Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου ετοιμάζει Σουβλάκι με γαρίδες - Να και κάτι διαφορετικό για την Τσικνοπέμπτη!
Εύκολη συνταγή για σουβλάκι με γαρίδες, πολύ ζουμερές και αρωματικές.
Υλικά Συνταγής
-
Για τις γαρίδες σουβλάκι
- 10 γαρίδες μεγάλες με κέλυφος
- 10 καλαμάκια για σουβλάκι
- Ελάχιστο ελαιόλαδο
- Αλάτι
- Πιπέρι φρεσκοτριμμένο
- Λίγο μάραθο
-
Για το ντρέσινγκ
-
1 λάιμ ξύσμα και χυμό
- 1/2 πορτοκάλι κατά προτίμηση σαγκουίνι (χυμό)
- 1/2 πιπεριά τσίλι
- 2 κ.σ. ελαιόλαδο
- 1 /2 σκελίδα σκόρδο
- 1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
- Αλάτι
- Πιπέρι
- 1 κ.σ μάραθο ψιλοκομμένο
-
Για το σερβίρισμα
- Σαλτσα Sweet chilli
- Λάιμ
- Μαγιονέζα νηστίσιμη
Ευχαριστούμε θερμά την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου και το argiro.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
Για το σουβλάκι με γαρίδες
-
Διαλέγουμε μεγάλες γαρίδες και τις καθαρίζουμε.
- Αφαιρούμε το κεφάλι και το τσόφλι. Τα κρατάμε για ζωμό γαρίδας για άλλη συνταγή.
- Χαράζουμε ελαφρά την ράχη της και αφαιρούμε με μικρό μαχαίρι το έντερο.
- Κρατάμε μόνο την ουρά ώστε να διατηρήσουν το σχήμα τους .
- Διαπερνάμε κάθε γαρίδα στα καλαμάκια για σουβλάκι, ώστε η γαρίδα να παραμείνει ίσια.
- Περνάμε το καλαμάκι αρχικά στην ουρά της γαρίδας και καταλήγουμε στο τέλος του σώματος.
- Κρατώντας σταθερό το καλαμάκι με το ένα χέρι, πιέζουμε τη γαρίδα με το άλλο, ώστε να τρυπήσει σωστά από την ουρά προς το κεφάλι.
- Ραντίζουμε τις γαρίδες σουβλάκι με λίγο ελαιόλαδο. Προσθέτουμε λίγο αλάτι και λίγο πιπέρι.
- Πασπαλίζουμε με λίγο μάραθο.
- Ζεσταίνουμε το σχαροτήγανο σε μέτρια προς δυνατή φωτιά να κάψει.
- Ψήνουμε το σουβλάκι γαρίδας για 2′ από κάθε πλευρά. Ανάλογα με το μέγεθος τους ψήνουμε συνολικά για 3-4′, όχι παραπάνω, αν θέλουμε ζουμερές γαρίδες μαλακές.
- Βγάζουμε τις γαρίδες σε πιάτο και τις περιχύνουμε με το μισό ντρέσινγκ. Κρατάμε το υπόλοιπο και το σερβίρουμε μαζί με το σουβλάκι γαρίδας.
- Πασπαλίζουμε με τον μάραθο.
- Σερβίρουμε με λάιμ, με σάλτσα sweet chilli ή μαγιονέζα νηστίσιμη.
Για το ντρέσινγκ
-
Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα υλικά για το ντρέσινγκ.
- Ψιλοκόβουμε την πιπεριά, τρίβουμε το φρέσκο τζίντζερ.
- Προσθέτουμε το ελαιόλαδο, τον χυμό και το ξύσμα του λάιμ, το χυμό πορτοκαλιού.
- Προσθέτουμε λίγο αλάτι και τρίβουμε το σκόρδο.
- Τα ανακατεύουμε και τα αφήνουμε στο πλάι για το τέλος.
Μυστικά για γαρίδα σουβλάκι
-
Να επιλέξετε γαρίδες μεγάλες για ψητές.
- Αν χρησιμοποιήσετε κατεψυγμένη γαρίδα για ψήσιμο, να προτιμάτε γαρίδες με κέλυφος που όμως πρέπει να τις καθαρίσετε. Βγαίνουν πολύ ζουμερές και μαλακές.
- Μπορείτε να κρατήσετε τα κεφάλια και τα τσόφλια για να παρασκευάσετε ζωμό γαρίδας για ριζότο, σάλτσες ή για γαριδομακαρονάδα.
- Οι γαρίδες δεν θέλουν πολύ ψήσιμο για να παραμείνουν ζουμερές. Η ένταση της φωτιάς πάντα να είναι μέτρια προς δυνατή ώστε να ψηθούν σωστά.
- Μην μαρινάρετε τις γαρίδες πριν το ψήσιμο γιατί η οξύτητα των υλικών ψήνει της γαρίδες και θα βγουν σκληρές μετά το ψήσιμο.
- Εναλλακτικά ψήνουμε τα σουβλάκια γαρίδας στον φούρνο στους 200º C, στο γκριλ για 4′- 5′, αναποδογυρίζοντάς τες στα μισά του ψησίματος.
Who is who
Η Αργυρώ Μπαρμπαρίγου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Πάρο, αλλά τα τελευταία χρόνια ζει μόνιμα στην Αθήνα. Bραβευµένη chef και παθιασμένη μαγείρισσα, έχει καταφέρει µε το δικό της αυθεντικό τρόπο να αναβαθμίσει την ελληνική κουζίνα και να μεταδώσει σε όλους µας την αγάπη της για το καλοµαγειρεµένο σπιτικό φαγητό.
«Από πολύ νωρίς γοητεύτηκα από τη μαγεία της κουζίνας. Μ’ άρεσαν οι μυρωδιές, οι γεύσεις, οι ήχοι της και, πολύ αργότερα, µε συνέπαιρνε η ένταση την ώρα της ασταμάτητης δουλειάς, που σε απορροφάει τόσο ώστε το µόνο που σε ενδιαφέρει εκείνη τη στιγμή είναι να ικανοποιήσεις αυτούς που θα γευτούν τα πιάτα. Έχω δουλέψει σκληρά, μέχρι τελικής πτώσης, αλλά μέσα από αυτή την κούραση µόνο ικανοποίηση και υπερηφάνεια ένιωσα. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Νάουσα της Πάρου. Από παιδί στριφογύριζα στην κουζίνα, θέλοντας να έχω ενεργό ρόλο σε ό,τι μαγικό (για τα παιδικά µου µάτια) εξελισσόταν εκεί μέσα». –Αργυρώ Μπαρμπαρίγου
Ασχολείται επαγγελματικά με τη μαγειρική τα τελευταία 15 χρόνια και το ταλέντο της και η εμπειρία της συνοδεύονται από σπουδές, καθώς το χειμώνα 2004-2005 παρακολούθησε εντατικά μαθήματα γαλλικής κουζίνας στη Σχολή Μαγειρικής Cordon Bleu στο Λονδίνο. Ακολούθησαν σεµινάρια ζαχαροπλαστικής πλάι στον Στέλιο Παρλιάρο και στη Σχολή Ζαχαροπλαστικής Valhrona στη Γαλλία. Συνεργάστηκε µε εφημερίδες, περιοδικά και ως σύμβουλος, παραδίδοντας μαθήματα μαγειρικής σε πολυεθνική εταιρεία τροφίμων.
Εκτός από αγαπημένη τηλεοπτική σεφ με καθημερινή παρουσία στην πρωινή τηλεοπτική ζώνη και στα μεγαλύτερα τηλεοπτικά δίκτυα, είναι ιδιοκτήτρια του διεθνούς φήμης εστιατορίου«Παπαδάκης», το οποίο αφού λειτούργησε με μεγάλη επιτυχία στην Πάρο, μεταφέρθηκε το 2005 στην Αθήνα, στην καρδιά του Κολωνακίου (Φωκυλίδου 15 & Βουκουρεστίου). Έχει μαγειρέψει για τον Πιρς Μπρόσναν. Ο Ζαν Πολ Γκοτιέ, όταν βρίσκεται στην Αθήνα, δίνει ραντεβού κάθε βράδυ στον ΠΑΠΑΔΑΚΗ, παρέα με όστρακα, αχινό και ψάρι.
Ο συνάδελφός του, Kenzo, παραγγέλνει στους φίλους του να του πηγαίνουν στο Παρίσι λικέρ φράουλα της Αργυρώς! Ο Μπίλι Ζέιν, αφού δοκίμασε το κατσικάκι φρικασέ και την τυρόπιτά της, ζήτησε να του τυλίξουν φαγητό και για το …ξενοδοχείο! Φυσικά, ούτε οι διάσημοι συνάδελφοί της, Michele Roux, Cat Cora, Jim Botsakos και Michael Psilakis, δεν μπορούν να αντισταθούν στο χταπόδι της με μέλι, στα τριμμένα πατατάκια και στη ρεβιθάδα με ταραμοσαλάτα!
«Το εστιατόριο «Παπαδάκης» πρωτολειτούργησε στα μέσα της δεκαετίας του ‘90. Η απόφαση πάρθηκε από κοινού µε τον σύζυγό µου, ο οποίος –αν και αφανής ήρωας– είναι εκείνος που με στηρίζει σε κάθε µου κίνηση. Έπειτα από σχεδόν µία δεκαετία επιτυχημένης λειτουργίας στην Πάρο, τον Νοέμβριο του 2005, μεταφέραμε το εστιατόριο στην καρδιά της Αθήνας, στο Κολωνάκι».
Η Αργυρώ μοιράζει το χρόνο της μεταξύ του εστιατορίου και της συγγραφής βιβλίων, αλλά ασχολείται και με τηλεοπτικές εκπομπές και επιτυχημένες δραστηριότητες στην Αμερική.
Έχει δημοσιεύσει βιβλία μαγειρικής που έχουν γίνει best-seller και έχει παρουσία στην τηλεόραση κάθε τηλεοπτική σαιζόν, τα τελευταία 10 χρόνια. Διδάσκει στη Le Monde και η μεγάλη της αγάπη είναι το www.argiro.gr, το site μαγειρικής με τους περισσότερους επισκέπτες. Συγχρόνως, σε συνεργασία με τον φιλανθρωπικό οργανισμό Greek American Foundation και το Project Hope της Αμερικής, μαγειρεύει σε φιλανθρωπικά γκαλά στην Αμερική, όπου θεωρείται πρέσβειρα της ελληνική κουζίνας.
Το Μάιο, η Αργυρώ είχε την τιμητική της στην Disneyland, όπου ετοίμασε το μενού για όλα τα εστιατόρια του πάρκου, επιμελήθηκε το επίσημο δείπνο των 12 πιάτων, αλλά και το μενού της βραδιάς των βραβείων Gabby που φέτος έγιναν στο Λος Άντζελες. Η Αργυρώ μαγείρεψε για τους star και άφησε τις καλύτερες εντυπώσεις.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr