Έρευνα σοκ: Το Instagram γνωρίζει ότι είναι τοξικό για την ψυχική υγεία – Ο αρνητικός αντίκτυπος του δικτύου, ειδικά στα έφηβα κορίτσια
Η θέση που έχουν τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στη ζωή μας είναι συχνά τρομακτικός
Σύμφωνα με πρόσφατο δημοσίευμα της Wall Street Journal ο αρνητικός αντίκτυπος του Instagram, ειδικά στις έφηβες κοπέλες, είναι γνωστός εδώ και χρόνια στους τεχνολογικούς κολοσσούς. Σημειώνεται ότι το αμερικανικό μέσο ενημέρωσης είχε πρόσβαση στα αποτελέσματα μιας εσωτερικής έρευνας που διεξήχθη σχετικά, και τα αποτελέσματα της οποίας δεν αποτελούν έκπληξη βεβααίως.
Σε πολλές περιπτώσεις η πλατφόρμα μπορεί να μετατραπεί σε πραγματικό ψυχολογικό δηλητήριο! Σε έγγραφα που βρέθηκαν από τη WSJ, αναφέρεται ότι το Instagram «επιδεινώνει τα προβλήματα που σχετίζονται με το σώμα για το ένα τρίτο των νεαρών κοριτσιών». Με πολύ απλά λόγια πρόκειται για την παγίδα της κοινωνικής σύγκρισης.
Δεν χρειάζεται να είναι κάποιος ειδικός για να το υποψιαστεί τους λόγους αυτής της δυστυχίας. Το Instagram είναι εξ ορισμού ο ναός των φωτογραφιών. Είναι η πλατφόρμα επιλογής για διασημότητες και άλλους influencers που θέλουν να δημοσιεύσουν τις πιο κολακευτικές εικόνες τους. Και με τη διαρκή έκθεση σε αυτά τα τέλεια πανέμορφα super model, εκατομμύρια νέοι άνθρωποι μπορούν να αναπτύξουν τρομερά συμπλέγματα. Το κατά πόσο οι εν λόγω κολακευτικές εικόνες είναι αληθινές ή κατάλληλα επεξεργασμένα αρχεία, δεν φαίνεται να απασχολεί ιδιαίτερα τους νεαρούς χρήστες. Το γεγονός πάντως είναι ότι η διεύθυνση του Facebook – στο οποίο ανήκει το Instagram – έχει πλήρη επίγνωση της κατάστασης. Εξάλλου το έγγραφο καταλήγει ρητά στο συμπέρασμα ότι η πλατφόρμα βασίζεται στην έννοια της «κοινωνικής σύγκρισης»!
Για του λόγου το αληθές υπάρχουν και τα ποσοστά απαντήσεων των ερωτηθέντων νέων σχετικά με την εμφάνιση αρνητικών συναισθημάτων από τότε που εγγράφηκαν στην πλατφόρμα. Το 30 έως 51% λέει, για παράδειγμα, ότι το Instagram τους κάνει να αισθάνονται ότι πρέπει να δημιουργήσουν μια τέλεια εικόνα για τον εαυτό τους. Ορισμένοι άνθρωποι εξηγούν επίσης ότι το Instagram τους δίνει την εντύπωση ότι δεν έχουν αρκετά χρήματα (42%) ή πολύ λίγους φίλους (33%) … ή ακόμη και ότι απλώς «δεν είναι αρκετά καλά» (24-29%). Αλήθεια, πώς ορίζεται η επιτυχία ή η ευτυχία; Ιδίως όταν στην πλατφόρμα υπάρχουν χρήστες από τόσες διαφορετικές χώρες, κοινωνίες, κουλτούρες κτλ.
Και η ανησυχία είναι ότι οι συνέπειες υπερβαίνουν κατά πολύ την απλή ενόχληση. «Οι νέοι κατηγορούν το Instagram ότι προωθεί την κατάθλιψη και το άγχος», αναφέρεται στο ίδιο έγγραφο. Αποτέλεσμα; «Περισσότερο από το 40%» των νέων χρηστών του Διαδικτύου που δηλώνουν «αντιαισθητικοί» εξηγούν ότι αυτά τα συμπλέγματα ξεκίνησαν μετά την εγγραφή τους στην πλατφόρμα. Αυτό είναι ακόμη πιο ανησυχητικό στην περίπτωση ατόμων που ήδη ένιωθαν άσχημα με τον εαυτό τους. Πράγματι, μεταξύ εκείνων που λένε ότι έχουν σκοτεινές σκέψεις, το 6 έως το 13% πιστεύει ότι το Instagram έχει πολλά να κάνει με αυτό.
Διαβάζοντας το άρθρο, είναι δύσκολο να πούμε τι είναι πιο ανατριχιαστικό: το ίδιο το φαινόμενο ή το γεγονός ότι το Facebook το γνωρίζει πλήρως. Πολλά από αυτά τα έγγραφα χρονολογούνται από το 2019, οπότε το δίκτυο είχε αρκετό χρόνο να δράσει ή τουλάχιστον να είναι διαφανές, σε αυτά τα ευρήματα. Το Facebook και το Instagram έχουν ήδη αποτελέσει αντικείμενο αρκετών δικαστικών ακροάσεων για να διευκρινιστούν αυτά τα σημεία … αλλά χωρίς αποτέλεσμα. Ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενταλ που παρευρέθηκε σε μια δίκη, αναφέρει ξεκάθαρα στη WSJ ότι «οι απαντήσεις του Facebook ήταν πολύ αποφευκτικές. Στην πραγματικότητα, δεν απάντησαν καν σε μία από τις ερωτήσεις μας».
Μάλιστα δεν διστάζει να παρομοιάσει την τακτική του Instagram με αυτή που ακολουθούσαν οι βιομηχανίες καπνού! Δηλαδή, να στοχεύει νέους με ένα δυνητικά επικίνδυνο προϊόν, ενώ κρύβει την επιστημονική πραγματικότητα.
Κατά πάσα πιθανότητα η διάθεση της διεύθυνσης του Facebook δεν πρόκειται να αλλάξει. Ούτε η φύση του Instagram. Προφανώς αυτό που πρέπει να αλλάξει είναι η εκπαίδευση των εφήβων ως προς τη χρήση των social media. Δεν είναι ο αληθινός κόσμος και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να επηρεάζουν στο ελάχιστο την πραγματική ζωή. Ήδη υπάρχουν προτάσεις να απαγορευτεί στους ανήλικους η πρόσβαση στην πλατφόρμα.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr