Άκης Πετρετζίκης: Μπιφτέκια γεμιστά με ντομάτα και φέτα - Ζουμερά και λαχταριστά

Νοστιμότατο φαγητό, που θα λατρέψει όλη η οικογένεια... 

Συστατικά

Για τα μπιφτέκια

1 κρεμμύδι

1 σκ. σκόρδο

4 κ.γ. ελαιόλαδο

500 γρ. κιμά μοσχαρίσιο

500 γρ. κιμά χοιρινό

5 κλ. θυμάρι, ψιλοκομμένο

10 φύλλα δυόσμου, ψιλοκομμένα

1 αβγό, μεσαίο

20 γρ. ούζο

50 γρ. φρυγανιά τριμμένη

αλάτι

πιπέρι

Για τη γέμιση

1 ντομάτα

150 γρ. φέτα

2 κ.σ. ρίγανη, ξερή

1 κ.σ. ελαιόλαδο

Για το σερβίρισμα

μουστάρδα

κέτσαπ

τσιπς γλυκοπατάτας

μαϊντανό, ψιλοκομμένο

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

  • Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο.
  • Τοποθετούμε ένα τηγάνι σε μέτρια προς δυνατή φωτιά και ρίχνουμε 1 κ.γ. ελαιόλαδο.
  • Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και σοτάρουμε μέχρι να καραμελώσει.
  • Προσθέτουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και σοτάρουμε για ακόμα 2 λεπτά.
  • Αποσύρουμε το τηγάνι από τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει.
  • Βάζουμε σε ένα μεγάλο μπολ τους κιμάδες, το ψιλοκομμένο θυμάρι και δυόσμο, το ούζο, το αβγό, την τριμμένη φρυγανιά, αλάτι και πιπέρι.
  • Ανακατεύουμε καλά με τα χέρια μας φορώντας γάντια, προσθέτουμε το σοταρισμένο κρεμμύδι και σκόρδο, και ανακατεύουμε ξανά.
  • Πλάθουμε 6 μπιφτέκια, 120 γρ. το καθένα, διαμέτρου 10 εκ., και τα τοποθετούμε σε ένα ξύλο κοπής.
  • Κόβουμε την ντομάτα σε λεπτές φέτες και τρίβουμε τη φέτα σε ένα μπολ.
  • Τοποθετούμε πάνω από τα 3 μπιφτέκια 1 φέτα ντομάτα, λίγη τριμμένη φέτα και πασπαλίζουμε με ρίγανη και ελαιόλαδο.
  • Σκεπάζουμε με τα άλλα 3 μπιφτέκια και πατάμε καλά τις άκρες ώστε να κολλήσουν μεταξύ τους και να κλείσουν καλά.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180°C στον αέρα.
  • Στρώνουμε ένα μεσαίο ταψί με λαδόκολλα και το αφήνουμε στην άκρη.
  • Τοποθετούμε μια γκριλιέρα σε μέτρια φωτιά να κάψει και ρίχνουμε 1 κ.γ. ελαιόλαδο κάθε φορά.
  • Βάζουμε ένα-ένα τα μπιφτέκια στην γκριλιέρα και τους δίνουμε χρώμα και από τις 2 πλευρές για 2 λεπτά.
  • Μεταφέρουμε τα μπιφτέκια στο ταψί με τη λαδόκολλα.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 8-10 λεπτά.
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο.
  • Σερβίρουμε τα μπιφτέκια με μουστάρδα, κέτσαπ και τσιπς γλυκοπατάτας και πασπαλίζουμε με ψιλοκομμένο μαϊντανό.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef».

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr