Άκης Πετρετζίκης: Εύκολα churros με ψωμί του τοστ - Σκέτο όνειροοο!

Το πιο γρήγορο γλύκισμα...

Συστατικά

Για τα churros

  • 200 γρ. γάλα, 3,5%
  • 3 αβγά, μέτρια
  • 1 πρέζα αλάτι
  • 1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
  • 1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
  • 30 γρ. ζάχαρη καστανή
  • ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
  • 8 φέτες ψωμί για τοστ, χωρίς κόρα
  • σπορέλαιο, για το τηγάνισμα
  • 100 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 1 κ.γ. κανέλα

Για τη γκανάς σοκολάτας

  • 200 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 200 γρ. κουβερτούρα

Για τη σάλτσα καραμέλας

  • 40 γρ. βούτυρο, λιωμένο
  • 60 γρ. κρέμα γάλακτος 35%
  • 60 γρ. ζάχαρη καστανή
  • 1 πρέζα αλάτι

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τα churros

  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ με ένα σύρμα χειρός το γάλα, τα αβγά, το αλάτι, το μπέικιν πάουντερ, το εκχύλισμα βανίλιας, την καστανή ζάχαρη και το ξύσμα από το πορτοκάλι.
  • Κόβουμε την κάθε φέτα από το ψωμί του τοστ σε 5 ίσες λωρίδες.
  • Τοποθετούμε ένα βαθύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και ρίχνουμε σπορέλαιο, τόσο ώστε να καλύψει 4 εκ. βάθος. Ιδανικά θέλουμε η θερμοκρασία του να φτάσει τους 160° C.
  • Βουτάμε την κάθε λωρίδα ψωμιού στο μείγμα του μπολ και μεταφέρουμε στο τηγάνι σε δόσεις για 2-3 λεπτά, μέχρι να πάρουν ωραίο χρώμα.
  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ με ένα κουτάλι την κρυσταλλική ζάχαρη με την κανέλα.
  • Αφαιρούμε τα churros από το τηγάνι με μια τρυπητή κουτάλα ώστε να στραγγίξουν ελαφρά και τα τοποθετούμε στο μπολ με τη ζαχαροκανέλα.
  • Ανακατεύουμε ώστε να καλυφθούν καλά τα churros με τη ζαχαροκανέλα και μεταφέρουμε σε ένα πιάτο.
  • Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.

Για τη γκανάς σοκολάτας

  • Ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος σε ένα κατσαρολάκι σε μέτρια φωτιά.
  • Αποσύρουμε το κατσαρολάκι από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα την κουβερτούρα σπασμένη σε μικρά κομμάτια.
  • Ανακατεύουμε καλά με ένα σύρμα χειρός μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά και να πάρουμε ένα λείο μείγμα.

Για τη σάλτσα καραμέλας

  • Βάζουμε σε ένα μπολάκι το λιωμένο βούτυρο, την κρέμα γάλακτος, την καστανή ζάχαρη, το αλάτι, και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.
  • Τυλίγουμε το μπολάκι με διαφανή μεμβράνη και βάζουμε στον φούρνο μικροκυμάτων για 2 λεπτά στα 800 Watt.
  • Βγάζουμε το μπολάκι από τον φούρνο μικροκυμάτων, χρησιμοποιώντας μια πετσέτα για να μην καούμε.
  • Αφαιρούμε τη διαφανή μεμβράνη και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι μέχρι να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
  • Αποθηκεύουμε τη σάλτσα καραμέλας σε ένα βαζάκι ή τη χρησιμοποιούμε όσο είναι ακόμα ζεστή.

Για το σερβίρισμα

  • Σερβίρουμε τα churros μαζί με τη γκανάς σοκολάτας και τη σάλτσα καραμέλας.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr