Τι θα μαγειρέψουμε σήμερα; O Άκης Πετρετζίκης μας έχει την λύση - Λαχταριστά λαζάνια με λαχανικά

Σερβίρουμε με φύλλα δυόσμου, 1 κ.σ. ελαιόλαδο και πιπέρι.

Συστατικά

  • 2 μελιτζάνες, φλάσκες

  • 3 κολοκυθάκια

  • 500 γρ. σπανάκι
  • 80-100 γρ. ελαιόλαδο
  • 2,2 κιλά ντομάτες
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
  • 21 λαζάνια, φύλλα
  • 300 γρ. φέτα
  • 200 γρ. γραβιέρα, τριμμένη
  • 1/2 ματσάκι άνηθο
  • 1/2 ματσάκι δυόσμο
  • 3 κ.σ. θυμάρι
  • 3 κ.σ. ρίγανη
  • αλάτι
  • πιπέρι

Για το σερβίρισμα

  • φύλλα δυόσμου
  • 1 κ.σ. ελαιόλαδο
  • πιπέρι

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180ο C στον αέρα.

  • Βάζουμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά για να κάψει.
  • Κόβουμε τις μελιτζάνες σε λεπτές φέτες 0,5 εκ. και τις βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, θυμάρι, ρίγανη και τις ανακατεύουμε.
  • Τις στρώνουμε στο τηγάνι σε δόσεις. Ψήνουμε για 2-3 λεπτά και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα και τις αφήνουμε στην άκρη σε ένα μεγάλο μπολ.
  • Βάζουμε το ίδιο τηγάνι στη φωτιά.
  • Κόβουμε το κολοκύθια σε λεπτές φέτες 0,5 εκ. και τα βάζουμε σε μπολ. Προσθέτουμε αλάτι, πιπέρι, 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο, θυμάρι, ρίγανη και τα ανακατεύουμε.
  • Τα στρώνουμε στο τηγάνι, ψήνουμε για 2-3 λεπτά και από τις δύο πλευρές μέχρι να πάρουν χρώμα και τα αφήνουμε στην άκρη στο μπολ με τις μελιτζάνες.
  • Κόβουμε τις ντομάτες σε φέτες 0,5 εκ., προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο, αλάτι, πιπέρι και τις βάζουμε στο ίδιο μπολ με τα υπόλοιπα λαχανικά.
  • Τοποθετούμε το ίδιο τηγάνι στη φωτιά και προσθέτουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο.
  • Ψιλοκόβουμε τα φρέσκα κρεμμυδάκια, το σκόρδο και τα βάζουμε στο τηγάνι.
  • Προσθέτουμε το σπανάκι και σοτάρουμε για 2 λεπτά μέχρι να πέσει ο όγκος του.
  • Αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε στην άκρη.
  • Σε ένα πυρέξ 25x35 απλώνουμε 1 κ.σ. ελαιόλαδο και στρώνουμε 7 λαζάνια.
  • Απλώνουμε από πάνω 1 στρώση ντομάτες, 1 στρώση μελιτζάνες, 1 στρώση κολοκύθια και το 1/3 από το σπανάκι.
  • Πασπαλίζουμε με 1 κ.σ. δυόσμο, 1 κ.σ. άνηθο, 100 γρ. φέτα και 70 γρ. γραβιέρα.
  • Ακολουθούμε την ίδια διαδικασία άλλες 2 φορές. Συνολικά κάνουμε τρείς στρώσεις από τα λαζάνια, τα λαχανικά, τα μυρωδικά και τα τυριά.
  • Πριν βάλουμε τη τελευταία δόση από τα τυριά, πασπαλίζουμε με το ζουμί που έχει μείνει στο μπολ με τα λαχανικά. Σκεπάζουμε με λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο.
  • Βάζουμε στον φούρνο για 40 λεπτά. Στη συνέχεια ξεσκεπάζουμε και ψήνουμε για άλλα 10-15 λεπτά μέχρι να πάρει χρώμα.
  • Αφαιρούμε από τον φούρνο και αφήνουμε 20 λεπτά να κρυώσει.
  • Σερβίρουμε με φύλλα δυόσμου, 1 κ.σ. ελαιόλαδο και πιπέρι.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Τοποθετούμε σε ένα μπολ και αποθηκεύουμε στην κατάψυξη.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr