Άκης Πετρετζίκης: Απίθανος μπακλαβάς με σοκολάτα - Γεύση που σε απογειώνει!

Το γλυκό που θα λατρέψετε! 

Συστατικά

Για το σιρόπι

330 ml νερό

450 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 στικ κανέλα

φλούδα, από 1 πορτοκάλι

Για τον μπακλαβά

250 γρ. βούτυρο

600 γρ. καρύδια

2 κ.γ. κανέλα

200 γρ. κουβερτούρα

100 γρ. κουβερτούρα λευκή

450 γρ. φύλλο κρούστας για γλυκά

Για την επικάλυψη

60 γρ. κουβερτούρα

15 γρ. βούτυρο

1 κ.σ. νερό

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για το σιρόπι

Βάζουμε όλα τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι σε δυνατή φωτιά μέχρι να πάρει μια βράση. Όταν πάρει βράση και λιώσει η ζάχαρη αφαιρούμε από τη φωτιά και αφήνουμε το σιρόπι να κρυώσει καλά. 

Για τον μπακλαβά

  • Ρίχνουμε στον πολυκόφτη τα καρύδια σε δόσεις και την κανέλα, και χτυπάμε μέχρι να τα ψιλοκόψουμε.
  • Ψιλοκόβουμε τις κουβερτούρες και τις μεταφέρουμε σε ένα μπολ.
  • Ρίχνουμε στο μπολ τα ψιλοκομμένα καρύδια και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Λιώνουμε σε ένα κατσαρολάκι το βούτυρο σε χαμηλή φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Βουτυρώνουμε καλά ένα ορθογώνιο ταψί 35x28 εκ.
  • Τοποθετούμε το ταψί με τη μεγάλη του πλευρά παράλληλη προς το μέρος μας. 
  • Απλώνουμε τα φύλλα, φτιάχνοντας τη βάση.
  • Απλώνουμε προσεκτικά το πρώτο φύλλο κρούστας, με τη μεγάλη του πλευρά να καλύπτει τα 2/3 της επιφάνειας του ταψιού, και αφήνουμε τις άκρες του φύλλου να προεξέχουν από τις πλευρές του ταψιού. Πιέζουμε με το χέρι μας ελαφρά ώστε να στρώσει καλά το φύλλο στις γωνίες του ταψιού.
  • Επαναλαμβάνουμε την ίδια διαδικασία με το δεύτερο φύλλο, αλλά αυτή τη φορά το στρώνουμε από την άλλη πλευρά του ταψιού και να καλύπτει ελαφρά το πρώτο φύλλο.
  • Ραντίζουμε τα φύλλα με λιωμένο βούτυρο χωρίς να ακουμπάει το πινέλο το φύλλο.
  • Απλώνουμε το τρίτο φύλλο κατά μήκος όλης της επιφάνειας του ταψιού, στρώνοντας πάλι το φύλλο στις γωνίες όπως και προηγουμένως. Βουτυρώνουμε με τον ίδιο τρόπο.
  • Απλώνουμε 3 κ.σ. από τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
  • Απλώνουμε ακόμα ένα φύλλο, βάζοντας τη μικρή του πλευρά να εφάπτεται στην πάνω μεγάλη πλευρά του ταψιού. Βουτυρώνουμε με τον ίδιο τρόπο. Απλώνουμε 3 κ.σ. από τη γέμιση σε όλη την επιφάνεια του ταψιού.
  • Απλώνουμε ένα φύλλο ακόμα, βουτυρώνουμε, και προσθέτουμε 3 κ.σ. από τη γέμιση με την ίδια διαδικασία.
  • Επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία: γέμιση-φύλλο-βούτυρο διαδοχικά για τα υπόλοιπα φύλλα, αφήνοντας 3 για το τέλος.
  • Φροντίζουμε να αδειάσει όλη η γέμιση.
  • Γυρνάμε τις άκρες των φύλλων προς τα μέσα και πατάμε καλά.
  • Τοποθετούμε ακόμα 2 φύλλα, χωρίς γέμιση, βουτυρώνοντας το κάθε ένα όπως πριν.
  • Τοποθετούμε το τελευταίο φύλλο και περιμετρικά πατάμε και γυρνάμε τις άκρες προς τα μέσα με τη βοήθεια του πινέλου. Ρίχνουμε από πάνω το υπόλοιπο βούτυρο που μας έχει μείνει.
  • Μεταφέρουμε το ταψί στο ψυγείο για 10-15 λεπτά να κρυώσει το βούτυρο και να μπορέσουμε να χαράξουμε τον μπακλαβά.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 150° C στον αέρα.
  • Χαράζουμε το μπακλαβά με ένα κοφτερό μαχαίρι αλλά όχι μέχρι κάτω. 
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 1 ώρα και 30 λεπτά μέχρι να γίνει τραγανός. 
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και σιροπιάζουμε τον μπακλαβά όπως είναι ζεστός με το κρύο σιρόπι.
  • Αφήνουμε τον μπακλαβά στην άκρη να κρυώσει για περίπου 4 ώρες.

Για την επικάλυψη

Λιώνουμε την κουβερτούρα με το βούτυρο και το νερό σε ένα κατσαρολάκι σε χαμηλή φωτιά ή στα μικροκύματα στα 700 watt για 1,5 λεπτό, και ανακατεύουμε καλά με ένα κουτάλι.

Ρίχνουμε το ζεστό μείγμα πάνω από τον κρύο μπακλαβά.

Κόβουμε σε κομμάτια και σερβίρουμε.

 

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr