Μιλάμε συνέχεια για Ενσυναίσθηση! Τι σημαίνει λοιπόν; Μα η ικανότητα, «να μπαίνεις στα παπούτσια του άλλου»

Ενσυναίσθηση και οι σύγχρονοι γονείς ‒ «The DOLL cumentary»...

Τα τελευταία χρόνια ο όρος «ενσυναίσθηση» έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και έχει εξελιχθεί σε μεγάλη πρόκληση για κοινωνιολόγους, εκπαιδευτικούς, ψυχιάτρους, συμβούλους ψυχικής υγείας αλλά και ανθρώπους των επιχειρήσεων. Η εταιρεία δημοσκοπήσεων One Poll διεξήγαγε μεγάλη δημοσκόπηση για το πώς οι γονείς αντιλαμβάνονται την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών τους σε 22 χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

Ενσυναίσθηση, αναφέρουν οι ειδικοί, καλείται η κατανόηση της συμπεριφοράς ενός άλλου με βάση τη βίωση και συμπεριφορά του ίδιου του ατόμου. Η ικανότητα, δηλαδή, «να μπαίνεις στα παπούτσια του άλλου» και να αντιλαμβάνεσαι τα συναισθήματα πίσω από τις πράξεις του. Είναι ένα χαρακτηριστικό της ανθρώπινης αλληλεπίδρασης που ωφελεί την επικοινωνία και την ευδοκίμηση των σχέσεων.

Οι άνθρωποι που έχουν αυτές τις συναισθηματικές λειτουργίες μπορούν να αναγνωρίζουν τις συναισθηματικές και διανοητικές καταστάσεις των άλλων και να δρουν αντίστοιχα. Ακούνε και νιώθουν το άλλο άτομο με σεβασμό.

Πώς οι γονείς αντιλαμβάνονται τις κοινωνικές δεξιότητες ‒ Η δημοσκόπηση

Η εταιρεία δημοσκοπήσεων One Poll διεξήγαγε μεγάλη δημοσκόπηση για το πώς οι γονείς αντιλαμβάνονται την ανάπτυξη των κοινωνικών δεξιοτήτων των παιδιών τους σε 22 χώρες του κόσμου, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα.

 

 

Συνολικά, συμμετείχαν 15.000 γονείς με παιδιά ηλικίας 3-10 ετών, το 91% των οποίων απάντησαν πως η ενσυναίσθηση είναι μια δεξιότητα που θα ήθελαν να εμφυσήσουν στα παιδιά του.

Στην ίδια έρευνα, το 92% των γονιών απάντησαν πως η συναισθηματική νοημοσύνη, που εμπεριέχει την ενσυναίσθηση, παίζει σημαντικό ρόλο στην ευημερία του παιδιού και το 93% πως οι δεξιότητες κοινωνικής ανάπτυξης έχουν μεγάλη σημασία για τα παιδιά αναφέρει το health4u.

Ένα πολύ ενδιαφέρον στοιχείο της παγκόσμιας δημοσκόπησης της One Poll είναι και το εξής: Το 70% των γονιών απάντησαν ότι ανησυχούν για τις επιπτώσεις των περιοριστικών μέτρων λόγω του κορονοϊού και της μειωμένης κοινωνικής αλληλεπίδρασης των παιδιών κατά τη διάρκεια της πανδημίας, κρίνοντας ταυτόχρονα πως η φροντίδα των δεξιοτήτων κοινωνικής ανάπτυξης, όπως είναι η ενσυναίσθηση, είναι αυτή τη στιγμή πρωταρχικής σημασίας.

Στις ανησυχίες αυτές των γονιών «απαντά» η επιστημονική μελέτη του Πανεπιστημίου του Κάρντιφ, που απέδειξε πως όταν τα παιδιά παίζουν με κούκλες, διεγείρεται η περιοχή του εγκεφάλου που βοηθά στην ανάπτυξη της ενσυναίσθησης, και μάλιστα ότι αυτό συμβαίνει ακόμη και στην περίπτωση που ένα παιδί παίζει μόνο του.

Το «The DOLL cumentary», το ντοκιμαντέρ που μιλά για το παιδί, το παιχνίδι με κούκλες και την ενσυναίσθηση. Στο τρίτο επεισόδιο αναλύει πώς και εάν οι γονείς αντιλαμβάνονται την έννοια της ενσυναίσθησης.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr