Για το πιάτο
- χταπόδι τηγανητό
- 150 γρ. φινόκιο, σε λεπτές φέτες
- 50 γρ. πορτοκάλι φιλέτα
- 30 γρ. ελαιόλαδο
- 10 γρ. χυμό λεμόνι
- 30 γρ. φρέσκο κρεμμύδι το πράσινο μέρος, ψιλοκομμένο
- 10 γρ. άνηθος, φύλλα
- αλάτι
- πιπέρι, φρεσκοτριμμένο
Για το τηγανητό χταπόδι
- 50 γρ. ελαιόλαδο
- 500 γρ. χταπόδι βρασμένο ολόκληρο πλοκάμι
- 80 γρ. φρέσκο κρεμμύδι το λευκό μέρος, ψιλοκομμένο
- 15 γρ. σκόρδο ψιλοκομμένο
- 5 γρ. πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη
- 20 γρ. κάπαρη
- 100 γρ. Ούζο 12
- 200 γρ. χυμό πορτοκάλι
- 10 γρ. χυμό λεμονί
- 5 γρ. άνηθος φύλλα
- αλάτι
Για το βρασμένο χταπόδι
- 1,5 κιλά χταπόδι
- 50 γρ. ξίδι λευκού κρασιού
- 10 γρ. φύλλα δάφνη
- 10 γρ. πιπέρι μαύρο, ολόκληρο
- 300 γρ. νερό
Ευχαριστούμε τον Γιάννη Λουκάκο και το yiannislucacos.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Για το πιάτο
Ανακατεύουμε το φινόκιο με όλα τα υπόλοιπα υλικά εκτός από το χταπόδι. Σερβίρουμε τη σαλάτα με το φινόκιο, το χταπόδι και τη σάλτσα.
Για το τηγανητό χταπόδι
- Ζεσταίνουμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά. Ρίχνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το χταπόδι ώστε να πάρει ωραίο χρώμα και να αναπτύξει ελαφρώς τραγανή κρούστα και από τις 2 πλευρές. Αφαιρούμε το χταπόδι, χαμηλώνουμε τη φωτιά σε μέτρια και προσθέτουμε το φρέσκο κρεμμύδι, και την κάπαρη.
- Σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει ελαφρώς το κρεμμύδι, για 2-3 λεπτά.
- Στη συνέχεια προσθέτουμε το τσίλι και το σκόρδο, δυναμώνουμε τη φωτιά και μόλις μυρίσει έντονα το σκόρδο σβήνουμε με το ούζο και το αφήνουμε να εξατμιστεί. Τέλος προσθέτουμε τον χυμό πορτοκαλιού και τον βράζουμε ώστε να συμπυκνωθεί σε μια πηχτή σάλτσα. Προσθέτουμε τον χυμό λεμόνι, τον άνηθο και αλατίζουμε.
Για το βρασμένο χταπόδι
- Τοποθετούμε σε μία κατσαρόλα το χταπόδι, το ξίδι, τη δάφνη, το πιπέρι και νερό, τόσο ώστε να καλυφθεί το χταπόδι.
- Φέρνουμε σε βρασμό και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά μέχρι να μαλακώσει το χταπόδι αλλά να κρατάει και λίγο στο δόντι. Κόβουμε τα πλοκάμια και τα στεγνώνουμε με χαρτί.
Who is Who
Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19/11/1973. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και μετά φοίτησε στην καλύτερη σχολή μαγειρικής του κόσμου, Culinary Institute of America. Αφού εργάστηκε στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα. Το προσωπικό του στυλ έχει αναγνωρισθεί δύο φορές στα βραβεία Gourmet.
Το 2009 δημιούργησε το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι στην πιάτσα του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ελευθερωτών. Από τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Λουκάκος πήρε την τηλεοπτική επωνυμία του «Dr Cook» από την ομώνυμη εκπομπή στο MEGA TV, ενώ το ΤHE SEMINAR PROJECT φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία μαγειρικής εκπαίδευσης για όσου συμμετέχουν στα σεμινάρια.