Άκης Πετρετζίκης: Αμερικάνικο cheesecake σε ξυλάκι - Θα το λατρέψουν μικροί και μεγάλοι (βίντεο)

Ότι καλύτερο για κέρασμα... 

Συστατικά

Για τη βάση

350 γρ. μπισκότα τύπου digestive, τριμμένα

150 γρ. βούτυρο, λιωμένο

Για την κρέμα

1000 γρ. τυρί κρέμα, σε θερμοκρασία δωματίου

250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική

1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας

6 αβγά, μεσαία

1 κ.σ. χυμό λεμονιού

1 πρέζα αλάτι

Για τη σύνθεση

800 γρ. κουβερτούρα, λιωμένη

Για το σερβίρισμα

μπισκότα, της αρεσκείας μας

φρούτα, της αρεσκείας μας

ζαχαρωτά, της αρεσκείας μας

ξηρούς καρπούς, της αρεσκείας μας

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη βάση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160ο C στον αέρα.

Σε ένα μπολ βάζουμε τα μπισκότα, το βούτυρο και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι για να απορροφηθεί το βούτυρο.

Μεταφέρουμε το μείγμα σε μια στρογγυλή φόρμα με αποσπώμενη βάση 26 εκ. και απλώνουμε καλά με τα χέρια μας ώστε να καλυφθεί όλη η εσωτερική επιφάνεια της φόρμας. Θέλουμε το μείγμα του μπισκότου να καλύψει και περιμετρικά τη φόρμα για να σχηματιστεί ένα γείσο. Για να γίνει λεία η επιφάνεια τη βάσης μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τη βάση ενός ποτηριού.

Ψήνουμε για 15 λεπτά. Αφαιρούμε και αφήνουμε να κρυώσει καλά.

Για την κρέμα

  • Χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία του φούρνου στους 100ο C στον αέρα. Τοποθετούμε μέσα στον φούρνο χαμηλά, μια φόρμα με νερό ώστε να κάνει υδρατμούς κατά τη διάρκεια του ψησίματος. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα σπάσει η επιφάνεια του cheesecake μας.
  • Σε ένα μπολ βάζουμε το τυρί κρέμα, τη ζάχαρη, τη βανίλια και χτυπάμε με σύρμα χειρός, με το σύρμα, σε μέτρια ταχύτητα για 2-3 λεπτά να αφρατέψει η κρέμα και να λιώσει η ζάχαρη.
  • Προσθέτουμε τα αβγά και συνεχίζουμε να χτυπάμε μέχρι να ομογενοποιηθεί το μείγμα.
  • Βάζουμε τον χυμό λεμονιού, αλάτι και χτυπάμε.
  • Μεταφέρουμε την κρέμα στην κρύα βάση και ψήνουμε για 2 ½ ώρες.
  • Αφαιρούμε και αφήνουμε 1-2 ώρες να κρυώσει σε θερμοκρασία δωματίου.
  • Ξεφορμάρουμε και χαράσσουμε σε 10 κομμάτια. Σε κάθε κομμάτι τοποθετούμε, στην εξωτερική πλευρά, από ένα ξυλάκι για παγωτό.
  • Μεταφέρουμε στην κατάψυξη για 2-3 ώρες να παγώσει.
  • Σε μια βαθιά κανάτα βάζουμε τη λιωμένη κουβερτούρα. Φροντίζουμε η κανάτα να έχει μεγάλο άνοιγμα στο στόμιο για να χωράει μέσα ένα κομμάτι cheesecake.
  • Κόβουμε το cheesecake σε κομμάτια. Παίρνουμε το ένα κομμάτι από το ξυλάκι και το βουτάμε στην κανάτα με την κουβερτούρα.
  • Μεταφέρουμε σε λαδόκολλα και στολίζουμε με τα μπισκότα, τα φρούτα, ξηρούς καρπούς και τα ζαχαρωτά της αρεσκείας μας.
  • Αφήνουμε να σταθεροποιηθεί η κουβερτούρα και σερβίρουμε.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

 

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr