άρτεμις Αλεξιάδου είναι ολοφάνερο ότι αισθάνεται πως οι κόποι της και η αφοσίωση της στην επιστήμη των γλωσσών δικαιώνονται και ανταμείβονται αφού το βραβείο συνοδεύεται από 2,5 εκ € για να χρηματοδοτήσει τα project της. Και ποιος ήταν ο πρώτος που πήρατε στο τηλέφωνο Δρ Αλεξιάδου για να του πείτε τα καλά νέα; Για να είμαι ειλικρινής πρώτα απ’ όλα πήρα τον Πρύτανη μου, τους συναδέλφους μου και τέλος αφού και εγώ προετοίμασα τον εαυτό μου ψυχολογικά για την μεγάλη έκπληξη πήρα την μητέρα μου στο Βόλο. Όσο και να προσπάθησα να είμαι ψύχραιμη η μητέρα μου ως γνήσια Ελληνίδα έδειξε και αυτή τον ενθουσιασμό της, ξετρελάθηκε, συγκινήθηκε… Είναι εδώ μαζί μου για να περάσουμε μαζί τα Χριστούγεννα εδώ στην Στουτγάρδη αφού οι υποχρεώσεις μου στο Πανεπιστήμιο δεν μου επιτρέπουν να κάνω βόλτα στην παραλία της πατρίδας μου, του Βόλου ή να περπατήσω για λίγο στα όμορφα κοντινά χωριά μας του Πηλίου.
‘’Και τι θα κάνετε τόσα λεφτά κυρία Αλεξιάδου’’ ήταν η επόμενη ερώτηση, γελάω εγώ ρωτώντας της γελάει κι εκείνη αφού έτσι κι αλλιώς άκουσα πολλές φορές το γάργαρο γέλιο της κατά την διάρκεια της τηλεφωνικής μας συνέντευξης. Κα Νικολοπούλου αυτά τα 2,5 εκ € θα χρηματοδοτήσουν ένα τεράστιο project ‘’Τι συμβαίνει με τους άνθρωπούς που μιλάνε πάνω από μία γλώσσα, ακούνε πολλές διαφορετικές γλώσσες γύρω τους, ποιες είναι οι επιπτώσεις στην μητρική τους γλώσσα τελικά;’’ Πρόκειται δηλαδή για ένα project που θα ενδιέφερε πολύ και την Ελλάδα λόγω της πολυπολιτισμικότητας που βιώνει αυτήν την εποχή αλλά και το αντίστροφο, δηλαδή τις φθορές που θα υποστεί η γλώσσα των Ελλήνων που μεταναστεύουν αυτήν την εποχή σε διάφορες χώρες του κόσμου.
Πες τε μου ειλικρινά είσαστε καλή μαθήτρια στο Λύκειο του Βόλου; (σεμνό γελάκι) ή αλήθεια είναι πως τελείωσα το Λύκειο με 20 παρά 1, μπήκα 24 στην Φιλοσοφική Αθηνών, τελείωσα αριστούχος το Καποδιστριακό, έκανα μάστερ στην Αγγλία, βρέθηκα στο Βερολίνο για προσωπικούς λόγους κι εδώ έμεινα. Έκανα το Διδακτορικό μου λοιπόν με υποτροφία από την Γερμανική κυβέρνηση στην γλωσσολογία και 10 χρόνια αργότερα γιατί είμαι ήδη 20 συνολικά εδώ με δέχτηκαν ως καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Στουτγάρδης. Συνομιλώντας με την Δρ. Άρτεμη Αλεξιάδου, τον θαυμασμό μου διαδεχόταν η έκπληξη μιας γυναίκας με αναμφισβήτητη εξυπνάδα, μόρφωση αλλά και ένας άνθρωπος που αγαπάει την ζωή κι εδώ έρχεται η μεγάλη έκπληξη, το χόμπυ μου αυτό που με ξεκουράζει είναι να παρακολουθώ ποδόσφαιρό είμαι φανατική της Λίβερπουλ!!!
Της προτείνω να πάμε σε κάτι πιο πεζό: Τι διαβάζεται εκτός των πανεπιστημιακών βιβλίων;
Ιστορία και ιστορικά μυθιστορήματα. Τα τελευταία 5 χρόνια που η Ελλάδα περνάει δύσκολα από κάθε άποψη και στην σχέση της με τους Γερμανούς εσείς αισθανθήκατε κάποια στιγμή άβολα; παραδέχομαι ότι ούτε μια στιγμή δεν ένιωσα ότι υπάρχει η οποιαδήποτε αγανάκτηση ή δυσαρέσκεια από την πλευρά των Γερμανών φίλων και συναδέλφων μου απέναντι στην Ελλάδα. Μου έδειξαν περισσότερο να ανησυχούν παρά να εκφράσουν καθοιονδήποτε τρόπο αρνητικότητα για μας.
Ισχύει σε εσάς αυτό που λέμε ότι όποιος βγαίνει από το Ελληνικό σύστημα τα καταφέρνει καλύτερα;
Κα Νικολοπούλου στην Στουτγάρδη πράγματι είναι όλα πολύ καλά οργανωμένα, περισσότερο και από το Βερολίνο, σε αυτό η αλήθεια είναι δεν μοιάζουμε Έλληνες και Γερμανοί, χωρίς να σημαίνει ότι όλα είναι τέλεια κι εδώ, εκείνο στο οποίο υπερέχουν σίγουρα είναι πως ότι και να γίνει κάποιοι θεσμοί λειτουργούν και αυτούς του θεσμούς δεν τους πατάς ποτέ, γιατί αν τους πατήσεις τους πληρώνεις.
Και ποιοι είναι οι δάσκαλοι σας κα Αλεξιάδου στην γλωσσολογία; να μαντέψω εύκολα Γιώργος Μπαμπινιώτης;
Ναι, μεγάλος δάσκαλος και η κα Θεοφανοπούλου – Κοντού που νομίζω πως είναι ποια στην σύνταξη, μαζί της διδάχθηκα πολλά.
Σας ευχαριστώ! Συγχαρητήρια!!! Με συγκινήσατε, είμαι βέβαιη ότι όλη η Ελλάδα θα είναι κοντά σας στις 12 Μαρτίου όταν θα σας απονέμεται το βραβείο ‘’Λάιμπνιτς’’
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr