Ντίνα Νικολάου: Ελαφρύ σουφλέ κουνουπιδιού - πολύ νόστιμο, αλλά και εύκολο στην εκτέλεση
Ίδανικό πρώτο πιάτο σε ένα κάλεσμα, αλλά και ως κυρίως, συνοδευμένο με πράσινη σαλάτα
Υλικά
1 κιλό κουνουπίδι, κομμένο σε μικρά κομμάτια (μπουκετάκια και τρυφερά κοτσάνια)
2 μέτρια καρότα, κατά προτίμηση βιολογικά, κομμένα σε ροδέλες
200 γρ. ζαμπόν γαλοπούλας σε φέτες, βραστό ή καπνιστό, κομμένο σε λεπτές λωρίδες
3 κουτ. σούπας ελαιόλαδο
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για την κρέμα
750 ml φρέσκο γάλα
3 κουτ. σούπας κορν φλάουρ
200 γρ. στραγγιστό γιαούρτι 2% λιπαρά
1 αυγό, κατά προτίμηση βιολογικό, ελαφρώς χτυπημένο
6 φέτες κίτρινο τυρί για τοστ με χαμηλά λιπαρά
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα με άφθονο αλατισμένο νερό που βράζει ρίχνω τα κομμάτια του κουνουπιδιού και τα καρότα και τα βράζω όλα μαζί για 12 - 15 λεπτά (από τη στιγμή που το νερό θα ξαναπάρει βράση), μέχρι να μαλακώσουν. Τα στραγγίζω και τα μεταφέρω σε ένα μέτριο ταψί. Εκεί τα πιέζω με ένα πιρούνι ή με το πρες πουρέ μέχρι να λιώσουν, όχι απαραίτητα να πολτοποιηθούν.
Προσθέτω τις λωρίδες του ζαμπόν γαλοπούλας, το ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, ανακατεύω και το απλώνω ομοιόμορφα μέσα στο ταψί.
Για την κρέμα
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C.
Παίρνω 1/2 φλιτζάνι από το γάλα (κρύο) και διαλύω εκεί το κορν φλάουρ, ανακατεύοντας καλά με ένα κουτάλι.
Ζεσταίνω το υπόλοιπο ελαιόλαδο σε μια μέτρια κατσαρόλα, χωρίς να το αφήσω να πάρει βράση. Προσθέτω το μείγμα του κορν φλάουρ και ανακατεύω ασταμάτητα με το σύρμα, μέχρι το μείγμα να πήξει.
Αποσύρω από τη φωτιά, προσθέτω το γιαούρτι, το αυγό, αλάτι και πιπέρι και ανακατεύω πολύ καλά. Αδειάζω το μείγμα αυτό στο ταψί με το πολτοποιημένο κουνουπίδι και το απλώνω ομοιόμορφα. Καλύπτω την επιφάνεια με τοις φέτες τυριού και ψήνω το φαγητό για 30 λεπτά.
Το σερβίρω ζεστό ή χλιαρό.
Who is Whο
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.
Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.
Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr