Άκης Πετρετζίκης: Πασχαλινά κουλουράκια χωρίς προσθήκη ζάχαρης - Θα μοσχομυρίσει το σπίτι (βίντεο)
Ήρθε η ώρα να περάστετε δημιουργικό χρόνο με τα παιδάκια σας και να φτιάξετε κουλουράκια....
Συστατικά
100 γρ. σταφίδες ξανθές
200 γρ. χυμό πορτοκαλιού
250 γρ. μέλι
250 γρ. βούτυρο, σε θερμοκρασία δωματίου
2 μαστίχα
1 πρέζα αλάτι
30 γρ. κονιάκ
1 κ.γ. εκχύλισμα βανίλιας
100 γρ. γάλα
7 γρ. μαχλέπι
900 γρ. αλεύρι μαλακό
1 κ.γ. κοφτό σόδα μαγειρική
1 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
ξύσμα πορτοκαλιού, από 1 πορτοκάλι
2 αβγά, μεσαία
Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής
Μέθοδος Εκτέλεσης
- Σε ένα μπολ βάζουμε τις σταφίδες, τον χυμό πορτοκαλιού και αφήνουμε στην άκρη για 2-3 ώρες για να μουλιάσουν.
- Βάζουμε στον κάδο του μίξερ το μέλι, το βούτυρο και χτυπάμε με το σύρμα σε δυνατή ταχύτητα για 2-3 λεπτά να αφρατέψει το μείγμα.
- Σουρώνουμε τις σταφίδες και τις βάζουμε στον πολυκόπτη. Κρατάμε τον χυμό στην άκρη. Χτυπάμε καλά τις σταφίδες να πολτοποιηθούν. Μεταφέρουμε τον πουρέ από τις σταφίδες στον κάδο του μίξερ και τον χυμό πορτοκαλιού.
- Σε ένα γουδί βάζουμε τη μαστίχα, το αλάτι και χτυπάμε να γίνει σκόνη.
- Προσθέτουμε στον κάδο το κονιάκ, τη βανίλια, το γάλα, τη μαστίχα και το μαχλέπι.
- Σε ένα μπολ ανακατεύουμε το αλεύρι, τη σόδα, το μπέικιν και βάζουμε 3 κ.σ. στον κάδο του μίξερ.
- Χωρίζουμε τα ασπράδια από τους κρόκους. Βάζουμε τους κρόκους στον κάδο του μίξερ και αφήνουμε τα ασπράδια στην άκρη.
- Προσθέτουμε το ξύσμα πορτοκαλιού και χτυπάμε καλά το μείγμα στον κάδο, σε δυνατή ταχύτητα, για να ομογενοποιηθούν τα υλικά.
- Αφαιρούμε τον κάδο από το μίξερ και βάζουμε το υπόλοιπο μείγμα με το αλεύρι. Ανακατεύουμε με μια κουτάλα απαλά για λίγη ώρα ίσα ίσα να απορροφηθεί το αλεύρι. Συνεχίζουμε με τα χέρια μας μέχρι να δέσει η ζύμη και να μην κολλάει.
- Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 170ο C στον αέρα.
- Πλάθουμε κουλουράκια με ζύμη 30 γρ. και δίνουμε το σχήμα της αρεσκείας μας.
- Μεταφέρουμε σε ταψί με λαδόκολλα και αλείφουμε με το ασπράδι που είχαμε αφήσει στην άκρη.
- Ψήνουμε σε δόσεις για 20-25 λεπτά με τη σχάρα σε ψηλή θέση.
- Αφαιρούμε, αφήνουμε να κρυώσουν και σερβίρουμε.
WHO IS WHO
Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.
Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.
Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».
Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr