Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Κέικ καλαμποκιού γεμιστό με λαχανικά - Ένας έξυπνος τρόπος για να πάρουν τα παιδιά βιταμίνες

Ιδανικό για brunch, για το γραφείο ή για το σχολείο.

Υλικά Συνταγής

  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο
  • 1 κρεμμύδι μέτριο
  • 1 σκ. σκόρδο
  • 1 ντομάτα
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 250 γραμ. μανιτάρια
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 2 κ.σ. κρέμα βαλσαμικό
  • 1 φλ. βρασμένα φασόλια της χθεσινής ημέρας
  • λίγο μπούκοβο
  • 2 κ.σ. σταφίδα μαύρη
  • 2 κ.σ. σταφίδα μαύρη
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • Για το χυλό καλαμποκιού

  • 200 γραμ. βούτυρο λιωμένο

  • 4 φλ. καλαμπόκι φρέσκο ή κατεψυγμένο
  • 1 κ.γλ. αλάτι
  • 1/2 φλ. γάλα
  • 5 αυγά χωρισμένα
  • 3 κ.σ. παρμεζάνα

Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής 

Εκτέλεση

Για να φτιάξουμε το κέικ καλαμποκιού γεμιστό με λαχανικά,

συγκεντρώνουμε αρχικά τα υλικά της συνταγης. Στη συνέχεια για το κέικ καλαμποκιού, θα φτιάξουμε τη γεμιση

Για τη γεμιση

Ξεκινάμε το κέικ καλαμποκιού, ζεσταίνοντας σε βαθύ τηγάνι το ελαιόλαδο. Σοτάρουμε το κρεμμύδι κομμένο σε φέτες και το σκόρδο σπασμένο για 3-4′ να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε τα μανιτάρια κομμένα σε φέτες και την πιπεριά και σοτάρουμε για 3′. Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στην βάση της κατσαρόλας. Προσθέτουμε την ψιλοκομμένη ντομάτα, το βαλσαμικό ξίδι και τα φασόλια. Aλατοπιπερώνουμε και ρίχνουμε το μπούκοβο και την σταφίδα.

Σιγοβράζουμε για 5′ με σκεπασμένο το σκεύος. Στο τέλος πρέπει να έχει πιει τα υγρά του. Αφήνουμε στην άκρη και φτιάχνουμε τον χυλό καλαμποκιού.

Βουτυρώνουμε ή λαδώνουμε μικρό πυρέξ η τετράγωνο ταψάκι  24*24 εκατ.  Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ºC.

Για το κέικ καλαμποκιού

Βάζουμε στο μπλέντερ το καλαμπόκι, το λιωμένο κρύο βούτυρο, το αλάτι, το γάλα, τους κρόκους και το τυρί. Τα χτυπάμε πολύ καλά ώστε να λιώσει το καλαμπόκι τελείως και να γίνει σαν το μείγμα του κέικ, να έχει δηλαδή τη σύσταση και την πυκνότητα που έχει ο χυλός του κέικ. Απαραίτητη προϋπόθεση για να γίνει έτσι είναι να λιώσει τελείως το καλαμπόκι σε πουρέ, να μη φαίνεται δηλαδή κανένα κομματάκι από το καλαμπόκι.

Τέλος χτυπάμε τα ασπράδια με λίγο αλάτι να σχηματίσουν απαλές κορυφές. Διπλώνουμε την μαρέγκα στο χυλό καλαμποκιού με σπάτουλα με απαλές κινήσεις.

Αδειάζουμε τον μισό χυλό στο λαδωμένο ταψί. Κάνουμε μια στρώση την στεγνή γέμιση. Καλύπτουμε με τον υπόλοιπο χυλό καλαμποκιού.

Ψήνουμε για περίπου 45′ να ροδίσει η επιφάνεια. αφήνουμε να σταθεί για 15′ κι έπειτα κόβουμε σε κομμάτια. Όσο πιο πολύ κρυώνει τόσο πιο εύκολα κόβεται. Σερβίρουμε με κρέμα βαλσαμικό και πράσινη σαλάτα.

Who is who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι. Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας. Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr