Μακαροναδα vegan alfredo από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Πεντανόστιμη συνταγή με λίγες θερμίδες & πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη
Ιδανική για vegan διατροφή αλλά και για εναλλακτική νηστεία. Γίνεται μέσα σε 10’ , κι αν το μπλέντερ σου είναι δυνατό μπορείς να παραλείψεις την διαδικασία για το μούλιασμα των κάσιους
Υλικά Συνταγής
Για τη μακαρονάδα
250 γραμ. ταλιατέλες η άλλο ζυμαρικό
5-6 φουντίτσες τρυφερό μπρόκολο
1 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
250 γραμ. μανιτάρια πορτομπέλο
1 κ.σ. ελαιόλαδο
Για την vegan σάλτσα Alfredo
1 κ.σ. ελαιόλαδο
1 μικρό ξερό κρεμμύδι
1 σκελίδα σκόρδο
100 γραμ. ωμά κάσιους
200 -250 γραμ. ζωμός λαχανικών η νερό
1 γεμάτη κ.σ. διατροφική μαγιά
Λίγο αλάτι
Πιπέρι
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Φυτικά μπιφτέκια για το σερβίρισμα
Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
Για την μακαροναδα vegan alfredo με μανιτάρια,
- πρώτα βάζουμε τα ωμά φυστίκια σε ένα μπολ και τα καλύπτουμε με ζεστό νερό. Στη συνέχεια για τη μακαροναδα vegan alfredo,
- Τα αφήνουμε να μουσκέψουν και να μαλακώσουν για 1 ώρα.
- Μετά τα στραγγίζουμε και φτιάχνουμε τη vegan σάλτσα.
- Αν το μπλέντερ σας είναι πολύ δυνατό μπορείτε να παραλείψετε την διαδικασία αυτή.
- Καθαρίζουμε τα μανιταρια και τα κόβουμε σε λεπτές φέτες .
- Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και σπάμε το σκορδο.
Για τη vegan σάλτσα Alfredo
- Ζεσταίνουμε το ελαιολαδο σε ένα τηγανι και σε μέτρια φωτιά βάζουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι με την σπασμένη σκελίδα σκόρδου.
- Σοτάρουμε για 4-5’ ανακατεύοντας τακτικά μέχρι να ξανθύνει το κρεμμύδι και να μαλακώσει.
- Βάζουμε στο μπλέντερ το σοταρισμένο κρεμμύδι και προσθέτουμε τα κασιους, τον ζωμό λαχανικών ή νερό, τη διατροφική μαγιά, αλάτι, πιπέρι και το μοσχοκάρυδο.
- Στην αρχή κρατάμε λίγο ζωμό και τον προσθέτουμε σιγά σιγά, μέχρι να έχουμε την ρευστότητα που θέλουμε στη σάλτσα.
- Τα πολτοποιούμε και αν χρειάζεται συμπληρώνουμε νερό η ζωμό για πιο ρευστή σάλτσα.
- Πολτοποιούμε τα υλικά της σάλτσας μέχρι να γίνουν βελούδινη κρέμα.
- Την αφήνουμε στην άκρη.
Για τα μανιτάρια
- Ζεσταίνουμε τηγάνι σε δυνατή φωτιά και προσθέτουμε το ελαιόλαδο.
- Ρίχνουμε τα μανιτάρια και τα ροδίζουμε σε δυνατή φωτιά για 4-5’ να ψηθούν.
- Προσθέτουμε αλάτι και πιπέρι και τ’ αφήνουμε στην άκρη.
Για τα ζυμαρικά
- Βράζουμε νερό και προσθέτουμε αλάτι.
- Βράζουμε τα ζυμαρικά 8’.
- Στα τελευταία 2’ λεπτά του βρασμού προσθέτουμε το ψιλοκομμένο μπρόκολο.
- Στραγγίζουμε τα ζυμαρικά με το μπρόκολο και τα βάζουμε στο τηγάνι.
- Προσθέτουμε τη vegan σάλτσα και τα μανιτάρια (κρατάμε λίγα μανιτάρια για το γαρνίρισμα )
- Σε χαμηλή φωτιά ανακατεύουμε τα υλικά να ντυθούν με την κρεμώδη vegan σάλτσα.
- Μοιράζουμε σε δυο βαθιά πιάτα τη μακαρονάδα.
- Γαρνίρουμε με τα υπόλοιπα μανιτάρια σοτέ και πασπαλίζουμε με τον μαϊντανό ψιλοκομμένο.
Σερβίρουμε αμέσως με ψητά φυτικά μπιφτέκια.
Για το μούλιασμα των κάσιους
Τα κάσιους για να αποδώσουν κρεμώδη υφή χρειάζονται :
- δυνατό μπλέντερ ή
- μούλιασμα σε ζεστό νερό ή
- ζεματίσματα για 10’ σε νερό που σιγοβράζει
Διαλέξτε ποιος τρόπος σας εξυπηρετεί καλύτερα. Ο πιο σωστός για καλύτερο και κρεμώδες αποτέλεσμα είναι να μουσκέψεις τα κάσιους για μερικές ώρες.
Who is who
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Bραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.
«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.
Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!
«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».
Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.
Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr