H Αργυρώ Μπαρμπαρίγου μας ταξιδεύει στην Ινδία: Κοτόπουλο Tikka Masala με πλούσια σάλτσα μπαχαρικών

 Πικάντικο φαγητό με φανταστικά αρώματα από την Ινδία. 

Υλικά Συνταγής

  • Για την μαρινάδα κοτόπουλου

  • 2 φιλέτα στήθος κοτόπουλο

  • 100 γραμ. γιαούρτι στραγγιστό η ξινόγαλο
  • 2 σκελίδες σκόρδο πολτοποιημένες
  • 1/2 λεμόνι χυμός
  • 1 κ.σ. τζίντζερ τριμμένο
  • 1 κ.γ. αλάτι
  • 1 κ.γ. κύμινο σκόνη
  • 1 κ.γ. πάπρικα γλυκιά
  • 1-1/2 κ.γ. Garam Massala{Για την σάλτσα Tikka Massala}
  • 2 κ.σ. ελαιόλαδο 1 ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο
  • 1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
  • 2 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
  • 1 κ.σ. πελτέ ντομάτας
  • 500 γραμ. τριμμένες ντομάτες (2 μεγάλες ντομάτες)
  • 150 γραµ. κρέμα γάλακτος
  • Λίγο νερό ζεστό
  • 3 κ.σ. φρέσκο ψιλοκομμένο κόλιανδρο
  • Μείγμα μπαχαρικών
  • Μείγμα μπαχαρικών Tikka Massala

  • 1 κ.γ. κύμινο σε σκόνη

  • 1 κ.γ. κουρκουμά

  • 1 κ.γ. κόλιανδρο σε σκόνη
  • 1 κ.γ. πάπρικα
  • 1 κ.γ. τσίλι σε σκόνη
  • 1 κ.γ. garam masala σκόνη
  •  

Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής 

Εκτέλεση

Μια εύκολη ινδική συνταγή που αξίζει να δοκιμάσετε!

Για το κοτόπουλο Τikka Masala

  • Στεγνώνουμε τα φιλέτα κοτόπουλου.
  • Τα κόβουμε σε μικρές μπουκιές.
  • Τα βάζουμε σε ένα μπολ.
  • Προσθέτουμε όλα τα υλικά της μαρινάδας και τα ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Σκεπάζουμε το κοτόπουλο με τη μαρινάδα.
  • Τα αφήνουμε στο ψυγείο το λιγότερο για 30′ μέχρι 4 ώρες.
  • Βάζουμε αντικολλητικό χαρτί σε ένα ρηχό ταψι.
  • Βγάζουμε το κοτόπουλο από τη μαρινάδα και το βάζουμε στο ταψι.
  • Ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο στους 200º C, στον αέρα, στη μεσαία σχάρα, για 15’ να ροδίσουν.

Για την σάλτσα Tikka Masala

  • Ζεσταίνουμε το ελαιoλαδο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, σε μια μέτρια κατσαρoλα.

  • Σοτάρουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και το τζίντζερ σε μέτρια προς δυνατή φωτιά για 3′ ανακατεύοντας να μην πάρουν καθόλου χρώμα.
  • Προσθέτουμε το μείγμα μπαχαρικών.
  • Ανακατεύουμε και σοτάρουμε για λίγα δευτερόλεπτα να βγάλουν όλα τα αρώματα τους.
  • Προσθέτουμε τον πελτέ και τον τρίβουμε στη βάση της κατσαρόλας. Σοτάρουμε για 1′ ανακατεύοντας.
  • Προσθέτουμε την τριμμένη ντομάτα και περίπου 1 φλ. νερό ζεστό.
  • Σιγοβράζουμε για 8-10′ να μελώσει η σάλτσα.
  • Προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος.
  • Ανακατεύουμε και μόλις πάρει βράση ρίχνουμε μέσα το ψημένο κοτόπουλο.
  • Ελέγχουμε το αλατι και το πιπερι.
  • Βράζουμε για 2-3′ σε χαμηλή φωτιά.
  • Σβήνουμε την φωτιά. Αφήνουμε 5′ το κοτόπουλο tikka masala να σταθεί στην κατσαρόλα.
  • Σερβίρουμε με ρύζι μπασμάτι και τέταρτα lime.

Το μυστικο

  • Αν θέλετε πιο αραιή σάλτσα, συμπληρώστε λίγο ζεστό νερό.
  • Μπορείτε να προσθέσετε περισσότερο μείγμα μπαχαρικών, αν αγαπάτε τις πικάντικες συνταγές.
  • Όσο πιο πολύ μείνει το κοτόπουλο στη μαρινάδα, τόσο πιο ζουμερό και νόστιμο θα γίνει.
  • Το garam masala είναι μειγμα μπαχαρικών που το βρίσκετε σε όλα τα καταστήματα μπαχαρικών έτοιμο.
  • Η συνταγή κοτόπουλο tikka masala γίνεται και με κομμάτια κοτόπουλου απλά χρειάζεται επιπλέον χρόνο μαγειρέματος για να μαλακώσει το κοτόπουλο.
  • Η γεύση του είναι μοναδική.

Who is who

Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην ΑθήναBραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.

«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.

Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι.

Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!

«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».

Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.

Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας.

 Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr