Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου φτιάχνει Meat Loaf του ονείρου! Πεντανόστιμο ρολό κιμά με πλούσια σάλτσα
Εύκολη συνταγή για το Κυριακάτικο τραπέζι και για όλη την οικογένεια...
Υλικά Συνταγής
-
2 κιλά ανάμεικτο χοιρινό και μοσχαρίσιο κιμά
- 3 κρεμμύδια τριμμένα
- 3 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένο
- 1 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο
- 2 ντομάτες ώριμες και σφιχτές (τριμμένες)
- 200 γραμ. ασπρομανίταρα πολύ ψιλοκομμένα
- 1½ φλ. φρυγανιά
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1/2 κ.γλ. μπαχάρι σκόνη
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
- 6 πατάτες (προαιρετικά)
-
Για τη σάλτσα
-
2 λίτρα ζωμό κρέατος (σπιτικός ή εμπορίου)
- 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
-
Για το δέσιμο της σάλτσας
- 1/4 φλ. ελαιόλαδο
- 2 κ.σ. γεμάτες αλεύρι επιπλέον για το δέσιμο
Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
Εκτέλεση
Για το ρολό κιμά με πλούσια σάλτσα,
τοποθετούμε σε μια λεκάνη όλα τα υλικά. Τα ζυμώνουμε πολύ καλά για αρκετή ώρα, μέχρι να αφρατέψει καλά το μείγμα για το ρολό κιμά με πλούσια σάλτσα.
Το αφήνουμε να σταθεί σκεπασμένο στο ψυγείο, να ενωθούν οι γεύσεις.
- Πλάθουμε το μείγμα σε ένα μεγάλο ρολό κιμά και το τοποθετούμε σε μακρόστενο ταψί βαθύ.
- Αν θέλουμε κόβουμε πατάτες κυδωνάτες και τις βάζουμε στο ταψί.
- Σε μια κατσαρόλα ή μπολ ανακατεύουμε το ζωμό κρέατος, τον πελτέ και το ελαιόλαδο. Περιχύνουμε το ρολό.
- Ψήνουμε στους 180°C σε αντιστάσεις, στην τελευταία σχάρα, για 1 ώρα και 30΄.
- Αν αρχίσει να αρπάζει γρήγορα το ρολό από πάνω, το καλύπτουμε με λαδόκολλα ή αλουμινόχαρτο.
- Αφού ψηθεί το ρολό στραγγίζουμε τα υγρά του ταψιού σε κανάτα.
- Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το 1/4 φλ. ελαιόλαδο και σοτάρουμε το αλεύρι για 3΄-4΄, να σκουρύνει ελαφρά, πάντα ανακατεύοντας με σύρμα.
- Λίγη-λίγη προσθέτουμε τη σάλτσα από το ρολό και ανακατεύοντας αφήνουμε να δέσει για λίγα λεπτά και να πυκνώσει.
- Δοκιμάζουμε μήπως χρειάζεται αλατοπίπερο.
Κόβουμε το αμερικάνικο meatloaf σε χοντρές φέτες σε πιατέλα. Αραδιάζουμε δίπλα τις πατάτες και περιχύνουμε με την πλούσια σάλτσα.
Who is Who
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Bραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.
«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι τηςκαι, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.
Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!
«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».
Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.
Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr