Ζεφη Δημαδάμα: Γυναικοκτονία - Η πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας
Κρίσιμο και απαραίτητο βήμα η νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία, ώστε να καταγράφονται ως τέτοιες, οι δολοφονίες γυναικών που διαπράττονται από τους οικείους τους και να αντιμετωπίζονται αρμοδίως από τη Δικαιοσύνη.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ρητά ότι ο όρος «Γυναικοκτονία (femicide)» αφορά στην «ανθρωποκτονία γυναικών από πρόθεση, λόγω φύλου, με σεξιστικά κίνητρα και αποτελεί την πιο ακραία μορφή έμφυλης βίας».
► Η γυναικοκτονία (κοινωνιολογικός όρος), είναι ανθρωποκτονία και ούτε εξαίρει, ούτε στιγματίζει τις γυναίκες. Ο όρος αυτός αναφέρεται σε εγκλήματα τα οποία στρέφονται κατά του γυναικείου φύλου και αντικατοπτρίζουν τα ισχυρά στερεότυπα των πατριαρχικών αντιλήψεων.
Άρα με τον όρο γυναικοκτονία επιδιώκουμε να αναγνωρίζουμε το φαινόμενο αυτό, χωρίς να δημιουργηθεί ένα νέο αδίκημα, αλλά να είναι διακριτό ώστε να το κατανοούμε, να λαμβάνουμε εγκαίρως τα μέτρα αντιμετώπισης, εξάλειψης και πρόληψής του.
Της Ζέφης Δημαδάμα
► Κρίσιμο και απαραίτητο βήμα η νομική αναγνώριση του όρου γυναικοκτονία, ώστε να καταγράφονται ως τέτοιες, οι δολοφονίες γυναικών που διαπράττονται από τους οικείους τους και να αντιμετωπίζονται αρμοδίως από τη Δικαιοσύνη.
Η Κύρωση της Σύμβασης του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Πρόληψη και την Καταπολέμηση της Βίας κατά των γυναικών και της Ενδοοικογενειακής Βίας (Ν. 4531/2018) προϋποθέτει τη συσχέτιση με τη γυναικοκτονία και προβλέπει ρυθμίσεις με έμφυλο χαρακτήρα για την προστασία των γυναικών στην Ευρώπη και στην Ελλάδα.
Όμως, η νομική αναγνώριση του όρου αυτού δεν έχει επιτευχθεί στη χώρα μας.
► Τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (2013) αναφέρουν ότι σε παγκόσμιο επίπεδο η κύρια αιτία θανάτου των γυναικών, ηλικίας μεταξύ 16 έως 44 ετών, είναι η δολοφονία από κάποιο οικείο πρόσωπο!
► Αντίστοιχα, σε ευρωπαϊκό επίπεδο σύμφωνα με την έρευνα για την έμφυλη βία (FRA 2014) περίπου 50 γυναίκες στην Ε.Ε. δολοφονούνται κάθε εβδομάδα από νυν ή πρώην σύζυγο ή σύντροφο!
Θύματα είναι γυναίκες με αναπηρίες, γυναίκες μετανάστριες, εργαζόμενες, νοικοκυρές, κάθε μορφωτικού επίπεδου, τάξης ή εθνικότητας.
► Ο όρος γυναικοκτονία ούτε αναιρεί, ούτε αντιτίθεται στον όρο ανθρωποκτονία, αλλά επιδιώκει την αναγνώριση και την τιμωρία της βίας που αναπαράγεται αποκλειστικά από τα έμφυλα στερεότυπα και προκαταλήψεις.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr