Ντίνα Νικολάου: Chocoflan, το μαγικό κέικ - Πλούσιο, σοκολατένιο, με μια βελούδινη κρέμα καραμέλα
Η τεχνική του είναι μαγική αφού κατά τη διάρκεια του ψησίματος, «έρχονται τα πάνω κάτω» και μεταμορφώνουν το γλύκισμα σε κάτι μοναδικό.
Υλικά
Για το κέικ
Για το φλαν
Για το σερβίρισμα
Ευχαριστούμε θερμά την Ντίνα Νικολάου και το dinanikolaou.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
Εκτέλεση
Για το κέικ
-
Προθερμαίνω το φούρνο στους 180°C αερόθερμο. Βουτυρώνω πολύ καλά μια φόρμα για κέικ με τρύπα στη μέση.
-
Σε ένα μπολ κοσκινίζω μαζί το αλεύρι, το κακάο, τη σόδα, το μπέικιν πάουντερ και το αλάτι. Βάζω το βούτυρο και τη ζάχαρη στον κάδο του μίξερ και χτυπάω με το φτερό για 3-4 λεπτά μέχρι να αφρατέψουν. Προσθέτω το αυγό και τον κρόκο και συνεχίζω το χτύπημα για 2 λεπτά ακόμη. Χαμηλώνω την ταχύτητα του μίξερ και προσθέτω σε 3 δόσεις και εναλλάξ τα στεγνά υλικά και το ξινόγαλο.
-
Σταματάω το μίξερ και μεταφέρω το μείγμα στη φόρμα. Ισιώνω καλά με μια σπάτουλα και το αφήνω στην άκρη.
Για το φλαν
-
Βάζω στο μπλέντερ όλα τα υλικά και τα χτυπάω σε δυνατή ταχύτητα μέχρι να δημιουργηθεί ένας παχύρρευστος χυλός. Αδειάζω απαλά τον χυλό επάνω στο μείγμα του κέικ.
Για το ψήσιμο
-
Σκεπάζω καλά τη φόρμα με αλουμινόχαρτο και την τοποθετώ μέσα σε ένα βαθύ ταψί. Ρίχνω στο ταψί ζεστό νερό μέχρι να φτάσει στο μέσο της φόρμας και μεταφέρω στο φούρνο. Ψήνω για 1 ώρα και 20 λεπτά.
-
Βγάζω τη φόρμα από το φούρνο και τη μεταφέρω σε σχάρα. Την αφήνω για 3 ώρες για να κρυώσει εντελώς πριν την αναποδογυρίσω. Περνάω με ένα μαχαίρι τις άκρες τις φόρμας για να ξεκολλήσω το κέικ και αναποδογυρίζω σε πιατέλα. Χτυπάω το καραμελωμένο γάλα με το σύρμα και το ρίχνω επάνω στo γλύκισμα. Αφήνω το κέικ στο ψυγείο μέχρι την ώρα που θα το σερβίρω.
Who is Whο
Οι γαστρονομικές μου ανησυχίες ξεκίνησαν σε πολύ μικρή ηλικία. Γεννημένη στην Ελλάδα, σε μια οικογένεια που η μαγειρική και το καλό φαγητό ήταν βασικά συστατικά της έννοιας καλή ζωή, σύντομα άρχισα να πειραματίζομαι με τα υλικά, τις μυρωδιές, τις αναλογίες. Παρόλο που ξεκίνησα την σταδιοδρομία μου σπουδάζοντας οικονομικά και marketing, στο Παρίσι, σύντομα το πάθος μου για την τέχνη της μαγειρικής και την γαστρονομία με έκανε να αλλάξω ρότα στην ζωή μου, να ακολουθήσω την καρδιά και να κυνηγήσω το όνειρό μου.
Ξεκινώντας τις σπουδές μου στην επαγγελματική μαγειρική τέχνη στις Γαστρονομικές σχολές του Παρισιού «Le Cordon Bleu», «Ritz Escoffier», «Alain Ducasse formation», «Lenotre», ήρθα σε επαφή με τους μεγαλύτερους δασκάλους, που με ενέπνευσαν μεταδίδοντάς μου το πάθος για το καινούριο και την δημιουργία.
Στο Παρίσι με τη Μαρία, δημιουργήσαμε το καμάρι μας το EVI EVANΕκαι υπερασπιζόμαστε με μεράκι και πατριωτική φιλοδοξία την ελληνική κουζίνα. Στην Αθήνα, ξεκίνησα το 2006 μέσα από την καθημερινή στήλη μαγειρικής στο πρωινό πρόγραμμα του ΑΝΤ1 (Πρωινός καφές) τη μαγική τηλεοπτική επικοινωνία με όλους εσάς που λατρεύεται τις κατσαρόλες και αφήνεστε στη μαγεία της γεύσης.
Από το 2009 έως το 2011, στην καθημερινή τηλεοπτική εκπομπή μαγειρικής στο κανάλι Star «Νηστικοί πράκτορες» και συνεχίζοντας το 2012, με την εκπομπή «Στην κουζίνα με την Ντίνα», μοιράστηκα με όλους εσάς μυστικά γαστρονομίας και συμβουλές για το οικογενειακό τραπέζι και την οργάνωση της κουζίνας της νέας νοικοκυράς.
Το 2010 ξεκίνησα στο κανάλι της Γαλλικής τηλεόρασης cuisine TV, την εκπομπή «Ma cuisine grecque» η οποία παρουσίαζε συνταγές και πιάτα απ’ όλη την Ελλάδα. Η εκπομπή λόγω της μεγάλης της επιτυχίας αποτέλεσε μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία προβολής για την Ελληνική κουζίνα και τα Ελληνικά προϊόντα.
Δείτε όλο το «πλούσιο» βιογραφικό της αγαπημένης σεφ Ντίνας Νικολάου στο dinanikolaou.gr.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr