Μοναδικός Άκης Πετρετζίκης: Μας φτιάχνει Φρουτάλια με κολοκυθοκορφάδες και λουκάνικο - Ότι πρέπει για πρωινό
Εναλλακτικά, μπορούμε να ψήσουμε τη φρουτάλια στον φούρνο, καθώς και να αντικαταστήσουμε τα κολοκυθάκια με οποιοδήποτε λαχανικό μας αρέσει. Τι σημαίνει αυτό; Ότι έχουμε έναν έξυπνο και απολαυστικό τρόπο να χρησιμοποιήσουμε τα λαχανικά που έχουν μείνει στην κουζίνα μας.
Συστατικά
-
1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 200 γρ. λουκάνικα, χωριάτικα, κομμένα σε φέτες 1 εκ.
- 200 γρ. κολοκυθάκια, και κολοκυθοκορφάδες
- 5 αβγά
- 100 γρ. κεφαλοτύρι, τριμμένο (προαιρετικά)
- 1 ντομάτα, κομμένη σε κύβους 0,5 εκ.
- μαϊντανό, ψιλοκομμένο
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Ποιος το περίμενε πως μια ομελέτα θα μπορούσε να γίνει «σήμα κατατεθέν» της γαστρονομικής παράδοσης ενός νησιού; Αναφερόμαστε, φυσικά, στη φρουτάλια (γνωστή και ως φουρτάλια), η οποία είναι άμεσα συνδεδεμένη με την παραδοσιακή κουζίνα της Άνδρου.
Η συγκεκριμένη ομελέτα μαγειρεύεται συνήθως στο τηγάνι, με φρεσκοκομμένες πατάτες και χωριάτικο λουκάνικο, ενώ για μια πιο ελαφριά εκδοχή μπορεί να ψηθεί στο φούρνο. Επιπλέον, μπορούν να προστεθούν (κατά βούληση) μυρωδικά (ρίγανη ή μαντζουράνα), αλλά και κολοκύθια, κολοκυθοανθοί, φρέσκα κουκιά ή αγκινάρες. Όλα είναι θέμα γούστου!
- Βάζουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι διαμέτρου 20 εκ. σε μέτρια φωτιά.
- Το αφήνουμε να κάψει και προσθέτουμε το ελαιόλαδο και τα λουκάνικα.
- Σοτάρουμε τα λουκάνικα μέχρι να βγάλουν το λίπος τους και να μαγειρευτούν κανονικά.
- Τα βγάζουμε από το τηγάνι και τα βάζουμε πάνω σε χαρτί κουζίνας για να στραγγίξουν.
- Αν έχουν βγάλει πολύ λάδι μέσα στο τηγάνι, το αφαιρούμε και κρατάμε μόνο 1-2 κ.σ.
- Κόβουμε τα κολοκυθάκια σε ροδέλες 1 εκ. και τα σοτάρουμε στο λάδι.
- Προσθέτουμε και τις κολοκυθοκορφάδες και τις σοτάρουμε και αυτές.
- Χτυπάμε τα αυγά και τα ρίχνουμε μέσα στο τηγάνι μαζί με το τυρί και χαμηλώνουμε τη φωτιά.
- Προσθέτουμε τα λουκάνικα.
- Ελέγχουμε αν έχει ψηθεί η φρουτάλια από κάτω ανασηκώνοντας την άκρη της με ένα μαχαίρι.
- Με τη βοήθεια ενός μεγάλου πιάτου την αναποδογυρίζουμε και την τηγανίζουμε και από την άλλη μεριά.
- Γαρνίρουμε με την ντομάτα και τον μαϊντανό και σερβίρουμε τη φρουτάλια ζεστή.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».
Τοποθετούμε σε ένα μπολ και αποθηκεύουμε στην κατάψυξη.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr