Η Ντίνα Νικολάου έχει τις καλύτερες συνταγές για λαγάνα: Θέλετε την κλασική της Καθαράς Δευτέρας ή ολικής αλέσεως με ελιές;
Και είναι τόσο εύκολο να τις φτιάξετε που θα ξεχάσετε αμέσως τις έτοιμες
Δύο πεντανόστιμες συνταγές για λαγάνα από την Ντίνα Νικολάου. Εχουμε και λέμε...
Λαγάνα ολικής αλέσως με ελιές
ΥΛΙΚΑ
1 κιλό αλεύρι ολικής
500 γρ. αλεύρι άσπρο μαλακό + λίγο επιπλέον για το ζύμωμα
25 γρ. αλάτι
75 γρ. μαγιά νωπή
50 γρ. ηλιέλαιο
950 γρ. νερό
300 γρ. κρεμμυδάκια φρέσκια ψιλοκομμένα
400 γρ. ελιές μαύρες ψιλοκομμένες
σουσάμι, για το πασπάλισμα
μαυροσούσαμο, για το πασπάλισμα
Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το ntinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
ΒΗΜΑ 1 Σε μια μεγάλη λεκάνη ή στον κάδο του μίξερ ρίχνω τα δύο άλευρα, την μαγιά θρυμματισμένη και το ηλιέλαιο. Αρχίζω να προσθέτω λίγο λίγο το νερό και να ανακατεύω με το χέρι με κυκλικές κινήσεις (ή με τον γάτζο του μίξερ). Προσθέτω το αλάτι και ζυμώνω για 10 λεπτά τουλάχιστον, μέχρι να φτιάξω μια ζύμη μαλακή και ελαστική. Προσθέτω τις ελιές και τα κρεμμυδάκια και ζυμώνω με απαλές κινήσεις και όχι με ιδιαίτερη δύναμη, για να μην λιώσουν, μέχρι να ενσωματωθούν στο ζυμάρι. Σ’ αυτό το σημείο, προσθέτω λίγο έξτρα αλεύρι γιατί τα κρεμμυδάκια και οι ελιές θα κάνουν το ζυμάρι να κολλάει. Αλευρώνω καλά τη λεκάνη και βάζω εκεί τη ζύμη. Την σκεπάζω καλά και την αφήνω σε ζεστό μέρος για 40 λεπτά μέχρι να διπλασιαστεί σε όγκο.
ΒΗΜΑ 2 Βγάζω τη ζύμη επάνω σε αλευρωμένο πάγκο και την κόβω σε 3 κομμάτια. Πιέζω με τα χέρια μου κάθε κομμάτι μέχρι να πλατύνει και να αποκτήσει το κλασσικό σχήμα της λαγάνας. Κάνω λακουβίτσες με τα δάχτυλά μου σε όλη την επιφάνεια της κάθε λαγάνας και τις μεταφέρω σε λαμαρίνες του φούρνου στρωμένες με λαδόκολλα. Σκεπάζω τις λαμαρίνες και αφήνω τις λαγάνες να ξαναφουσκώσουν για 20 λεπτά περίπου.
ΒΗΜΑ 3 Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
ΒΗΜΑ 4 Ξεσκεπάζω τις λαγάνες και με ένα πινέλο αλείφω όλη την επιφάνεια με νερό. Πασπαλίζω με σουσάμι και μαυροσούσαμο. Ψήνω τις λαγάνες για 35-40 λεπτά μέχρι να αποκτήσουν ωραίο χρώμα και να γίνουν τραγανές.
Η λαγάνα της Καθαροδευτέρας
ΥΛΙΚΑ
1 φακελάκι (7 – 9 γρ.) ξηρή μαγιά
1 κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις (ή αλεύρι σκληρό, σταρένιο, για ψωμί)
1 κουτ. γλυκού αλάτι
μπόλικο σουσάμι, ελαφρά καβουρδισμένο σε ένα αντικολλητικό τηγανάκι, μέχρι να ξανθύνει
Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το ntinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
ΒΗΜΑ 1Σε ένα κατσαρολάκι ζεσταίνω 2 νεροπότηρα νερό (περίπου 500 – 600 γρ.), μέχρι να γίνει ζεστό, αλλά όχι καυτό (αν βάλω το δάχτυλό μου στο νερό να μην με καίει). Παίρνω 1/2 φλιτζάνι από το νερό, το βάζω σε ένα μπολάκι, προσθέτω τη μαγιά και ανακατεύω καλά με ένα πιρούνι. Αφήνω κατά μέρος για 5 λεπτά.
ΒΗΜΑ 2Σε ένα μεγάλο μπολ (ή στον κάδο του μίξερ πάγκου) βάζω το αλεύρι, κάνω μια λακκούβα στο κέντρο και ρίχνω εκεί το αλάτι και το μείγμα νερού-μαγιάς. Αρχίζω να ανακατεύω με το χέρι μου, με κυκλικές κινήσεις (ή με τον γάντζο του μίξερ πάγκου), μέχρι να απορροφηθεί το υγρό μείγμα από το αλεύρι.
ΒΗΜΑ 3Συνεχίζω το ανακάτεμα, προσθέτοντας σταδιακά όσο από το υπόλοιπο ζεστό νερό χρειαστεί, μέχρι να φτιάξω μια μέτρια ζύμη, στεγνή στην όψη, που να ξεκολλά από τα τοιχώματα του μπολ αλλά να μην κομματιάζεται. Ζυμώνω για άλλα 10 λεπτά με τα χέρια (ή για 5 – 6 λεπτά με το μίξερ), μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή και ελαστική.
ΒΗΜΑ 4Στη συνέχεια κόβω τη ζύμη σε δύο ή τρία ίσα μέρη και με τις παλάμες ή με τον πλάστη, ανοίγω το κάθε κομμάτι σε οβάλ και σχετικά λεπτό φύλλο, στο σχήμα δηλαδή της κλασικής λαγάνας.
ΒΗΜΑ 5Τα αραδιάζω σε 1 ή 2 ρηχά ταψιά, στρωμένα με λαδόκολλα. Τα σκεπάζω καλά με κουβερτούλες ή με μεγάλες και καθαρές πετσέτες, και τα τοποθετώ σε ένα σχετικά ζεστό σημείο του σπιτιού, για 45 – 50 λεπτά, μέχρι οι λαγάνες να φουσκώσουν και να διπλασιαστούν σε όγκο.
ΒΗΜΑ 6Προθερμαίνω το φούρνο στους 200°C.
ΒΗΜΑ 7Ξεσκεπάζω τα ταψιά και με το δάχτυλό μου κάνω στις λαγάνες λακκούβες εδώ κι εκεί και ταυτόχρονα τις τρυπάω σε μερικά σημεία με ένα πιρούνι. Μετά τις αλείφω ελαφρώς με λίγο νερό, με ένα πινελάκι, και πασπαλίζω καλά με σουσάμι. Ψήνω τις λαγάνες για περίπου 20 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν πάνω-κάτω. Τις αφήνω να κρυώσουν σε μια σχάρα.
Who is Whο
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία. Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς. Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr