Αργυρώ Μπαρμπαρίγου: Μοσχάρι σε κρούστα μυρωδικών με λαχανικά - Φανταστικό πιάτο που θα ξετρελάνει τους πάντες
Mυρωδιές και πλούσιες γεύσεις...
YΛΙΚΑ
- 1.200 γραμ. μοσχάρι (κόντρα ή φιλέτο ή πρώτες μπριζόλες ενωμένες χωρίς κόκαλο)
- 1 κ.σ. φρέσκο δεντρολίβανο
- 1 κλαδάκι θυμάρι
- 2 σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα
- 3 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1/2 φλ. λευκό ξηρό κρασί
- 1 κ.σ. βούτυρο κρύο
- ανθός αλατιού
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
-
Για τα μαριναρισμένα λαχανικά
-
2 μελιτζάνες
- 2 κολοκύθια
- 2 πιπεριές (κίτρινη και κόκκινη)
- λίγα φύλλα φρέσκου βασιλικού
- 1 σκελίδα σκόρδο
- 1/2 φλ. ελαιόλαδο
- 1/4 φλ. βαλσαμικό ξίδι
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
Για το κρέας
Ετοιμάζουμε πρώτα το κρέας για το φιλέτο μοσχάρι με λαχανικά. Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200 βαθμούς C στον αέρα. Αφήνουμε το κρέας για λίγο εκτός ψυγείου, να έρθει σε θερμοκρασία δωματίου. Το σκουπίζουμε πολύ καλά με απορροφητικό χαρτί.
Ψιλοκόβουμε με το μαχαίρι το φρέσκο δεντρολίβανο και το φρέσκο θυμάρι. Αλατίζουμε τα μυρωδικά και τρίβουμε μπόλικο πιπέρι (χοντροτριμμένο). Τα ψιλοκόβουμε όλα με το μαχαίρι ξανά.
Με 1-2 κ.σ. από το ελαιόλαδο, λαδώνουμε πολύ καλά το κρέας γύρω γύρω, κάνοντάς του απαλό μασάζ. Το κυλάμε πάνω στα ψιλοκομμένα μυρωδικά και το αλατοπίπερο, καλά καλά, να πιάσει απ’ έξω το κρέας κρούστα.
Ζεσταίνουμε πολύ καλά ένα τηγάνι (που να μπαίνει και στο φούρνο). Ρίχνουμε το υπόλοιπο ελαιόλαδο. Ροδίζουμε ολόκληρο το κρέας γύρω γύρω για 3΄-4΄ από κάθε πλευρά, ώσπου να κάνει απ’ έξω κρούστα. Σπάμε τα σκόρδα, όπως είναι με τη φλούδα τους, με τη λάμα του μαχαιριού και τα προσθέτουμε στο τηγάνι.
Όπως είναι το κρέας στο τηγάνι το μεταφέρουμε στο φούρνο. Ψήνουμε για 15΄-20΄ αν θέλουμε μέτριο ψήσιμο ή περισσότερο αν θέλουμε το κρέας καλοψημένο. Βγάζουμε το κρέας σε πιατέλα (προσοχή: δεν το τρυπάμε με πιρούνα) και το σκεπάζουμε. Το αφήνουμε για λίγα λεπτά να ανακτήσει τα υγρά του από το ψήσιμο.
Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά. Με ένα πιρούνι αφαιρούμε τη φλούδα από τα σκόρδα και τα λιώνουμε ελαφρά. Σβήνουμε με το κρασί. Αφήνουμε τη σάλτσα να γλασάρει ανακατεύοντάς την και να μειωθεί ο όγκος της. Τέλος προσθέτουμε το κρύο βούτυρο και ανακατεύουμε.
Ό,τι υγρά έχει βγάλει το κρέας στην πιατέλα τα προσθέτουμε στη σάλτσα. Κόβουμε το κρέας σε φέτες και το περιχύνουμε με την ελάχιστη αλλά φανταστική σάλτσα του. Σερβίρουμε με τα μαριναρισμένα λαχανικά.
Για τα μαριναρισμένα λαχανικά
Κόβουμε τις μελιτζάνες σε φέτες πάχους 0,5 εκατοστού. Το ίδιο και τα κολοκύθια. Κόβουμε τις πιπεριές στα έξι και αφαιρούμε τις μεμβράνες και τους σπόρους. Αλατίζουμε τα λαχανικά.
Ζεσταίνουμε ένα αντικολλητικό τηγάνι χωρίς λιπαρή ουσία και περνάμε-ψήνουμε όλα τα λαχανικά για λίγα λεπτά από κάθε πλευρά, να μαλακώσουν. Τα βάζουμε σε σαλατιέρα.
Χτυπάμε το λαδόξιδο με αλάτι και πιπέρι και τα περιχύνουμε. Προσθέτουμε τον ψιλοκομμένο βασιλικό. Ανακατεύουμε και τα αφήνουμε να σταθούν αρκετή ώρα (και μία μέρα, ακόμα καλύτερα).
Who is who
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Bραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.
«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.
Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι.
Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!
«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».
Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.
Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας.
Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr