Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Σουφλέ μελιτζάνας με κιμά - Καλοκαιρινή και εύκολη με γεύση μουσακά
Είναι ελαφριά και πεντανόστιμη συνταγή! Καλοκαιρινό σουφλέ μελιτζάνας πεντανόστιμο που θυμίζει μουσακά αλλά δεν έχει να του ζηλέψει τίποτα!
Υλικά Συνταγής
-
Για τις μελιτζάνες
- 6 μελιτζάνες φλάσκες
- λίγες σταγόνες βαλσαμικό ξύδι
- λίγο ελαιόλαδο
- λίγο φρέσκο θυμάρι
- αλάτι
- πιπέρι
-
Για τον κιμά
-
4 κ.σ ελαιόλαδο
- 500 γραμ. κιμάς μοσχαρίσιος
- 1 κρεµµύδι ψιλοκομμένο
- 2 σκελίδες σκόρδο
-
Για τις στρώσεις στο ταψί
-
1/2 φλ. τριμμένη φρυγανιά ή τρίμματα ψωμιού 2 ντομάτες ώριμες κατακόκκινες κομμένες σε φέτες
- 250 γραµ. ανθότυρο θρυμματισμένο
- 250 γραµ. φέτα θρυμματισμένη
- 1 κ.σ. βασιλικό ψιλοκομμένο
- 1 κ.σ. δυόσμο ψιλοκομμένο
- 2 κ.σ. φρυγανιά τριµµένη ή ψίχουλα ψωμιού
- 2 κ.σ παρμεζάνα ή πεκορίνο τριμμένο
-
Για την κρέμα
- 250 γραµ. γιαούρτι στραγγιστό
- 3 αυγά μεγάλα
- 1/2 φλ. φρέσκο γάλα
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
Για το σουφλέ μελιτζάνας με κιμά,
αυτή την καλοκαιρινή συνταγή που είναι σαν σουφλέ και σαν ογκρατέν μαζί αλλά μοιάζει και με μουσακά, μπορούμε να βάλουμε ό,τι άλλα λαχανικά έχουμε. Επίσης μπορούμε να βάλουμε ό,τι τυριά έχουμε περίσσευμα στο ψυγείο μας. Για να φτιάξουμε το σουφλέ μελιτζάνας με κιμά,
- Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες.
- Τις αραδιάζουμε σε 2 λαμαρίνες.
- Τις ραντίζουμε με ελαιόλαδο και βαλσαμικό.
- Τις αλατίζουμε και προσθέτουμε το θυμάρι.
- Τις ψήνουμε στους 200 βαθμούς C για 15΄ περίπου, μέχρι να μαλακώσουν ελαφρά.
Για τον κιμά
- Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι το ελαιόλαδο.
- Ροδίζουμε τον κιμά σε δυνατή φωτιά, να αλλάξει χρώμα για 5-6 λεπτά χωρίς να ανακατεύουμε συνέχεια.
- Προσθέτουμε το κρεμμύδι και αφήνουμε να μαραθεί για 4-5 λεπτά, προσθέτουμε το σκόρδο και σωτάρουμε για 1′. Αποσύρουμε τον σωταρισμένο κιμά από τη φωτιά .
Για την κρέμα
- Σε ένα μπολ, χτυπάμε τα αυγά µε σύρμα.
- Προσθέτουμε το γιαούρτι, το γάλα και λίγο αλατοπίπερο.
- Τέλος, προσθέτουμε τα μυρωδικά. Ανακατεύουμε και το αφήνουμε στην άκρη για να στρώσουμε τις μελιτζάνες με κιμά στο ταψί.
Στήνουμε το σουφλέ μελιτζάνας στο φούρνο με κιμά
- Λαδώνουμε το ταψί και τα τοιχώματα του και πασπαλίζουμε με τη φρυγανιά.
- Θα χρησιμοποιήσουμε μακρόστενο ταψί 35 εκ.
- Βάζουμε µία στρώση μελιτζάνες να καλύψουμε όλη τη βάση του ταψιού.
- Ανακατεύουμε τα δύο τυριά (ανθότυρο και φέτα) και πασπαλίζουμε µε λίγο τυρί τις στρωμένες μελιτζάνες.
- Κάνουμε μια στρώση με φέτες ντομάτα και πασπαλίζουμε λίγο κιμά.
- Προσθέτουμε το μισό μείγμα αυγών.
- Κάνουμε δεύτερη στρώση με μελιτζάνα και πασπαλίζουμε µε τα τυριά για το σουφλέ μελιτζάνας με κιμά.
- Κάνουμε στρώση με ντομάτα, στρώση με κιμά και περιχύνουμε με το υπόλοιπο μείγμα αυγών.
- Καλύπτουμε µε μία στρώση μελιτζάνα και ροδέλες ντομάτας.
- Αλατοπιπερώνουµε την επιφάνεια.
- Αφήνουμε να σταθεί για 1 ώρα στο ψυγείο.
- Ανακατεύουμε σε μπολ τη φρυγανιά με την παρμεζάνα και πασπαλίζουμε την επιφάνεια σουφλέ μελιτζάνας.
- Ψήνουμε στους 180 βαθμούς C στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα για 45΄ να σταθεροποιηθεί.
- Εναλλακτικά, ψήνουμε στον αέρα στους 160 βαθμούς C, στην μεσαία σχάρα, για 5-10 λεπτά λιγότερο.
Μυστικά για το σουφλέ μελιτζάνας με κιμά
- Κόβουμε το ογκρατέν, αφού κρυώσει. Όσο είναι ζεστό δεν κόβεται.
- Εάν το βάλετε κατευθείαν στο φούρνο, θέλει λιγότερη ώρα ψήσιμο μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και να κάνει κρούστα. Αν όμως έχετε το χρόνοι να το αφήσετε στο ψυγείο να ενωθούν οι γεύσεις θα γίνει ακόμα ωραιότερο.
- Εάν αρχίσει να ροδίζει γρήγορα, το σκεπάζουμε με αντικολλητικό χαρτί και αλουμινόχαρτο.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr