Άκης Πετρετζίκης: Ακαταμάχητη ταλιάτα τόνου με σάλτσα ρόδι - Ιδανικό για όσους ακολουθούν ειδική διατροφή (βίντεο)
Πρέπει να το φτιάξετε!
Συστατικά
Για τη μαρινάδα
- 30 γρ. τζίντζερ
- ξύσμα λάιμ, από 2 λάιμ
- χυμό λάιμ, από 2 λάιμ
- 1 πιπεριά τσίλι
- 40 γρ. κρέμα βαλσάμικο, με ρόδι
- αλάτι
- πιπέρι
Για τον τόνο
- 800 γρ. τόνο, σε φιλέτα
- 2-3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 50 γρ. νερό
- 150 γρ. σπανάκι, φρέσκο
- 150 γρ. φακές, φρέσκες
- αλάτι
- πιπέρι
- 2 φρέσκα κρεμμυδάκια
- 50 γρ. λιαστές ντομάτες
Για το σερβίρισμα
- 1 κ.σ. ελαιόλαδο
- 10 γρ. κρέμα βαλσάμικο, με ρόδι
- θυμάρι
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
Για τη μαρινάδα
- Σε ένα μπολ τρίβουμε το τζίντζερ, βάζουμε το ξύσμα και τον χυμό από τα λάιμ, την πιπεριά τσίλι ψιλοκομμένη, την κρέμα βαλσάμικο με ρόδι, αλάτι, πιπέρι και ανακατεύουμε.
Για τον τόνο
- Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε δυνατή φωτιά.
- Βάζουμε τα φιλέτα τόνου στο μπολ με τη μαρινάδα. Αν θέλουμε μπορούμε να το βάλουμε στο ψυγείο για 3-4 ώρες.
- Βάζουμε στο τηγάνι 2 κ.σ. ελαιόλαδο και προσθέτουμε τον τόνο. Ψήνουμε για 2-3 λεπτά και από τις 2 πλευρές μέχρι να πάρει χρώμα.
- Στο μπολ με τη μαρινάδα βάζουμε το νερό και αφήνουμε στην άκρη.
- Μόλις ψηθεί ο τόνος βάζουμε τη μαρινάδα στο τηγάνι και αφήνουμε να βράσει για 1 λεπτό.
- Αφαιρούμε τον τόνο με τη μισή σάλτσα και αφήνουμε στην άκρη.
- Βάζουμε ξανά στη φωτιά το τηγάνι με την άλλη μισή σάλτσα και προσθέτουμε το σπανάκι, τις φακές, αλάτι, πιπέρι, το πράσινο μέρος από τα φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα, τις λιαστές ντομάτες ψιλοκομμένες, 1 κ.σ. ελαιόλαδο και ανακατεύουμε.
- Αφαιρούμε από τη φωτιά και κόβουμε τον τόνο ταλιάτα.
- Σερβίρουμε με το ελαιόλαδο, κρέμα ρόδι και θυμάρι.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr