Λογική και συναίσθημα: Βρίσκοντας την ισορροπία - Η ιστορία με τον καβαλάρη και το άλογο

Η προσωπική ισορροπία καθορίζει την ευημερία.

Ο εγκέφαλος χωρίζεται συμβολικά σε δύο ημισφαίρια. Η δεξιά πλευρά είναι το «συναισθηματικό» ή το «διαισθητικό» ημισφαίριο και η αριστερή είναι η «λογική» πλευρά. Η επίτευξη της ισορροπίας και επομένως της ευημερίας εξαρτάται από την σχέση ανάμεσα στις δύο αντίθετες πλευρές.

Φιλοσοφικά μιλώντας, το συναισθηματικό κέντρο είναι η πιο αρχαία περιοχή του εγκεφάλου. Παρόλα αυτά, η τωρινή είναι η νεότερη περιοχή, όπου ο λογικός και ο ορθολογικός νεοφλοιός μας επιτρέπει να εκτελούμε εξελιγμένα και πνευματικά καθήκοντα.

Το συναίσθημα και η λογική δεν είναι αντίθετες δυνάμεις καθώς τα συναισθήματα είναι η βάση της λογικής και μας βοηθούν να κρίνουμε τις εμπειρίες μας. Ο νευροεπιστήμονας Paul MacLean συγκρίνει την σχέση μεταξύ των λογικών και συναισθηματικών πλευρών του εγκεφάλου μας με την σχέση μεταξύ ενός ικανού καβαλάρη (έμπειρου και λογικού) και του αλόγου του (δυνατό και ενστικτώδες).

Η προσωπική ισορροπία καθορίζεται από την σχέση μεταξύ των συναισθηματικών και λογικών πλευρών του μυαλού σας.

Βρίσκοντας την προσωπική ισορροπία

Η αγγλική λέξη balance (=ισορροπία) προέρχεται από την λατινική aequilibrĭum, που αποτελείται από την λέξη «aequus» που σημαίνει «ίσος» και την λέξη «libra» που σημαίνει «εξισορρόπηση». Όλοι βλέπουμε την ισορροπία σε ιδιότητες όπως στην αρμονία, στην ισότητα, στην συγκράτηση, στην σοφία, στην λογική και φυσικά, στους ανθρώπους που έχουν μια καλή ψυχική υγεία.

Όταν ο συναισθηματικός και ο λογικός εγκέφαλος βρίσκονται σε ισορροπία, έχετε μια σαφή εικόνα του εαυτού και της κατάστασης σας. Για παράδειγμα, σε μια κατάσταση επιβίωσης, και τα δύο συστήματα (συναισθηματικό και λογικό) θα μπορούν να λειτουργούν ανεξάρτητα, αλλά αρμονικά.

Η συναισθηματική πλευρά θα σας έδινε την ενέργεια να πράξετε άμεσα (για παράδειγμα, να κρατηθείτε από κάγκελα ή από ένα πρεβάζι αν πέσετε από ένα γκρεμό). Αλλά η λογική πλευρά είναι αυτή που θα σκεφτόταν τι να κάνετε στην συνέχεια ( έτσι ώστε να μην κρέμεστε από τον γκρεμό για πάντα).

Η προσωπική ισορροπία καθορίζει την ευημερία.

Ο καβαλάρης και το άλογο

Ένας ικανός καβαλάρης πρέπει να μάθει να ελέγχει το άλογο του αν θέλει να το ιππεύσει. Ο έλεγχος του αλόγου είναι ευκολότερος για τον αναβάτη αν βρίσκεται σε ένα μονοπάτι χωρίς εμπόδια και αν έχει καλό καιρό. Αλλά, αν συμβεί κάτι απρόοπτο, όπως ένας δυνατός θόρυβος ή μια απειλητική συνάντηση με κάποιο ζώο, το άλογο θα αφηνιάσει. Ο καβαλάρης θα πρέπει να κρατηθεί σφιχτά, να διατηρήσει την ισορροπία και ευγενικά να ηρεμήσει το άλογο.

Ένα παρόμοιο φαινόμενο συμβαίνει όταν κάποιος βιώνει μια απειλητική κατάσταση, τρόμο ή ακόμα και σ3ξουαλική επιθυμία. Αυτού του είδους οι καταστάσεις κάνουν πιο δύσκολη την διατήρηση του ελέγχου. Αυτό συμβαίνει επειδή το μεταιχμιακό σύστημα ανιχνεύει μια έντονη κατάσταση και αποφασίζει ότι υπάρχει μια απειλή, έτσι αρχίζει να χάνει την σύνδεση με το ορθολογικό σύστημα (μετωπιαίος λοβός).

Επομένως, η νευροεπιστημονική έρευνα δείχνει ότι η κακή αντίληψη δεν προκαλεί περισσότερα τα περισσότερα ψυχολογικά προβλήματα. Αλλά οι περιοχές που εστιάζουν στο άγχος ευθύνονται. Είναι πολύ δύσκολο να αναλογιστείτε τις λογικές ιδέες όταν ο συναισθηματικός εγκέφαλος σας βρίσκεται σε εγρήγορση και επικεντρώνεται στους αντιληπτούς κινδύνους αναφέρει το Awaken.

Αλλά τι γίνεται αν ο καβαλάρης δεν μπορεί να ελέγξει το άλογο;

Μερικές φορές θυμώνετε με κάποιον που αγαπάτε ή φοβάστε κάτι που πρέπει να κάνετε. Αυτό οδηγεί σε μια εσωτερική διαμάχη. Το ένστικτο σας και ο εγκέφαλος αρχίζουν μια μάχη που δεν σας κάνει να αισθάνεστε όμορφα ανεξάρτητα από τον νικητή.

Αν ο καβαλάρης (λογικός εγκέφαλος) και το άλογο (συναισθηματικός εγκέφαλος) διαφωνούν, ποιος νικά; Αρχικά, θα μπορούσατε να πείτε ότι το άλογο θα νικήσει. Στην πραγματικότητα αυτό είναι το πιο πιθανό ότι θα συνέβαινε, τουλάχιστον πριν αναπτυχθεί εντελώς ο εγκέφαλος. Το οποίο σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες συμβαίνει γύρω στην ηλικία των 21.

Πριν από αυτή, ο προμετωπιαίος λοβός εξακολουθεί να μην έχει σταματήσει να αναπτύσσεται. Εκτός και αν έχετε αναπτύξει δεξιότητες για να αντισταθμίσετε αυτή την αδυναμία, είναι το λιγότερο πιθανό να νικήσει στον αγώνα ενάντια στην ενέργεια του μεταιχμιακού συστήματος.

Μόλις ο εγκέφαλος ολοκληρώσει την ανάπτυξη του (ή σχεδόν την έχει ολοκληρώσει καθώς ποτέ δεν σταματά να αλλάζει) είναι πολύ πιο εύκολο για κάποιον να ελέγξει την ενστικτώδης και συναισθηματική πλευρά του. Φυσικά, η εμπειρία και οι ικανότητες που κερδίζονται με τις συγκυρίες της ζωής αποτελούν σπουδαία βοήθεια.

Αυτά τα δύο εργαλεία, η εμπειρία και η συναισθηματική νοημοσύνη, είναι αυτές που σας βοηθούν να ελέγξετε τις σκέψεις και τα συναισθήματα σας καθώς και τον συναισθηματικό εγκέφαλο. Το να τον αφήσετε ελεύθερο μπορεί να προκαλέσει όλεθρο στην ζωή σας.

«Ακολούθα την καρδιά σου αλλά πάρε και το μυαλό μαζί σου» -Άλφρεντ Άντλερ

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr