15 "Αληθινές γυναίκες": 15 πραγματικές ιστορίες – Τα πρόσωπα & τα "προσωπεία" της έμφυλης βίας σε ένα συναρπαστικό βιβλίο
Η Άννα καταλήγει με σπασμένα πλευρά όταν ανακοινώνει στον Άκη ότι θέλει να χωρίσουν. Η δεκατετράχρονη Κλειώ γνωρίζει τον έρωτα με τον πιο σκληρό τρόπο: Ο «αγαπημένος» της Αλέξανδρος τη βιάζει - 15 συγκλονιστικές ηρωίδες παρουσιάζουν το σκληρό και το ωραιοποιημένο πρόσωπο της βίας κατά των γυναικών σε ένα βιβλίο που διαβάζεται απνευστί.
Υπάρχουν πολλοί λόγοι για να πάει κάποιος στην Κέρκυρα. Εγώ πήγα για να γνωρίσω δεκαπέντε «Αληθινές Γυναίκες».
Αυτός είναι ο τίτλος του βιβλίου της Αρετής Χαρτοφύλακα που παρουσιάστηκε στο Παλαιό Κάστρο της Κέρκυρας, στα τέλη του Αυγούστου.
Γράφει η Ειρήνη Πιτσόλη
Η Αρετή Χαρτοφύλακα είναι μια νέα και δυναμική γυναίκα που της αρέσει να εκφράζεται μέσα από την τέχνη.
Πριν παντρευτεί ασχολήθηκε με το τραγούδι. Αργότερα την γοήτευσε η μαγειρική και έγινε σεφ, στη συνέχεια έγινε διακοσμήτρια εσωτερικών χώρων.
Όταν ένιωσε «να χάνει τη γη κάτω από τα πόδια της» καθώς έμαθε ότι ο πατέρας της θα πέθαινε, βρήκε διέξοδο στη ζωγραφική.
Με το γράψιμο ασχολείται από μικρή έτσι η συγγραφή του βιβλίου ήρθε σαν φυσική εξέλιξη στη ζωή της.
Η Αρετή Χαρτοφύλακα υπογράφει βιβλία - Από την παρουσίαση του βιβλίου
Με αφορμή τα πρόσφατα περιστατικά βίας κατά των γυναικών, και τις γυναικοκτονίες που είδαν το φως της δημοσιότητας η συγγραφέας αποφάσισε να γράψει τις αληθινές ιστορίες δεκαπέντε γυναικών, για να δώσει φωνή και στα θύματα ενδοοικογενειακής βίας, αλλά και για να μάθουν οι αναγνώστες ότι η βία κατά των γυναικών πολλά πρόσωπα και «προσωπεία»
Περνάει δηλαδή με ωραιοποιημένη μορφή «κάτω από το τραπέζι» ενίοτε χωρίς να την αντιλαμβάνεται ούτε το ίδιο το θύμα.
Το βιβλίο της Αρετής Χαρτοφύλακα διαβάζεται απνευστί.
Παρότι πρόκειται για ένα αναλυτικό «χαρτογράφημα» όλων των μορφών βίας , που μπορεί να δεχθεί μια γυναίκα, είναι γραμμένο έτσι, ώστε να κρατάει ζωντανό το ενδιαφέρον του αναγνώστη, από την πρώτη μέχρι την τελευταία σελίδα.
Η Αρετή Χαρτοφύλακα την κόρη της - Από την παρουσίαση του βιβλίου
Η «διαπραγμάτευση» αρχίζει από τον τίτλο: Τι σημαίνει «Αληθινές Γυναίκες»;
Σαφώς ο τίτλος υποδηλώνει ότι πρόκειται για τις αληθινές ιστορίες 15 γυναικών που είναι θύματα ενδοοικογενειακής βίας.
Είναι όλες τους πρόσωπα τα οποία η συγγραφέας γνωρίζει και σε κάποια στιγμή της ζωής τους , της αφηγήθηκαν την ιστορία τους.
Διαβάζοντας το βιβλίο διαπίστωσα ότι ο τίτλος δεν θα μπορούσε να είναι πιο εύστοχος.
Η Μυρτώ, η Αθηνά, η Κλείω, η Κάτια, η Σοφία, η Έμιλι, η Άννα, η Μαίρη, η Βίκυ, η Φωτεινή, η Ξανθή, η Μαργαρίτα, η Χαρά, η Ζωή, η κυρία Δέσποινα.
Δεκαπέντε γυναίκες διαφορετικές μεταξύ τους. Η κάθε μία μοναδική. Με τη δική της ξεχωριστή προσωπικότητα.
Με τα δικά της όνειρα. Με τις δικές της αγωνίες και ανάγκες. Αφηγούνται την αλήθεια τους.
Περιγράφουν την πραγματική εικόνα τους , την αληθινή ζωή τους, κι όχι την «ζαχαρωμένη» εικόνα με την επίφαση της ψεύτικης ευτυχίας.
Αποκαλύπτουν τον αληθινό χαρακτήρα τους, όχι το «ρόλο» ή τους «ρόλους» που καλείται καμιά φορά η γυναίκα να παίξει για να είναι αποδεκτή από την κοινωνία.
Πρόσωπα πολλά και διαφορετικά, με κοινό χαρακτηριστικό ένα: Θύματα όλες κάποιου που εξέφρασε την «αγάπη» του με βία.
Αντώνης Λουδάρος, Σπύρος Κροκίδης, Αρετή Χαρτοφύλακα, Μερόπη Υδραίου. - Στην παρουσίαση του βιβλίου
Αντίστοιχα πολλά είναι και τα πρόσωπα της βίας που συναντάμε στη βιβλίο. Ψυχολογική βία, οικονομική βία, σεξουαλική βία, σωματική βία, λεκτική βία.
Ακούγοντας κανείς τη φράση «αληθινές ιστορίες γυναικών που υπήρξαν θύματα βίας», περιμένει ένα όχι και τόσο ευχάριστο και μάλλον «σκληρό» ανάγνωσμα.
Η Άννα καταλήγει με σπασμένα πλευρά όταν ανακοινώνει στον Άκη ότι θέλει να χωρίσουν.
Η δεκατετράχρονη Κλειώ γνωρίζει τον έρωτα με τον πιο σκληρό τρόπο: Ο «αγαπημένος» της Αλέξανδρος τη βιάζει όταν εκείνη του αρνείται να ολοκληρώσει τη σχέση της μαζί του, καθώς δεν νιώθει ακόμα έτοιμη.
Σε κάποιες από τις ιστορίες του βιβλίου συναντάμε το πιο αποτρόπαιο πρόσωπο της βίας κατά των γυναικών.
Σε κάποιες άλλες η βία έχει ωραιοποιημένο εξ’ ου και πιο «ύπουλο» πρόσωπο.
Ντίνα Νικολάου, Αρετή Χαρτοφύλακα, Λίζυ Ξανθοπούλου.- Από την παρουσιάση του βιβλίου
Η έκπληξη έρχεται από την Αρετή Χαρτοφύλακα. Η συγγραφέας αφηγείται τις ιστορίες των ηρωίδων της, με τρόπο που θυμίζει τον ορισμό της αρχαίας τραγωδίας:
«Μίμισις πράξεως σπουδαίας και τελείας μέγεθος εχούσης, ηδυσμένω λόγω».
Ο «ηδυσμένος λόγος» που χρησιμοποιεί για να αφηγηθεί μία « τέλεια , (σ.σ. ολοκληρωμένη) πράξη μέγεθος έχουσα», δεν είναι τίποτα άλλο, από έναν λυρικό, γάργαρο, αληθινό λόγο.
Απαλλαγμένη από περιττά φτιασιδώματα, η γλώσσα που χρησιμοποιεί η Αρετή Χαρτοφύλακα στο βιβλίο, είναι ευθύβολη, σαφής, αποκαλυπτική και «προκλητική».
Προκαλεί τον αναγνώστη, να γίνει μέρος της ιστορίας. Να πάρει θέση.
Γ. Μουλάς, Η.Μαραβέγιας, Ε.Πιτσόλη, Α.Μπέσιου, Γ. Βίτσας, Α. Χαρτοφύλακα, Λ.Τρίγκας, Μ. Κοτσώρης, Α.Λουδάρος, Α.Ζαχαράκη, Ν.Νικολάου, Χρ. Ζάχου - Στην παρουσίαση του βιβλίου
Συναρπαστικές καθηλωτικές ηρωίδες
Οι γυναίκες της, δεν είναι απλά τα «πρόσωπα» που διηγούνται την ιστορία τους. Με την «πένα» της Αρετής , γίνονται μυθιστορηματικές ηρωίδες.
Γίνονται οι συναρπαστικές πρωταγωνίστριες ενός απολύτως άρτιου λογοτεχνήματος που σε συνεπαίρνει .
Και το ρήμα «συνεπαίρνει» δεν είναι υπερβολή.
Καθώς διάβαζα μία – μία τις ιστορίες, ξέχασα ότι διαβάζω ένα βιβλίο. Άρχισα να έχω την εντύπωση ότι έχω μπροστά μου κάθε μία από αυτές τις γυναίκες, μου εξιστορεί τι της συνέβη και εγώ την κοιτάζω στα μάτια περιμένοντας να ακούσω παρακάτω.
Για του λόγου το αληθές:
Το βιβλίο αρχίζει με την ιστορία της κυρίας Δέσποινας. Μια αρχοντογυναίκα από τη Χίο με προσωπικότητα που μαγνητίζει.
Μεγάλη στην ηλικία η κυρία Δέσποινα αφηγείται μέσα από την πένα της Αρετής Χαρτοφύλακα πώς μεγάλωσε το παιδί της μόνη της, όταν ο πατέρας του την εγκατέλειψε χωρίς να την παντρευτεί σε μια εποχή που αυτό ήταν πάρα πολύ δύσκολο.
Επίσης μιλά για τη βία που δέχθηκε η ίδια και το παιδί της όταν τελικά παντρεύτηκε, έναν άλλο άντρα.
Διαβάζοντας την ιστορία της, ένιωσα ένα ρίγος. Για έναν περίεργο λόγο ένιωσα ότι η γυναίκα αυτή , αυτή τη δεδομένη στιγμή δεν είναι καλά.
Ντίνα Νικολάου, Γιάννης Βίτσας, Αντώνης Λουδάρος, Μεροπη Υδραίου, Αρετή Χαρτοφύλακα, Λίζυ Ξανθοπούλου, Μαρίνα Μοσχάτ
Το ίδιο βράδυ, στην παρουσίαση του βιβλίου, άκουσα με μεγάλη έκπληξη ότι η κυρία Δέσποινα, αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα υγείας.
Κάπως έτσι λοιπόν η Αρετή Χαρτοφύλακα κατάφερε να μετατρέψει ένα ντοκουμέντο σε ένα λογοτεχνικό πόνημα που διαβάζεται όπως προανέφερα απνευστί.
Σε ποιους απευθύνεται το βιβλίο:
Η Αρετή Χαρτοφύλακα, με αυτό το βιβλίο απευθύνεται πρώτα από όλα στις γυναίκες.
Σε εκείνες που αντιμετωπίζουν περιστατικά βίας. Για να μάθουν να την αναγνωρίζουν και για να βρουν τη δύναμη να την καταγγείλουν και να φύγουν από αυτές τις σχέσεις.
Κυρίως για να κατανοήσουν ότι η αγάπη σε καμία περίπτωση δεν εκφράζεται με βία.
Απευθύνεται επίσης στις γυναίκες που έχουν την τύχη να έχουν υγιείς σχέσεις.
Για να καταλάβουν ότι η βία κατά των γυναικών, είναι υπόθεση όλων μας, και πρέπει να σταθούμε με αγάπη ενδιαφέρον και αλληλεγγύη δίπλα στα θύματα κι όχι με επικριτική διάθεση.
Το βιβλίο απευθύνεται και στους άντρες. Στους άντρες που ενδεχομένως αναγνωρίσουν κάποια κομμάτια της συμπεριφοράς τους στις σελίδες του και θα θελήσουν να τα αλλάξουν όταν συνειδητοποιήσουν ότι αυτό είναι βία και δεν είναι αποδεκτή συμπεριφορά.
Αρετή Χαρτοφύλακα, Λίζυ Ξανθοπούλου.
Το 2021 168 εκ. άντρες έψαξαν στην Google τη φράση "Πώς θα χτυπήσω τη γυναίκα μου χωρίς να φαίνεται - Είναι τρομακτικό και συμβαίνει τώρα.
Θεωρώ ότι το βιβλίο της Αρετής Χαρτοφύλακα απευθύνεται και σε όλους αυτούς τους άνδρες και σε όλους εμάς που έχουμε χρέος να σταθούμε απέναντι τους.
Το πιο σημαντικό πράγμα που θα κερδίσει κάποιος έχοντας φτάσει στην τελευταία σελίδα είναι ότι θα έχει μια σαφή εικόνα για το τι σημαίνει «ενδοοικογενειακή βία».
Θα έχει ξεκάθαρα στο μυαλό του, όλες τις μορφές της .
Επίσης θα έχει απαντήσει στην ερώτηση: «Γιατί μια γυναίκα μένει σε μια βίαιη –κακοποιητική σχέση; Τι την κρατάει;»
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr