Πως να τους μεθύσετε αρωματίσετε με Χριστουγεννιάτικα διάσημα ποτά: Grog, glogg και glühwein
Grog Bordelais
Υλικά
2 πορτοκάλια ακέρωτα
200 γρ. ζάχαρη σε κύβους
1 λίτρο κόκκινο κρασί Μπορντό
250 ml νερό βραστό
Μερίδες 1
Διαδικασία Στύβουμε τα πορτοκάλια και ρίχνουμε τον χυμό τους σε μια κατσαρόλα. Τρίβουμε τους κύβους ζάχαρης στις πορτοκαλόφλουδες ώστε να αρωματιστούν. Προσθέτουμε στην κατσαρόλα το κρασί, το βραστό νερό και τους κύβους. Βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά και ανακατεύουμε μέχρι να λιώσει η ζάχαρη. Μόλις το ποτό πάρει βράση, κατεβάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε.
Ζεστό «μηλόκρασο» χωρίς αλκοόλ
Μια νύχτα Χριστουγέννων δεν μπορούμε να αφήσουμε με άδεια τα ποτήρια ούτε τα παιδιά ούτε όσους δεν πίνουν αλκοόλ.
Υλικά
1/2 πορτοκάλι ακέρωτο, με τη φλούδα – κομμένο σε λεπτές φέτες
1 λίτρο χυμός μήλου
1 - 2 ξύλα κανέλας
2 - 3 καρφάκια γαρίφαλου
1/4 κουτ. γλυκού έτοιμο μείγμα 4 μπαχαρικών (στα σούπερ μάρκετ)
1/2 κλωναράκι βανίλιας, κομμένο κατά μήκος στη μέση
Μερίδες 1
Διαδικασία Κόβουμε το πορτοκάλι σε λεπτές φέτες χωρίς να το ξεφλουδίσουμε και το βάζουμε σε μια κατσαρόλα. Ρίχνουμε μέσα όλα τα υπόλοιπα υλικά, τα ανακατεύουμε και τα ζεσταίνουμε σε μέτρια φωτιά. Κατεβάζουμε προτού το μείγμα πάρει βράση και το αφήνουμε να κρυώσει για 15 λεπτά. Σουρώνουμε και σερβίρουμε σε κούπες ή ποτήρια του ποντς, γαρνίροντας αν θέλουμε με μια λεπτή φέτα μήλου ή πορτοκαλιού.
Grog Normand
Κάτι ανάμεσα σε grog και σε eggnog με μπόλικες θερμίδες.
Υλικά
1 κρόκος αυγού, κατά προτίμηση βιολογικού
20 γρ. μπράντι calvados
20 γρ. λευκό ρούμι
10 γρ. λικέρ crème de menthe
30 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
1 κουτ. γλυκού μέλι
30 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
Μερίδες 1
Διαδικασία Χτυπάμε ελαφρώς τον κρόκο με ένα πιρούνι και τον ρίχνουμε σε μια μικρή κατσαρόλα. Προσθέτουμε τα αλκοολούχα ποτά, το γάλα και το μέλι. Ανακατεύουμε και βάζουμε την κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά. Μόλις ζεσταθεί το μείγμα, κατεβάζουμε από τη φωτιά και σερβίρουμε σε χοντρό ποτήρι. Γαρνίρουμε με την κρέμα γάλακτος χτυπημένη σε σαντιγί.
Glühwein
Υλικά
1 λίτρο κόκκινο κρασί
130 γρ. ζάχαρη
2 κουτ. σούπας μέλι
2 κουτ. σούπας κανέλα σε σκόνη
1 κουτ. σούπας μοσχοκάρυδο τριμμένο
3 πορτοκάλια ακέρωτα, κομμένα σε τέταρτα (με τις φλούδες)
1 κουτ. σούπας τζίντζερ τριμμένο
3 καρφάκια γαρίφαλου
λίγες σταφίδες
λευκά αμύγδαλα ψιλοκομμένα
το χυμό και τη φλούδα 1 λεμονιού ακέρωτου
Μερίδες 1
Διαδικασία Ανακατεύουμε όλα τα υλικά σε μια κατσαρόλα και τα αφήνουμε σε μέτρια φωτιά να πάρουν μια-δυο βράσεις. Αποσύρουμε από τη φωτιά και αφήνουμε το ποτό να σταθεί μία νύχτα. Την επομένη το ζεσταίνουμε, αφαιρούμε τη λεμονόφλουδα και σερβίρουμε σε κούπες ή γυάλινα φλιτζάνια.
oinoxoos.net
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr