Αυτά είναι τα 6 πράγματα που θα ήθελε να σας πει το μωρό σας!
… αν, βέβαια, μπορούσε να μιλήσει! Επειδή, όμως, δεν μπορεί, ας προσπαθήσουμε να μπούμε στο μυαλουδάκι του και να αποκωδικοποιήσουμε τις σκέψεις του.
… αν, βέβαια, μπορούσε να μιλήσει! Επειδή, όμως, δεν μπορεί, ας προσπαθήσουμε να μπούμε στο μυαλουδάκι του και να αποκωδικοποιήσουμε τις σκέψεις του.
Τα μωρά είναι τόσο επιδέξια στο να μας κάνουν να καταλαβαίνουμε τι είναι αυτό που δεν θέλουν. Η επικοινωνία μαζί τους, ωστόσο, δεν είναι πάντα τόσο χαριτωμένη. Κάθε γονιός αναρωτιέται τι μπορεί να σημαίνουν όλες αυτές οι γκριμάτσες και οι φωνούλες με καθετί ‘ασήμαντο’ που βλέπουν, ενώ ξαφνικά χαλάνε τον κόσμο από το πουθενά βάζοντας τα κλάματα. Η αλήθεια είναι ότι κανένας ενήλικος δεν θα είναι ποτέ στην ευχάριστη θέση να ερμηνεύσει το μουρμουρητό ή την τσιρίδα ενός μωρού κατά τον πρώτο χρόνο της ζωής του. Όπως, όμως, υποστηρίζει η Jana Murphy στο βιβλίο της «The Secret Lives of Toddlers», υπάρχουν μερικά πράγματα που το μωρό σας σίγουρα θα ήθελε να σας πει…
από την Πηνελόπη Ζαχαρία στο imommy.gr
1. «Δεν πεινάω κάθε φορά που κλαίω»
Το πότε ένα παιδί πεινάει ή όχι είναι μια… πονεμένη ιστορία για τις μαμάδες, που ξεκινά από τη στιγμή που γεννιέται μέχρι την ώρα που θα μπει στο Πανεπιστήμιο και θα φύγει από το σπίτι - στην καλύτερη περίπτωση! Αν και ο καθένας θα μπορούσε να καταθέσει τις δικές του διαφορετικές απόψεις, οι ειδικοί συμφωνούν σε μία: Αν το μωρό σας είναι καθ’ όλα υγιές και οι αντιδράσεις του υποδηλώνουν ότι δεν είναι πεινασμένο (σπρώχνει το φαγητό, στρέφει το κεφαλάκι του στην αντίθετη κατεύθυνση ή είχε φάει πριν από 1 ώρα), απλά πιστέψτε το. Το να το πιέζετε να φάει συνεχώς και ασταμάτητα είναι βέβαιο ότι δεν του κάνει καλό. Αν βάζει τα κλάματα όταν δεν είναι ώρα φαγητού, προσπαθήστε να ανακαλύψετε τι είναι αυτό το κάτι άλλο που το ενοχλεί προτού αποφασίσετε να του βάλετε το μπιμπερό με το γάλα στο στόμα.
2. «Δώσ’ μου λίγο χρόνο όταν μιλάμε»
Σίγουρα, θα έχετε ακούσει πόσο σημαντικό είναι να συζητάτε με το μωρό σας. Μπορεί εκείνο να μην έχει να… πει και πολλά, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε ένα ακατάσχετο μονόλογο. Πώς, όμως, μοιάζει ο διάλογος με ένα μωρό; Αν π.χ. εσείς κάνετε μια διαπίστωση για την πάνα του, περιμένετε για μια ‘απάντησή του’ (ένα βλέμμα, μια γκριμάτσα, έναν ήχο) και μετά πείτε του: «Αλήθεια το πιστεύεις αυτό;» ή «Α, δεν είχα ιδέα!». Μπορεί να σας φαίνεται ανόητη η αναμονή της απόκρισής του, αλλά πραγματικά αξίζει τον κόπο. Ακόμη και τα μωρά που είναι μόλις 3 μηνών, είναι ικανά να ‘συμμετέχουν’ σε μια συζήτηση, τονίζει η δρ. Kathy Hirsh-Pasek, συγγραφέας του βιβλίου «How Babies Talk». «Κάνετε εσείς κάτι, και κάνει κι εκείνο κάτι, και, ακόμα κι αν είναι πολύ νωρίς, αρχίζει σιγά-σιγά να κατανοεί τις βασικές δεξιότητες της λεκτικής επικοινωνίας», συνεχίζει η ειδικός. Θα κάνετε, λοιπόν, μεγάλη χάρη στο μωρό σας αν δείξετε υπομονή για την απόκρισή του, αντί να προσπαθήσετε να καλύψετε μόνοι σας το κενό της σιωπής. «Τα μωρά βρίσκονται σε ένα τελείως διαφορετικό χρονοδιάγραμμα από εμάς τους ενηλίκους. Οπότε χρειάζονται αυτές τις σιωπηρές στιγμές όταν η προσοχή πέφτει πάνω τους και καλούνται να κάνουν το επόμενο βήμα», προσθέτει η ειδικός.
3. «Δεν θέλω παπούτσια, ευχαριστώ»
Πραγματικά, καμιά μαμά δεν μπορεί να αντισταθεί σε όλα αυτά τα υπέροχα παπουτσάκια αγκαλιάς που κυκλοφορούν στην αγορά. Είναι τόσο όμορφα και υπάρχουν παντού, σε τεράστια ποικιλία και σε φανταστικά σχέδια και χρώματα. Και φυσικά για εσάς είναι πολύ χαριτωμένα για να τα αφήσετε στο ράφι του παιδικού καταστήματος. Κρίμα, γιατί στο μωρό σας δεν αρέσουν καθόλου. Η αλήθεια είναι ότι τα περισσότερα από αυτά δεν κάνουν καλό στα μικρά ποδαράκια του. Μέχρι να καταφέρει να σταθεί όρθιο και να περπατήσει, μάλλον προβλήματα του δημιουργούν. Αυτό που υποστηρίζουν οι ποδίατροι είναι απλό: Τα μωρά που δεν περπατούν, δεν χρειάζονται παπούτσια. Μάλιστα, τα περιοριστικά για τα ποδαράκια του υποδήματα ενδέχεται ακόμα και να επιβραδύνουν τη φυσιολογική τους ανάπτυξη. Θα ήταν προτιμότερο για εκείνα είτε να φορούν αντιολισθητικές κάλτσες, παντόφλες ή μποτάκια με μαλακές σόλες είτε να έχουν τελείως γυμνά τα ποδαράκια τους. Αφήστε, λοιπόν, κατά μέρους τα ντιζαϊνάτα υποδήματα των ακριβών οίκων… θα έχουν τα μωρά σας αρκετό χρόνο να τα απολαύσουν σε όλη την υπόλοιπη ζωή τους!
4. «Μη με αναγκάζεις απλά να κάτσω εδώ»
Τα μωρά λατρεύουν να μπορούν να νιώθουν κάθε δυνατότητα του σώματός τους, και κάθε μέλος τους ξεχωριστά, τονίζει η Helen Garabedian, συγγραφέας του βιβλίου «Itsy Bitsy Yoga». Στα μαθήματα γιόγκα που παραδίδει, διδάσκει στις μαμάδες πώς να βοηθούν τα παιδιά τους να τεντώνονται και να κινούν τα χέρια και τα πόδια τους. Τόσο κατά τη διάρκεια κάθε άσκησης όσο και μετά, τα μωρά είναι πάντα σε ετοιμότητα και απόλυτα ευδιάθετα και ικανοποιημένα. Επομένως, η ακινησία, όσο κι αν μας εξυπηρετεί, είναι βέβαιο ότι δεν τα βρίσκει σύμφωνα, αλλά ούτε και τα βοηθά να αναπτυχθούν.
5. «Τραγούδα μου, σε παρακαλώ»
Το να λέτε τραγούδια στο μωρό σας είναι κάτι περισσότερο από διασκέδαση: Η επαφή με τη μουσική μπορεί να συμβάλλει στην εγκεφαλική του ανάπτυξη και να επιταχύνει τη διαδικασία της ομιλίας. Βέβαια, αυτό που κυρίως ευχαριστεί το μωρό σας, όταν του τραγουδάτε, είναι το άκουσμα του ήχου της φωνής σας, η ροή της μελωδίας και το γεγονός ότι απολαμβάνει την προσοχή σας, η οποία είναι στραμμένη αποκλειστικά σε εκείνο. Επιπλέον, με τη μουσική σάς δίνεται η δυνατότητα να αξιοποιήσετε τα συναισθήματα του μωρού σας, όποια κι αν είναι αυτά: από ηρεμία και χαλάρωση μέχρι χαρά και ευχαρίστηση. Και να θυμάστε: Δεν πρόκειται να ασχοληθεί με την… τονικότητά σας ή την παραφωνία σας. Για εκείνο, η φωνή σας και μόνο αποτελεί την πιο γλυκιά μελωδία του κόσμου!
6. «Μαμά, θέλω να είσαι ευτυχισμένη»
Για τα μωρά, η ευτυχία είναι μια απλή υπόθεση. Η καθαρή πάνα και η γεμάτη κοιλίτσα είναι οι βασικές τους ανάγκες. Μη θεωρήσετε, όμως, ότι δεν αντιλαμβάνονται την ψυχολογική σας κατάσταση. Ένα μωρό νιώθει πολύ πιο ήρεμο όταν και η μαμά του είναι ήρεμη. Τα συναισθήματα είναι μεταδοτικά, ακόμα και μεταξύ ανθρώπων που δεν μοιράζονται έναν τόσο στενό δεσμό όπως αυτόν του γονιού με το παιδί του. Σίγουρα έχει τύχει σε όλους μας να εκνευριστούμε π.χ. με ένα δύστροπο ταμία στο σουπερμάρκετ. Με τον ίδιο τρόπο, και το μωρό σας αλληλεπιδρά μαζί σας. Γι’ αυτό, αν εξασφαλίζετε στον εαυτό σας τα βασικά πράγματα που τον κάνουν ευτυχισμένο, να είστε βέβαιοι ότι το μικρό σας θα εισπράξει τη θετική σας ενέργεια και θα νιώθει κι εκείνο καλά. Ωστόσο, δεν χρειάζεται να αγχώνεστε σκεπτόμενοι ότι όλα τα μωρά αναπόφευκτα είναι εκτεθειμένα στις ψυχολογικές μεταπτώσεις των γονιών τους. Όποτε αισθάνεστε ότι έχετε ανάγκη από ένα διάλειμμα, απλά κάντε το… είτε πρόκειται για μια βόλτα είτε για μια βραδινή έξοδο είτε για έναν καφέ είτε για οτιδήποτε θα σας κάνει να νιώσετε καλύτερα. Είναι σημαντικό και για εσάς και για το μωρό σας!
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr