Ουκρανία - Γ.Γ ΝΑΤΟ: «Δεν θέλουμε πόλεμο με τη Ρωσία - Η χειρότερη επίθεση στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες»

"Οι μέρες που έρχονται είναι πιθανό να είναι χειρότερες" για την Ουκρανία, δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ

"Οι μέρες που έρχονται είναι πιθανό να είναι χειρότερες" για την Ουκρανία, δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ, λίγο μετά την ολοκλήρωση του έκτακτου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, στις Βρυξέλλες, στο οποίο συμμετείχε μέσω τηλεδιάσκεψης ο Ουκρανός Υπουργός Εξωτερικών κ. Κουλέμπα.

«Η Ρωσία πραγματοποιεί μια βάναυση και απρόκλητη εισβολή στην Ουκρανία την οποία το ΝΑΤΟ και ολόκληρος ο κόσμος καταδικάζει.

Αυτή είναι η χειρότερη στρατιωτική επιθετικότητα στην Ευρώπη εδώ και δεκαετίες», τόνισε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ, επισημαίνοντας ότι στόχος επιθέσεων των ρωσικών δυνάμεων είναι πόλεις, σχολεία, νοσοκομεία και κατοικίες, αλλά και «ανεύθυνοι» βομβαρδισμοί στο πυρηνικό εργοστάσιο.

«Οι μέρες που έρχονται είναι πιθανό να είναι χειρότερες με περισσότερους θανάτους, περισσότερο πόνο και καταστροφή», είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Οι Υπουργοί Εξωτερικών του ΝΑΤΟ εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους και το βαθύ σεβασμό τους για το θάρρος του ουκρανικού λαού και των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, ανέφερε στη συνέχεια ο Στόλτενμπεργκ.

«Η Ρωσία θα πληρώσει πολύ υψηλό τίμημα για τη νέα επίθεση κατά της Ουκρανίας, ένα τίμημα που ήδη πληρώνει τώρα», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία και ενίσχυσαν τη στήριξή τους στην Ουκρανία βοηθώντας τη να αμυνθεί.

«Αυτός είναι ο πόλεμος του Προέδρου Πούτιν», δήλωσε ο Γ.Γ. του ΝΑΤΟ και πρόσθεσε: «Καλούμε τον Πούτιν να σταματήσει αμέσως αυτόν τον πόλεμο, να αποσύρει τα στρατεύματά του από την Ουκρανία χωρίς όρους και να εμπλακεί σε μια έξυπνη διπλωματία τώρα».

Επιπλέον, ο Στόλτενμπεργκ ανέφερε ότι το ΝΑΤΟ έχει αυξήσει τις δυνάμεις αποτροπής και άμυνάς του, σε στεριά, αέρα και θάλασσα. Για πρώτη φορά ενεργοποιήθηκε η Δύναμη Ταχείας Επέμβασης του ΝΑΤΟ, με χιλιάδες πρόσθετα στρατεύματα από τη βόρεια Αμερική στα ανατολικά της Συμμαχίας, με 130 αεροσκάφη και 200 πλοία από το Βορρά ως τη Μεσόγειο, εξήγησε ο Γ.Γ., προειδοποιώντας: «Θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι χρειαστεί για να υπερασπιστούμε και την τελευταία σπιθαμή νατοϊκού εδάφους».

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ ξεκαθάρισε ότι το ΝΑΤΟ είναι αμυντική συμμαχία και δεν θα εμπλακεί σε αυτόν τον πόλεμο, εξηγώντας ότι έχει ευθύνη να διασφαλίσει ότι δεν θα υπάρξει κλιμάκωση πέραν της Ουκρανίας, κάτι το οποίο θα ήταν πολύ πιο επικίνδυνο και με πολύ περισσότερο ανθρώπινο πόνο.

Ερωτηθείς αν το ΝΑΤΟ είναι διατεθειμένο να δημιουργήσει ζώνες απαγορευμένων πτήσεων (No flight zones) στον εναέριο χώρο της Ουκρανίας, προκειμένου να περνά απρόσκοπτα η ανθρωπιστική βοήθεια, ο Γενς Στόλτεμπεργκ ξεκαθάρισε ότι το ΝΑΤΟ δεν θα εμπλέξει δυνάμεις του, ούτε στο έδαφος της Ουκρανίας, ούτε στον εναέριο χώρο της, διότι αυτό θα προκαλούσε πλήρη πόλεμο στην Ευρώπη, με την εμπλοκή περισσότερων χωρών και με πολύ μεγαλύτερο ανθρώπινο πόνο.

 

 

«Το ΝΑΤΟ δεν αναζητά έναν πόλεμο με τη Ρωσία», είπε ξεκάθαρα ο Γ.Γ.. Σημείωσε, ωστόσο, ότι το Κρεμλίνο φιλοδοξεί να επαναδημιουργήσει σφαίρα επιρροών και να αρνηθεί το δικαίωμα άλλων χωρών να διαλέγουν το δρόμο τους.

Εξάλλου, οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συζήτησαν την ανάγκη να στηρίξουν χώρες εταίρους που ενδεχομένως βρίσκονται σε κίνδυνο, συμπεριλαμβανομένης της Γεωργίας και της Βοσνίας-Ερζεγοβίνης, είπε ο Στόλτενμπεργκ.

Ανέφερε, τέλος, ότι το ΝΑΤΟ κρατά ανοιχτή την πόρτα της διπλωματίας για να αποφευχθεί κλιμάκωση πέραν της Ουκρανίας. «Ο Πούτιν απέτυχε να μας διχάσει. Το ΝΑΤΟ είναι πιο ενωμένο και δυνατό από ποτέ», είπε ο Στόλτενμπεργκ. Στο Συμβούλιο του ΝΑΤΟ, συμμετείχαν με φυσική παρουσία και οι υπουργοί εξωτερικών της Φινλανδίας και της Σουηδίας.

Η Μόσχα λέει ότι η επόμενη κίνηση στις συνομιλίες της με την Ουκρανία εξαρτάται από την τελευταία

Το Κρεμλίνο κάλεσε σήμερα τους Ρώσους να συσπειρωθούν γύρω από τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν λέγοντας πως ό,τι συμβεί μετά στις διαπραγματεύσεις για την Ουκρανία θα εξαρτηθεί από την αντίδραση του Κιέβου στις συνομιλίες αυτής της εβδομάδας ανάμεσα στις δύο πλευρές.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε στους δημοσιογράφους μέσω βιντεοκλήσης ότι στις συνομιλίες δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία πάνω σε έγγραφα, αλλά η Μόσχα έχει ενημερώσει την ουκρανική πλευρά για το πώς βλέπει τη λύση στον πόλεμο, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

 

 

Η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία την περασμένη εβδομάδα και την εισβολή την χαρακτήρισε "ειδική στρατιωτική επιχείρηση".

"Οι συνομιλίες που πραγματοποιήθηκαν ήταν μια καλή ευκαιρία για να περάσει με σαφήνεια στην ουκρανική πλευρά η οπτική μας για την επίλυση αυτού του προβλήματος. Προχωρώντας, τα πάντα θα εξαρτηθούν από την αντίδραση της ουκρανικής πλευράς", είπε ο Πεσκόφ.

Τις δηλώσεις αυτές τις έκανε μετά τον δεύτερο γύρο των συνομιλιών που πραγματοποιήθηκαν χθες, Πέμπτη, μετά τις οποίες οι δύο πλευρές είπαν ότι κατέληξαν σε συνεννόηση για την αναγκαιότητα της δημιουργίας ανθρωπιστικών διαδρόμων για την απομάκρυνση των αμάχων.

 

 

Ερωτηθείς για την έκκληση του αμερικανού γερουσιαστή Λίντσεϊ Γκράχαμ στο Twitter να "εξοντώσει" κάποιος τον Πούτιν στη Ρωσία, ο Πεσκόφ απάντησε ότι πρόκειται για ένα παράδειγμα υστερικής ρωσοφοβίας. "Φυσικά, αυτές τις ημέρες δεν μπορούν όλοι να διατηρήσουν καθαρό μυαλό, θα έλεγα ακόμη και διαύγεια πνεύματος", είπε ο Πεσκόφ.

Ο ίδιος έκανε έκκληση στους Ρώσους για εθνική ενότητα. "Δεν είναι αυτή η ώρα για διχασμό, τώρα είναι η ώρα για όλους μας να ενωθούμε, να είμαστε μαζί και φυσικά να συσπειρωθούμε γύρω από τον πρόεδρο".

Στα χέρια των Ρώσων το πυρηνικό εργοστάσιο Ζαπορίζια - Το Κρεμλίνο τα ρίχνει» σε «Ουκρανούς σαμποτέρ»

Η κατάληψη του ουκρανικού πυρηνικού σταθμού της Ζαπορίζια ενίσχυσε τους φόβους για την έλλειψη πρόσβασης στις μετρήσεις της ραδιενέργειας και για τις πιθανότητες πυρηνικού ατυχήματος, δηλώνουν ειδικοί, αν και τονίζουν ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν άμεσοι ραδιολογικοί κίνδυνοι.

Οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν τον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, τον μεγαλύτερο της Ευρώπης, αφού επετέθησαν εναντίον του τις πρώτες ώρες της Παρασκευής, βομβαρδίζοντας και πυρπολώντας παρακείμενο στις κεντρικές εγκαταστάσεις κτίριο, ανακοίνωσαν οι ουκρανικές αρχές.

Η Ρωσία επέρριψε την ευθύνη για την επίθεση στον πυρηνικό σταθμό σε «Ουκρανούς σαμποτέρ».

 

 

 

 

Η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) ανακοίνωσε στην συνέχεια στο Twitter ότι οι ουκρανικές αρχές πληροφόρησαν τον οργανισμό ότι η πυρκαγιά στον σταθμό δεν έπληξε «βασικό» εξοπλισμό.

Ο Νοτιοκορεάτης Park Jong-woon, καθηγητής Ενέργειας και Ηλεκτρολογικής Μηχανικής στο Dongguk University, δήλωσε ότι δεν πιστεύει ότι υπάρχει άμεσος ραδιολογικός κίνδυνος από την κατάληψη του πυρηνικού σταθμού, αλλά προειδοποίησε ότι η Ρωσία μπορεί να εμποδίσει την πρόσβαση στα δεδομένα των ραδιολογικών μετρήσεων για να δημιουργήσει σύγχυση.

«Μπορούν να κάνουν τον κόσμο να αναρωτιέται, να τον φρικάρουν και να ενσπείρουν τον φόβο», δήλωσε ο Παρκ, που έχει εργασθεί στην κατασκευή πυρηνικών αντιδραστήρων.

Η πυρκαγιά στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια έχει σβήσει, αλλά έχει εγείρει μία «πολύ πραγματική ανησυχία» για τις πιθανότητες καταστροφής, δηλώνει ο Edwin Lyman, διευθυντής ασφάλειας της πυρηνικής ενέργειας στην Union of Concerned Scientists της Ουάσινγκτον.

«Για παράδειγμα, το ενδεχόμενο εκτεταμένης πυρκαγιάς, αν και δεν φαίνεται να ισχύει στην περίπτωση αυτή, θα μπορούσε να θέσει εκτός λειτουργίας τα ηλεκτρικά συστήματα προκαλώντας ένα περιστατικό σαν της Φουκουσίμα, εάν δεν υπήρχε έγκαιρη αποκατάσταση του συστήματος ψύξης», λέει.

 

 

Ευρύτερα, οι ειδικοί εκφράζουν ανησυχίες για την πρόσβαση σε πραγματικό χρόνο για στοιχεία των μετρήσεων που είναι απαραίτητα για τον έλεγχο των επιπέδων της ακτινοβολίας επί τόπου.

Η επίσημη ιστοσελίδα ραδιολογικών δεδομένων στον σταθμό της Ζαπορίζια δεν ήταν άμεσα προσβάσιμος σήμερα.

Από την κατάληψη από τις ρωσικές δυνάμεις του Τσερνόμπιλ, θεάτρου της μεγαλύτερης πυρηνικής καταστροφής στον κόσμο, η μέτρηση των επιπέδων της ραδιενέργειας εκεί έχει γίνει πιο δύσκολη, σύμφωνα με τον Kenji Nanba, επικεφαλής του Institute of Environmental Radioactivity του Fukushima University και έχει συμμετάσχει σε κοινό ερευνητικό πρόγραμμα με ουκρανούς συναδέλφους του.

Λέει ότι η επίσημη ουκρανική ιστοσελίδα με ωριαίες μετρήσεις της ακτινοβολίας εντός της ζώνης αποκλεισμού του Τσερνόμπιλ έχει κατέβει εδώ και μέρες και άλλη αντίστοιχη ιστοσελίδα έχει χάσει το μεγαλύτερο μέρος των μετρήσεων σε πραγματικό χρόνο.

 

 

Αν και ο κατεστραμμένος αντιδραστήρας του Τσερνόμπιλ βρίσκεται σε σταθερή κατάσταση κάτω από την σαρκοφάγο που περιβάλλει τον πυρήνα του, ο Kenji Nanba δηλώνει ότι παραμένει κρίσιμο για τους ερευνητές να ελέγχουν τα στοιχεία των μετρήσεων επί τόπου ώστε να διασφαλίζεται ότι δεν καταγράφονται αιφνίδιες μεταβολές.

Ανεβασμένα επίπεδα ραδιενέργειας καταγράφηκαν κοντά στο Τσερνόμπιλ μετά την κατάληψή του από τις ρωσικές δυνάμεις την περασμένη εβδομάδα, αλλά οι ειδικοί αποφάνθηκαν ότι οι μεταβολές οφείλονταν στην αναμόχλευση της μολυσμένης σκόνης και του χώματος λόγω της στρατιωτικής δραστηριότητας.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr