Vintage Story: Πώς το ξενοδοχείο Σαλάντι στην Ερμιονίδα έκλεισε κακήν -κακώς επειδή φιλοξενούσε γυμνιστές - Η "απόβαση" με καΐκια παπάδων & κατοίκων για να τους εκδιώξουν (φώτο-βίντεο)
Το «κυνήγι» των γυμνιστών στην Αργολίδα. Πώς εκκλησία και κάτοικοι εκδίωξαν τους τουρίστες και οδήγησαν σε οικονομική καταστροφή τον ιδιοκτήτη του ξενοδοχείου....
Στις αρχές της δεκαετίας του ’80 ο γυμνισμός αποτελούσε θέμα ταμπού για την ελληνική κοινωνία.
Οι κάτοικοι των περιοχών που βρίσκονταν κοντά σε παραλίες που προτιμούσαν οι γυμνιστές αντιδρούσαν και προσπαθούσαν να τους διώξουν με κάθε τρόπο.
Υπήρχαν όμως και ορισμένοι, κυρίως επιχειρηματίες, που συνειδητοποιούσαν ότι οι γυμνιστές ήταν μια σημαντική ομάδα τουριστών απ΄ όλα τα μέρη του κόσμου, που θα μπορούσαν να τους αποφέρουν ικανοποιητικά έσοδα.
Ένας από αυτούς ήταν και ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείου Σαλάντι στην Αργολίδα, που το μετέτρεψε σε κέντρο γυμνισμού, το καλοκαίρι του 1980.
Τουρίστες από όλη την Ευρώπη κατέφθασαν στην περιοχή και απολάμβαναν τον ήλιο και τη θάλασσα εν αδαμιαία περιβολή.
Κάτοικοι και εκκλησία τάχθηκαν ενάντια στο «άνδρο της ακολασίας»
Τα κουπόνια εισόδου στο Σαλάντι
Όπως αναφέρει ο Τύπος της εποχής, όταν το νέο για την άφιξη των γυμνιστών διαδόθηκε, οι ηδονοβλεψίες έβαλαν την περιοχή στο στόχαστρο και οργάνωναν εκδρομές στην Ερμιόνη.
Το ρεπορτάζ αναφέρει την εξωφρενική πληροφορία ότι στην Κυψέλη είχε την έδρα του σύλλογος που ονομάζονταν «ΣΗΚ» δηλαδή Σύλλογος Ηδονοβλεψιών Κυψέλης.
Παρόλο που η έκταση του ξενοδοχείου ήταν περιφραγμένη, ώστε να μην έρχονται σε επαφή οι γυμνιστές με τους ντόπιους, οι κάτοικοι αντέδρασαν.
Υποκινητής των αντιδράσεων ήταν η τοπική εκκλησία με την υποστήριξη του Μητροπολίτη Ύδρας Ιερόθεου.
Οι κάτοικοι των Διδύμων, του χωριού που βρίσκεται κοντά στην παραλία, διαδήλωναν κατά των γυμνιστών, κάθε Κυριακή στην πλατεία του χωριού, φωνάζοντας συνθήματα όπως: «Στρατόπεδα γυμνιστών = άντρα ακολασίας».
Οι ντόπιοι, υπό την καθοδήγηση της εκκλησίας, ζητούσαν την απομάκρυνση των γυμνιστών, ενώ κατηγόρησαν τον ξενοδόχο ότι χρησιμοποίησε βία εναντίον τους, αναφέρει η Μηχανή του Χρόνου
Το θέμα πήρε διαστάσεις και οι εφημερίδες έστειλαν αμέσως ρεπόρτερ και φωτογράφους για να καταγράψουν τα όσα συνέβαιναν.
Η παραλία γρήγορα μετατράπηκε σε πεδίο αναμέτρησης γυμνιστών και χωρικών.
Τον Ιούλιο του 1980 μάλιστα, οι κάτοικοι επιχείρησαν να περικυκλώσουν το ξενοδοχείο Σαλάντι από ξηρά και θάλασσα κραδαίνοντας σημαίες και λάβαρα.
Όπως ήταν αναμενόμενο τον πόλεμο κέρδισε η εκκλησία. Το λουκέτο δεν άργησε να μπει στο ξενοδοχείο, το οποίο ανέστειλε τη λειτουργία του επ’ αόριστον.
Μετά το λουκέτο πολλοί κάτοικοι που πρωτοστατούσαν στις διαδηλώσεις, αναθεώρησαν, καθώς διαπίστωσαν ότι το «άντρο της ακολασίας» ήταν μια σημαντική πηγή εσόδων για ολόκληρη την περιοχή....
Η ιστορία του ξενοδοχείου Σαλάντι -Ντόμινο επιπτώσεων στην οικονομία της περιοχής
Μια ιστορία που αυτή τη στιγμή παραμένει «έρημη» στη μέση του πουθενά. Μια ιστορία που στοίχισε πολλά στην τοπική κοινωνία των Διδύμων.
Πρόκειται για το ξενοδοχείο «Σαλάντι» το οποίο χτίστηκε και λειτούργησε στην περιοχή Σαλάντι της Ερμιονίδας την δεκαετία του ’80.
Τότε πρωτολειτούργησε καθάρα για τους λάτρεις του γυμνισμού και στα πρότυπα άλλων παρόμοιων ξενοδοχείων της Ευρώπης.
Κάτι όμως που δεν μπορούσε να ανεχθεί η τοπική κοινωνία και αποτέλεσμα ήταν να αντιδράσει έντονα.
«Εμείς θέλαμε να λειτουργήσουν ξενοδοχεία στον τόπο μας. Συμβάλουν στην ανάπτυξη» μας είπαν οι κάτοικοι του χωριού των Διδύμων «ωστόσο ο ιδιοκτήτης του ξενοδοχείο δεν μας είχε εξηγήσει ακριβώς τι ήθελε να κάνει και για διάφορους άλλους λόγους υπήρξαν αντιδράσεις».
Πηγή: www.argolikeseidhseis.gr
Οι έντονες αντιδράσεις των κατοίκων λοιπόν προκάλεσαν το κλείσιμο του ξενοδοχείού και την αλλαγή της ηγεσίας.
Το ξενοδοχείο, από δω και στο εξής, θα λειτουργήσει ως «κανονικό» ξενοδοχείο για αρκετά χρόνια. Θα αλλάξει πολλές φορές ιδιοκτησιακό καθεστώς αλλά δεν θα καταφέρει να ορθοποδήσει ποτέ, αναφέρει το argolikianaptiksi.gr
«Μόνο από το χωριό μας εργάζονταν περίπου 160 άτομα στο ξενοδοχείο και αρκετοί έχουν πάρει σύνταξη από αυτό» ανέφερε χαρακτηριστικά ένας κάτοικος του χωριού.
Σήμερα το ξενοδοχείο «Σαλάντι» παραμένει κλειστό και μέρα με τη μέρα ερημώνει.
Δεν είναι λίγοι οι κάτοικοι του χωριού των Διδύμων που εμφανίζονται «μετανιωμένοι» για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν τότε.
Ειδικά όταν η συζήτηση έρχεται γύρω από την οικονομική κρίση αλλά και στις ελάχιστες δουλειές που έχουν απομείνει πλέον να κάνουν οι νέοι του χωριού.
«Όταν έκλεισαν οι τουριστικές μονάδες στην περιοχή μας οι επιπτώσεις ήταν άμεσες στο χωριό μας.
Δούλευαν οικογένειες ολόκληρες στα ξενοδοχεία αυτά και ξαφνικά έμειναν στο δρόμο».
Πάντως η παραλία στην περιοχή συνεχίζει να προσελκύει πολύ κόσμο, ντόπιους και ξένους, καθώς θεωρείτε μια από τις ομορφότερες παραλίες του νομού μας και φημίζεται για τα πεντακάθαρα νερά της.
Τα "Σόδομα & τα Γόμορα" της Ελλάδας" - Η απόβαση με καΐκια
Είναι κοινώς αποδεκτό ότι συχνά η συμπεριφορά των ντόπιων απέναντι στους τουρίστες μπορεί να μην διέπεται από τους στοιχειώδεις κανόνες φιλοξενίας.
Συχνά η κοινωνία δεν είναι έτοιμη για να δεχθεί κάτι που είναι πολύ μπροστά από την εποχή του.
Χαρακτηριστική περίπτωση αποτέλεσε το «Σαλάντι», το οποίο, εν έτει 1980, υπήρξε το πρώτο ξενοδοχείο για γυμνιστές στην Ελλάδα.
Κτισμένο κατά την εποχή της επταετίας σε μία απομονωμένη και πανέμορφη παραλία της Αργολίδας, φιλοδοξούσε να προσελκύσει τουρισμό από όλη την Ευρώπη.
Όπως και έγινε, για λίγο όμως, καθώς ο ιδιοκτήτης είχε υπολογίσει χωρίς τον ξενοδόχο…
Πηγή: www.sikam.wordpress.com
Το «Σαλάντι» απευθυνόταν αποκλειστικά στους πολυάριθμους ανά την Ευρώπη λάτρεις του γυμνισμού.
Το ξενοδοχείο ήταν περιφραγμένο ώστε να αποκλειστεί κάθε επαφή ανάμεσα στους γυμνιστές και στους κατοίκους του γειτονικού χωριού των Διδύμων, που απείχε πέντε χιλιόμετρα, αλλά και για να αποτραπεί η προσέλκυση ηδονοβλεψιών (οι οποίοι… νοίκιαζαν πούλμαν από την Αθήνα).
Ωστόσο, οι αντιδράσεις της τοπικής κοινωνίας και ιδιαίτερα της εκκλησίας που πρωτοστατεί, και η οποία μιλάει για σοδομίτες, σατανάδες και διαβόλους, είναι έντονες.
Κινητοποιούνται, μάλιστα, και πολιτικοί για να συνδράμουν στο θεάρεστο έργο, ενώ το ζήτημα απασχολεί έντονα και τον Τύπο.
Εν τέλει, οι κάτοικοι του χωριού εξεγείρονται και καταφθάνουν με καΐκια στην παραλία όπου βρίσκονταν οι γυμνιστές, τους οποίους θα διώξουν κακήν κακώς.
Ως εκ τούτου, οι τουρίστες έφυγαν και το ξενοδοχείο έκλεισε το ίδιο κιόλας καλοκαίρι – η «ζημιά» μάλιστα συμπαράσυρε και άλλα τρία ξενοδοχεία της ευρύτερης περιοχής, που σύντομα θα έκλειναν, αναφέρει ο Ιωάννης Πρωτοπαπαδάκης στο etravelnews.gr
Τα επόμενα χρόνια το ξενοδοχείο θα λειτουργήσει ως «κανονικό» ξενοδοχείο χωρίς όμως να καταφέρει να ορθοποδήσει ποτέ.
Σήμερα το ξενοδοχείο «Σαλάντι» παραμένει λεηλατημένο και κλειστό.
Αξίζει, πάντως, να αναφερθεί ότι ένα μόλις χρόνο μετά οι περισσότεροι κάτοικοι του χωριού των Διδύμων εμφανίστηκαν «μετανιωμένοι» για τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν τότε, αλλά και για την απώλεια 160 θέσεων εργασίας.
“Βάλαμε τα δάκτυλα και βγάλαμε μόνοι μας τα μάτια μας”, έλεγαν. Ήταν όμως πια αργά. Στερνή μου γνώση να σε είχα πρώτα…
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr