Η κηδεία του κορυφαίου αστροφυσικού Διονύση Σιμόπουλου - Στα αστέρια, σαν αστερόσκονη ο επιστήμονας, από σήμερα (φωτό & βίντεο)

Σε κλίμα συγκίνησης το τελευταίο «αντίο»

Σε κλίμα συγκίνησης τελέστηκε σήμερα Τρίτη (9/8) η κηδεία του Διονύση Σιμόπουλου, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 79 ετών, ύστερα από μάχη με τον καρκίνο.

Συγγενείς φίλοι και συνεργάτες του σπουδαίου επιστήμονα βρέθηκαν στον Ιερό Ναό της Αγίας Σκέπης στου Παπάγου για να πουν το τελευταίο «αντίο» στον αστροφυσικό.

Οικογένεια Διονύση Σιμόπουλου

Στεφάνια με συλλυπητήρια μηνύματα έστειλαν μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Μίμης Πλέσσας, ο Γιώργος Σαρηγιάννης και φυσικά το Πλανητάριο. 

Επιθυμία της οικογένειας ήταν όσοι επιθυμούν αντί στεφάνων να κάνουν δωρεά στο ίδρυμα Φλόγα– Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια.

Σημειώνεται πως σήμερα τελέστηκε η κηδεία, ενώ η ταφή - όπως είχε ζητήσει ό ίδιος - θα γίνει στον Γρύλλο Ηλείας, που είναι και ο τόπος καταγωγής του καθηγητή.

Ο Διονύσης Σιμόπουλος υπήρξε επί πολλά χρόνια επικεφαλής του Πλανηταρίου του Ιδρύματος Ευγενίδου, ένας άνθρωπος που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην προώθηση της αστρονομίας και γενικότερα της επιστήμης στην Ελλάδα.

Δείτε επίσης: Διονύσης Σιμόπουλος: That's all folks - ο σπουδαίος αστροφυσικός αποχαιρέτησε με χιούμορ -cover photo στο facebook

Γεννημένος στα Ιωάννινα το 1943, είχε σπουδάσει στο Πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα των ΗΠΑ, όπου στη συνέχεια, μεταξύ 1968-1973, εργάστηκε σε διάφορες θέσεις, μεταξύ άλλων, ως διευθυντής του Πλανηταρίου της πολιτείας. Έπειτα από πρόσκληση του Ιδρύματος Ευγενίδου ανέλαβε τη διεύθυνση του Πλανηταρίου στην Αθήνα (1973-2014) και στη συνέχεια ονομάστηκε επίτιμος διευθυντής του.

 

Είχε στο ενεργητικό του πολλές εγχώριες και διεθνείς διακρίσεις, έχοντας χρηματίσει, μεταξύ άλλων, πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αστρονομική Εκπαίδευση (1994-2002), μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων (1978-2008), γενικός γραμματέας της Ένωσης Ευρωπαϊκών και Μεσογειακών Πλανηταρίων (1976-2008), εταίρος (Fellow) της Βασιλικής Αστρονομικής Εταιρείας της Αγγλίας και της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων. Το 1996 έλαβε την ανώτατη τιμητική διάκριση της Διεθνούς Εταιρείας Πλανηταρίων για τη συνεισφορά του στη διεθνή αστρονομική εκπαίδευση, το 2006 τιμήθηκε με τον «Ακαδημαϊκό Φοίνικα» του υπουργείου Παιδείας της Γαλλίας και το 2015 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών.

Είχε πολυσχιδές έργο, έχοντας διδάξει σε πολλά επιμορφωτικά σεμινάρια αποφοίτων πανεπιστημίου και στελεχών επιχειρήσεων, καθώς επίσης ως ομιλητής σε πολυάριθμα συνέδρια και σεμινάρια, στα οποία παρουσίασε εργασίες του. Είχε γράψει πολλά σενάρια για τηλεοπτικές εκπομπές, σειρές και ντοκιμαντέρ στο πεδίο της επιστήμης.

Δείτε επίσης: Η τελευταία συνέντευξη του σπουδαίου Διονύση Σιμόπουλου: Η Πάτρα, τα άστρα, η ζωή πέρα από τη Γη, ο καρκίνος και ο θάνατος

 

Είχε, επίσης, διατελέσει επιστημονικός συνεργάτης αρκετών εφημερίδων και περιοδικών. Είχε δημοσιεύσει εκατοντάδες άρθρα και μελέτες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά και εφημερίδες, ενώ είχε γράψει και αρκετά βιβλία, μεταξύ άλλων, για τις παραστάσεις του Ευγενίδειου Πλανηταρίου.

Ανάμεσα στα βιβλία του είναι τα «Είμαστε Αστρόσκονη», (Μεταίχμιο, 2017), «Από τα Ψηλαλώνια στο Φεγγάρι: Η περιπέτεια της κατάκτησης του διαστήματος» (Μεταίχμιο, 2019), «Ο Ουρανός της Ελλάδας: Οδηγός για τα άστρα και τους αστερισμούς» (Μεταίχμιο, 2020). «Η μεγάλη περιπέτεια στο διάστημα» (Οξύ, 2021). Και πράγματι ο Δ. Σιμόπουλος ξεκίνησε πια τη μεγάλη περιπέτεια για να γίνει ξανά αστρόσκονη...

Δείτε όλες τις φωτογραφίες από την κηδεία στο κεντρικό SLIDESHOW

Φωτογραφίες σε κείμενο και slider: Eurokinissi και NDP

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr