O Μπόρις Τζόνσον στα ΝΕΑ: Με προκλητική δήλωση - Δεν θα επιστρέψουν στην Ελλάδα τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Δεν άφησε κανένα περιθώριο...
θα μπορούσε να πει κανείς ότι ο Μπόρις Τζόνσον είναι ο πιο «ελληνολάτρης» πρωθυπουργός που πέρασε από τη Ντάουνινγκ Στριτ - φυσικά, μετά τον Κάνινγκ και τον Γκλάντστοουν.
Σπούδασε Κλασική Φιλολογία και Φιλοσοφία στην Οξφόρδη, λατρεύει την αρχαία ελληνική γραμματεία, απαγγέλλει (με ερασμική προφορά) από στήθους στίχους από την «Ιλιάδα», αποκαλεί τον Ομηρο «μεγαλύτερο συγγραφέα όλων των εποχών» και έχει για ήρωα τον Περικλή, μια προτομή του οποίου κοσμεί το γραφείο του από την πρώτη κιόλας ημέρα που ανέλαβε τα καθήκοντά του.
Και κάτι ακόμη: επισκέπτεται την Ελλάδα σχεδόν κάθε χρόνο (προ πανδημίας), παραθερίζοντας στη διώροφη βίλα του πατέρα του, στο Χόρτο του Πηλίου, όπου γεύεται τις τοπικές σπεσιαλιτέ - με ιδιαίτερη προτίμηση στο κλέφτικο και το τζατζίκι.
Αρκούν αυτές οι εξάρσεις «φιλελληνισμού» (άντε και μια ρετσίνα παραπάνω) για να ικανοποιήσει ο βρετανός πρωθυπουργός το πλέον επιτακτικό και διαρκές διμερές αίτημα που διατυπώθηκε για πρώτη φορά στις αρχές του 19ου αιώνα - την επιστροφή των Γλυπτών του Παρθενώνα στην Ελλάδα; Οχι.
Στην αποκλειστική συνέντευξη που παραχώρησε στα «ΝΕΑ», ο Μπόρις Τζόνσον δεν άφησε κανένα περιθώριο για τον επαναπατρισμό των Μαρμάρων, τον οποίο του έχει ζητήσει προσωπικά ο έλληνας Πρωθυπουργός. «Αντιλαμβάνομαι τα έντονα συναισθήματα του ελληνικού λαού και του Κυριάκου Μητσοτάκη για το θέμα, αλλά τα Γλυπτά αποκτήθηκαν νομίμως από τον λόρδο Ελγιν και ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου».
Είναι η πρώτη φορά που ο Τζόνσον τοποθετείται δημοσίως στο ζήτημα αυτό από την ημέρα που βρέθηκε στον πρωθυπουργικό θώκο. Η τελευταία φορά ήταν πριν από επτά χρόνια, όταν, ως δήμαρχος Λονδίνου, ενεπλάκη σε φραστικό επεισόδιο με τον Τζορτζ Κλούνι, επειδή ο αμερικανός ηθοποιός ζήτησε την επανένωση των Γλυπτών που εκτίθενται από το 1817 στο Βρετανικό Μουσείο.
Στην πρώτη συνέντευξη που παραχωρεί σε ελληνικό μέσο μαζικής ενημέρωσης - και την πρώτη σε ευρωπαϊκή εφημερίδα - από τότε που διέβη το κατώφλι της Ντάουνινγκ Στριτ, ο 56χρονος Τζόνσον δηλώνει ότι έχει στόχο να «αναζωογονήσει» τη σχέση Ελλάδας και Βρετανίας, ενισχύοντας τη διακρατική συνεργασία στους τομείς του εμπορίου, της εκπαίδευσης, της υγείας, της άμυνας και του πολιτισμού. Παράλληλα, ευελπιστεί ότι δεν θα αργήσει η στιγμή που οι βρετανοί τουρίστες θα επισκεφθούν και πάλι την Ελλάδα.
Αναφερόμενος στο Κυπριακό, υπογραμμίζει ότι «υποστηρίζει σθεναρά» μια διευθέτηση που θα βασίζεται στο μοντέλο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, κάνοντας ωστόσο λόγο για «μια σειρά από λύσεις» - διατύπωση που αφήνει όλα τα ενδεχόμενα ανοικτά. Εκφράζει, επίσης, ανησυχία για τις επιπτώσεις που έχουν στη σταθερότητα της περιοχής οι πρόσφατες εξελίξεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο και χαιρετίζει την επανέναρξη των διερευνητικών επαφών Αθήνας - Αγκυρας.
Τον περασμένο Απρίλιο, ο βρετανός πρωθυπουργός και ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος έδινε τη δική του μάχη με τον κορωνοϊό, με τις πιθανότητες επιβίωσής του να ανέρχονται - σύμφωνα με κυβερνητικούς αξιωματούχους - στο 50%. Σήμερα, δηλώνει «υπερήφανος» για την ανάπτυξη του εμβολίου της AstraZeneca και την πορεία των εμβολιασμών στη χώρα του, η οποία, ωστόσο, καταγράφει αρνητικό ρεκόρ θανάτων στην Ευρώπη. Παράλληλα, υπεραμύνεται του Brexit, παρά τα προβλήματα που έχουν αρχίσει να γίνονται εμφανή. Υπήρξε, άλλωστε, ηγετικό στέλεχος της εκστρατείας Leave και το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2016 χρεώνεται (ή πιστώνεται) και στον ίδιο.
Κάποτε περισσότερο γνωστός για τα αχτένιστα ξανθά μαλλιά του, τα αστεία και τις γκάφες του που έκαναν τον κόσμο να γελά, ο Μπόρις - από τους ελάχιστους πολιτικούς που μνημονεύονται διεθνώς μόνο με το μικρό τους όνομα - είναι, αναμφίβολα, μία από τις πιο χαρισματικές αλλά και αμφιλεγόμενες φυσιογνωμίες της Γηραιάς Αλβιώνος. Στην πρώτη συνάντηση που είχα μαζί του, πριν από περίπου δυόμισι χρόνια, στη Βουλή των Κοινοτήτων, δεν στάθηκα πολύ τυχερός.
Στο τιμόνι της χώρας βρισκόταν η Τερίζα Μέι και εκείνος ήταν απλός βουλευτής. Του έδωσα το χέρι μου (τότε μπορούσαμε ακόμη να το κάνουμε), ζητώντας του να μου παραχωρήσει μια δήλωση, η οποία δεν ήρθε ποτέ. «Συγγνώμη, πρέπει να μπω στη συνεδρίαση».
Τη δεύτερη φορά, είχα μεγαλύτερη τύχη. Ηταν αρχές Φεβρουαρίου του 2020, τότε που ο κορωνοϊός είχε αρχίσει να μας κυκλώνει, αλλά εμείς (οι περισσότεροι) δεν το είχαμε πάρει χαμπάρι. Τον συνάντησα στο παλιό Βασιλικό Ναυτικό Κολέγιο του Γκρίνουιτς και είχα μαζί του μια ολιγόλεπτη συνομιλία. «Καλώς ήρτατε (sic). Καλημέρα, καλημέρα!», με υποδέχθηκε σε - σχεδόν - άπταιστα ελληνικά. Στη συνέντευξή του σήμερα, ο Αλεξάντερ Μπόρις ντε Πφέφελ Τζόνσον επιφυλάσσει και άλλες «ελληνικές» εκπλήξεις, μπερδεύοντας γλυκά - όπως μόνον αυτός ξέρει - το σουβλάκι με το αβγολέμονο και την Αρχαία Ελλάδα με τη Ναυμαχία του Ναυαρίνου.
Κύριε Πρωθυπουργέ, η Βρετανία παρουσιάζει τον ταχύτερο ρυθμό εμβολιασμών κατά του κορωνοϊού από οποιαδήποτε άλλη μεγάλη χώρα. Από την άλλη πλευρά, καταγράψατε τον υψηλότερο αριθμό θανάτων από Covid-19 στην Ευρώπη. Πώς αξιολογείτε, συνολικά, την αντίδραση της κυβέρνησής σας στην πανδημία; Είστε αισιόδοξος ότι οι πολίτες θα επιστρέψουν σύντομα στην κανονικότητα;
Δίνουμε μάχη με μία παγκόσμια πανδημία χωρίς προηγούμενο. Η περασμένη χρονιά ήταν ασφαλώς πολύ δύσκολη για εμάς, όπως και για πολλούς από τους φίλους μας σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας. Αρχίζουμε τώρα να βλέπουμε σημάδια ελπίδας, χάρη στα τεράστια άλματα της επιστήμης που οδήγησαν στη ανάπτυξη όχι μόνο ενός, αλλά αρκετών εμβολίων, τα οποία είναι αποτελεσματικά κατά του κορωνοϊού.
Στόχος μας είναι να προσφέρουμε το εμβόλιο σε κάθε ενήλικο που ζει στο Ηνωμένο Βασίλειο έως τα τέλη του Ιουλίου. Αλλά, φυσικά, καμία χώρα δεν μπορεί να είναι πραγματικά προστατευμένη εάν δεν προστατευθούν όλες οι χώρες. Για τον λόγο αυτό, έχουμε δεσμεύσει το τρίτο μεγαλύτερο χρηματικό ποσό παγκοσμίως για το COVAX, το διεθνές πρόγραμμα προμήθειας εμβολίων, στο οποίο η Ελλάδα επίσης συνεισφέρει.
Το COVAX έχει στόχο να διανείμει φέτος 1,3 δισ. εμβόλια στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η Βρετανία έχει, ακόμη, δεσμευθεί να διαθέσει στο COVAX την πλειονότητα των εμβολίων της που τυχόν θα περισσέψουν στο μέλλον. Στην επίτευξη αυτού του στόχου θα συμβάλει σημαντικά το εμβόλιο της Οξφόρδης και της AstraZeneca, το οποίο αναπτύχθηκε εδώ στη Βρετανία με τη βοήθεια χρηματοδότησης από τη βρετανική κυβέρνηση - γεγονός για το οποίο είμαι εξαιρετικά υπερήφανος. Το εμβόλιο της AstraZeneca παρέχεται σε τιμή κόστους σε όλο τον κόσμο, κάτι που σημαίνει ότι μπορεί να διατεθεί φθηνά και εύκολα ακόμη και σε χώρες με ελλιπείς υποδομές υγείας.
Πολλές επιχειρήσεις και καταναλωτές, τόσο στη Βρετανία όσο και στην ΕΕ, αντιμετωπίζουν δυσκολίες εξαιτίας των νέων τελωνειακών ρυθμίσεων και των πρόσθετων χρεώσεων που ισχύουν μετά το Brexit. Μπορείτε να τους διαβεβαιώσετε ότι τα ζητήματα αυτά θα αντιμετωπιστούν και θα επιλυθούν μέσα στους επόμενους μήνες;
Είμαστε πολύ ικανοποιημένοι που καταλήξαμε σε μια εμπορική συμφωνία με την ΕΕ, τη μεγαλύτερη που έχουμε συνάψει μέχρι στιγμής, αξίας 660 δισ. στερλινών. Αυτή η συμφωνία μηδενικών δασμών και μηδενικών ποσοστώσεων επιτρέπει στις βρετανικές επιχειρήσεις να συνεχίσουν να συναλλάσσονται με τους ευρωπαίους φίλους μας. Η συμφωνία θα δώσει ώθηση για νέες θέσεις εργασίας και ευημερία σε ολόκληρη την ευρωπαϊκή ήπειρο και θα φέρει νέα σταθερότητα και σιγουριά. Τόσο η ΕΕ όσο και η Βρετανία ήταν πάντοτε σαφείς: τα πράγματα θα άλλαζαν από την 1η Ιανουαρίου, ακόμη και με μια εμπορική συμφωνία.
Οι επιχειρήσεις, λοιπόν, έχουν ευθύνη να διασφαλίσουν ότι θα προσαρμοστούν στα νέα δεδομένα. Το ίδιο ισχύει και για τις κυβερνήσεις μας. Συνεργαζόμαστε στενά με τις Αρχές και τους εμπορικούς φορείς στην Ελλάδα, προκειμένου οι επιχειρήσεις εκεί να μάθουν τι πρέπει να κάνουν για να συνεχίσουν με επιτυχία να εξάγουν στο Ηνωμένο Βασίλειο. Γνωρίζουμε ότι η Βρετανία είναι μια σημαντική αγορά για την Ελλάδα και θέλουμε αυτό να συνεχιστεί.
Εχετε αναπτύξει την ιδέα της «Παγκόσμιας Βρετανίας», στην οποία εστιάζει η χώρα σας μετά το Brexit. Τι ακριβώς περιλαμβάνει αυτό το εγχείρημα και τι απαντάτε σε όσους υποστηρίζουν ότι δεν είναι τίποτε περισσότερο από ένα σλόγκαν;
Στόχος της Παγκόσμιας Βρετανίας είναι να υπηρετεί τους πολίτες της και να υπερασπίζεται τις αξίες της, διευρύνοντας τη διεθνή επιρροή του Ηνωμένου Βασιλείου. Δεσμευόμαστε να είμαστε ένα έθνος που μοιράζεται τα βάρη και λύνει προβλήματα, το οποίο, χωρίς να υποχωρεί καθόλου από τη θέση του στην παγκόσμια σκηνή, στέκεται δίπλα στους φίλους και τους συμμάχους του για την αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων.
Αυτή η φιλοσοφία θα διαδραματίσει ιδιαιτέρως σημαντικό ρόλο στην προσπάθειά μας να διασφαλίσουμε την παγκόσμια ανάκαμψη και να χτίσουμε ξανά σε γερά θεμέλια μετά την πανδημία του κορωνοϊού. Εχουμε ήδη αποδείξει πόσο αφοσιωμένοι είμαστε σε αυτό. Φέτος, έχουμε την Προεδρία του G7, την οποία χρησιμοποιούμε για να ενθαρρύνουμε διεθνή δράση για τα εμβόλια και την παγκόσμια υγεία, καθώς και για να υπερασπιστούμε τις δημοκρατικές μας αξίες σε ζητήματα όπως το πραξικόπημα στη Μιανμάρ και οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στο Χονγκ Κονγκ και τη Σιντζιάνγκ. Χάρη στην έξοδό μας από την ΕΕ, ανακτήσαμε την κυριαρχία μας και τον έλεγχο των μοχλών της εξωτερικής πολιτικής.
Τώρα, έχουμε τη δύναμη να επιβάλλουμε κυρώσεις ως ανεξάρτητο κράτος, γεγονός που μας επιτρέπει να ενεργούμε γρήγορα και αποφασιστικά. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν η πρώτη ευρωπαϊκή χώρα που επέβαλε κυρώσεις σε ανώτερους αξιωματούχους της Λευκορωσίας μετά τις εκλογές νοθείας.
Παραμένουμε προσηλωμένοι στην επίλυση συγκρούσεων και στη διαφύλαξη της σταθερότητας σε όλο τον κόσμο. Μεταξύ άλλων, συνεργαζόμαστε με τους εταίρους μας στην περιοχή και τον ΟΗΕ για την εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στο Κυπριακό.
Επίσης, το Ηνωμένο Βασίλειο θα φιλοξενήσει φέτος τη Διάσκεψη Κορυφής για την Κλιματική Αλλαγή (COP26). Εχουμε την πιο φιλόδοξη ατζέντα για την κλιματική αλλαγή στον κόσμο, και αυτό μας βάζει σε τροχιά επίτευξης του στόχου των μηδενικών εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου έως το 2050. Χαιρετίζω το γεγονός ότι αυτός είναι ένας στόχος που έχει θέσει και η Ελλάδα. Μαζί με την Ελλάδα, είμαστε ένα από τα έθνη που υπερβαίνουν τις δεσμεύσεις τους έναντι του ΝΑΤΟ για τις αμυντικές δαπάνες. Εργαζόμαστε από κοινού με τους συμμάχους μας για να προστατεύσουμε τους πολίτες μας και να κάνουμε τον κόσμο πιο ασφαλή.
Πώς η Ελλάδα και η Βρετανία θα ενισχύσουν τη σχέση τους στη μετά Brexit εποχή; Ποιο είναι το μήνυμά σας προς τον ελληνικό λαό και τις εκατοντάδες χιλιάδες Ελλήνων που είτε ζουν στη Βρετανία, είτε την επισκέπτονται κάθε χρόνο;
Βρισκόμαστε στην αρχή μιας νέας εταιρικής σχέσης με τους ευρωπαίους φίλους μας, η οποία βασίζεται στους κοινούς δεσμούς φιλίας και συνεργασίας, με τη διαφορά ότι η Βρετανία έχει πλέον ανεξάρτητη φωνή για να μπορεί να μιλήσει για τα πράγματα που την ενδιαφέρουν. Το 2021 είναι αναμφίβολα μια σημαντική χρονιά για την Ελλάδα. Είναι μια εξόχως συναρπαστική στιγμή για να αναζωογονήσουμε τη σχέση μας με τον ελληνικό λαό.
Είμαι υπερήφανος που το Ηνωμένο Βασίλειο είναι μια πραγματικά διεθνής κοινωνία. Η ανταλλαγή ιδεών και εμπειριών που γίνεται χάρη στους χιλιάδες Ελληνες και τους πολίτες άλλων κρατών που έρχονται εδώ για να σπουδάσουν, να εργαστούν και να ζήσουν, κάνει τη Βρετανία και τον κόσμο μας καλύτερους. Συνεργαζόμαστε στενά με την ελληνική κυβέρνηση για να ενισχύσουμε τους δεσμούς μεταξύ των λαών μας, ιδιαίτερα στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, και για να προστατεύσουμε τα δικαιώματα των χιλιάδων βρετανών πολιτών που έχουν κάνει την Ελλάδα σπίτι τους. Οι τελευταίοι 12 μήνες απέδειξαν ότι η σχέση μας είναι χτισμένη επάνω σε γερά θεμέλια.
Οι κυβερνήσεις μας ανταλλάσσουν επιδημιολογικά δεδομένα και συνεργάζονται στην επιβολή ταξιδιωτικών περιορισμών με στόχο να διατηρήσουμε τους πολίτες μας ασφαλείς. Αλλά είναι το μεγάλο εύρος της σχέσης μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελλάδας που την καθιστά τόσο σημαντική.
Θέλω πολύ να διευρύνω αυτή τη σχέση σε τομείς όπως η υγεία, ο πολιτισμός, η άμυνα και η κλιματική αλλαγή. Η ετήσια αξία της εμπορικής σχέσης Ηνωμένου Βασιλείου - Ελλάδας ανέρχεται σε 6,5 δισ. ευρώ και περιλαμβάνει πολλά πράγματα που μπορεί να σας εκπλήξουν! Για παράδειγμα, πέρυσι εξήχθησαν στην Ελλάδα βρετανικά λεμόνια αξίας πάνω από 1,5 εκατ. ευρώ για να τα απολαύσετε σε εδέσματα όπως το σουβλάκι και το αβγολέμονο. Παράλληλα, εδώ στη Βρετανία απολαμβάνουμε μια μεγάλη ποικιλία ελληνικών προϊόντων.
Πραγματικά ανυπομονώ για τη στιγμή, η οποία ελπίζω ότι δεν θα αργήσει να έρθει, όπου ο βρετανικός λαός θα είναι και πάλι σε θέση να επισκεφθεί την πανέμορφη χώρα σας και να γευθεί ό,τι έχει να προσφέρει η Ελλάδα.
Ως άνθρωπος με έντονο ενδιαφέρον για την ελληνική Ιστορία, υποθέτω ότι θα γνωρίζετε πως σε λίγες ημέρες θα γιορτάσουμε τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση. Το Ηνωμένο Βασίλειο ήταν μία από τις τρεις χώρες που πολέμησαν και νίκησαν το Οθωμανικό Ναυτικό στη Ναυμαχία του Ναυαρίνου. Πώς αξιολογείτε την ιστορική σημασία του Αγώνα της Ανεξαρτησίας και ποια είναι η άποψή σας για τον ρόλο της Ελλάδας στον κόσμο;
Είμαι, ασφαλώς, δεινός μελετητής της ελληνικής Ιστορίας, και γνωρίζω τον αποφασιστικό ρόλο της Ναυμαχίας του Ναυαρίνου στην επιτυχία του πολέμου για την ανεξαρτησία της Ελλάδας και τον σημαντικό ρόλο της Βρετανίας σε αυτή τη ναυμαχία. Οι Αρχαίοι Ελληνες ίδρυσαν τον δυτικό πολιτισμό και μας έδωσαν την επιστήμη, τον πολιτισμό, τη φιλοσοφία, την κωμωδία, την τραγωδία, την ποίηση, τα μαθηματικά, τη λογοτεχνία, τη δημοκρατία - για να αναφέρω μόνο ορισμένα.
Ωστόσο, η εμφάνιση της σύγχρονης Ελλάδας στη διεθνή σκηνή ως ανεξάρτητου εθνικού κράτους είχε επίσης τεράστια σημασία για τον κόσμο. Η Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην Ευρώπη, στο ΝΑΤΟ και σε μια καίριας σημασίας περιοχή που συνδέει την Ευρώπη με τη Μέση Ανατολή. Παρά τις προκλήσεις που έχει αντιμετωπίσει η χώρα σας τα τελευταία 200 χρόνια, η Ελλάδα σήμερα είναι ένας διεθνής εταίρος στην οικογένεια των εθνών, ο οποίος κυβερνάται σωστά, ευημερεί, δημιουργεί, είναι φιλειρηνικός και έχει σημαντική συμβολή στην παγκόσμια σκηνή.
Πολλοί στη χώρα σας πιστεύουν ότι η Βρετανία πρέπει να επιστρέψει τα Γλυπτά του Παρθενώνα στην Ελλάδα, προκειμένου να τοποθετηθούν στον γενέθλιο τόπο τους. Ο έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σάς έχει απευθύνει, μέσω συνέντευξης στην εφημερίδα «The Observer», προσωπική έκκληση να επιτρέψετε την επανένωσή τους. Υπάρχει πιθανότητα να επιστραφούν τα Γλυπτά στην Ελλάδα;
Αντιλαμβάνομαι τα έντονα συναισθήματα του ελληνικού λαού - και του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη - για το θέμα αυτό. Ωστόσο, η βρετανική κυβέρνηση έχει μια σταθερή και μακροχρόνια θέση για τα Γλυπτά: αποκτήθηκαν νομίμως από τον λόρδο Ελγιν, σύμφωνα με τους νόμους που ίσχυαν εκείνη την εποχή. Ο νόμιμος ιδιοκτήτης τους είναι οι επίτροποι του Βρετανικού Μουσείου, από τότε που (σ.σ.: τα Γλυπτά) περιήλθαν στην κατοχή τους.
Η Βρετανία είναι μία από τις εγγυήτριες δυνάμεις στην Κύπρο. Δεδομένου ότι οι συζητήσεις για την προσπάθεια επανένωσης του νησιού θα αρχίσουν και πάλι σύντομα, μπορείτε να μου πείτε εάν εξακολουθείτε να στηρίζετε το μοντέλο της διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας;
Η Βρετανία εξακολουθεί να υποστηρίζει σθεναρά μια συνολική, δίκαιη και διαρκή διευθέτηση του Κυπριακού, η οποία θα βασίζεται στο διεθνώς αποδεκτό μοντέλο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, και στις υφιστάμενες παραμέτρους όπως αυτές ορίζονται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Η Βρετανία πιστεύει ότι αυτές είναι αρκετά ευρείες ώστε να περιλαμβάνουν μια σειρά από λύσεις. Βασικά, εναπόκειται στα εμπλεκόμενα μέρη να συμφωνήσουν τις λεπτομέρειες οποιασδήποτε τελικής συμφωνίας. Μια διευθέτηση θα απαιτήσει τη συμφωνία των δύο ηγετών, την υποστήριξη της Ελλάδας και της Τουρκίας και - αυτό είναι καθοριστικής σημασίας - την υποστήριξη της κάθε κοινότητας. Αυτό είναι κάτι για το οποίο εργάστηκα σκληρά όταν ήμουν υπουργός Εξωτερικών. Ο σημερινός υπουργός Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ επισκέφθηκε την Κύπρο τον περασμένο μήνα για συζητήσεις. Υποστηρίζουμε πλήρως τις προσπάθειες του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ να συγκεντρώσει όλες τις πλευρές.
Συμμερίζεστε τις ανησυχίες που εκφράζουν οι κυβερνήσεις της Ελλάδας και της Κύπρου για τις ενέργειες της Αγκυρας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο;
Ως σύμμαχοι στο ΝΑΤΟ και μακροχρόνιοι εταίροι τόσο της Ελλάδας όσο και της Τουρκίας, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στην περιοχή και ασφαλώς ανησυχήσαμε για τις επιπτώσεις που είχαν τα πρόσφατα γεγονότα στην σταθερότητα της περιοχής. Χαιρετίζω την επανέναρξη των συνομιλιών Ελλάδας - Τουρκίας και παροτρύνω όλες τις πλευρές να δώσουν προτεραιότητα στον διάλογο και τη διπλωματία.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr