Tip: Μπορούμε να διατηρήσουμε έτοιμα άψητα μπισκότα ή τη ζύμη αν μας περίσσεψε στο ψυγείο για 2-3 μέρες ή στην κατάψυξη για 1 μήνα.
Γιάννης Λουκάκος: Δημιουργεί λαχταριστά μπισκότα με κανέλα, τζίντζερ, φουντούκια και μαρμελάδα από φρούτα δάσους
ΥΛΙΚΑ
Για τα μπισκότα
- 350 γρ. βούτυρο
- 250 γρ. ζάχαρη
- 2 γρ. εκχύλισμα βανίλιας
- 65 γρ. αυγά, σε θερμοκρασία δωματίου
- 425 γρ. αλεύρι μαλακό
- 7 γρ. κανέλα, τριμμένη
- 60 γρ. κέικ, τριμμένο
- 7 γρ. μπέικιν πάουντερ
- 170 γρ. φουντούκια, καβουρδισμένα και τριμμένα
- 10 γρ. τζίντζερ «ζαχαρωτό», ψιλοκομμένο
- 100 γρ. μαρμελάδα φρούτα δάσους
- ζάχαρη άχνη για το πασπάλισμα
ΣΧΕΤΙΚΑ ΥΛΙΚΑ
- ΤΖΙΝΤΖΕΡ (πιπερόριζα)
- ΦΟΥΝΤΟΥΚΙ
- ΒΑΝΙΛΙΑ ΕΚΧΥΛΙΣΜΑ
Ευχαριστούμε τον Γιάννη Λουκάκο και το yiannislucacos.gr για αυτή τη συνταγή
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τα μπισκότα
- Στον κάδο του μίξερ βάζουμε το βούτυρο και τη ζάχαρη και χτυπάμε με το σύρμα, ξεκινώντας από χαμηλή ταχύτητα και ανεβάζοντας σταδιακά στη μεσαία, μέχρι να αφρατέψει το μείγμα, για 5 λεπτά περίπου.
- Χτυπάμε τα αυγά μαζί με τη βανίλια και τα προσθέτουμε σταδιακά στον κάδο του μίξερ. Κατά διαστήματα, αφαιρούμε από τα τοιχώματα όσο μείγμα τυχόν έχει κολλήσει.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, την κανέλα, το τρίμμα του κέικ και το μπέικιν πάουντερ. Κλείνουμε το μίξερ και προσθέτουμε σε μία δόση το μείγμα με το αλεύρι στο μείγμα του βουτύρου.
- Χτυπάμε σε χαμηλή ταχύτητα ίσα-ίσα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
- Προσθέτουμε τα φουντούκια και αναμειγνύουμε μέχρι να ενσωματωθούν. Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια.
- Ζυμώνουμε στο σχήμα που επιθυμούμε, τυλίγουμε σφιχτά σε μεμβράνη και τοποθετούμε στο ψυγείο για 20 λεπτά, ώστε η ζύμη να σφίξει και να κοπεί πιο εύκολα.
- Ανοίγουμε τη ζύμη με έναν πλάστη σε φύλλο πάχους 0,5 εκ. και κόβουμε μπισκότα με κουπάτ (μεγέθους και σχήματος της αρεσκείας μας).
- Στα μισά μπισκότα κόβουμε με ένα μικρότερο κουπάτ μια τρύπα στο κέντρο τους. Στρώνουμε τα μπισκότα σε ταψί με χαρτί ψησίματος αφήνοντας μια μικρή απόσταση μεταξύ τους.
- Τα ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180°C για 10 λεπτά. Αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Στα μπισκότα που δεν έχουν την τρύπα στο κέντρο, προσθέτουμε λίγη μαρμελάδα φρούτα δάσους στο κέντρο.
- Σκεπάζουμε με ένα από τα μπισκότα με την τρύπα και πιέζουμε ελαφρά ώστε να κολλήσουν οι 2 πλευρές.
Who is Who
Ο Γιάννης Λουκάκος γεννήθηκε στη Βιρτζίνια των ΗΠΑ στις 19/11/1973. Σπούδασε μηχανολόγος μηχανικός στο Pennsylvania State University και μετά φοίτησε στην καλύτερη σχολή μαγειρικής του κόσμου, Culinary Institute of America. Αφού εργάστηκε στις κουζίνες μεγάλων ξενοδοχειακών εγκαταστάσεων και εστιατορίων, το 2000 επέστρεψε στην Ελλάδα. Το προσωπικό του στυλ έχει αναγνωρισθεί δύο φορές στα βραβεία Gourmet.
Το 2009 δημιούργησε το δικό του εστιατόριο στο Χαλάνδρι στην πιάτσα του Αγ. Νικολάου στην πλατεία Ελευθερωτών. Από τον Μάρτιο του 2013, ο Γιάννης Λουκάκος πήρε την τηλεοπτική επωνυμία του «Dr Cook» από την ομώνυμη εκπομπή στο MEGA TV, ενώ το ΤHE SEMINAR PROJECT φιλοδοξεί να αποτελέσει μια ξεχωριστή εμπειρία μαγειρικής εκπαίδευσης για όσου συμμετέχουν στα σεμινάρια.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr