Πρωτοσέλιδο στο National Geographic η φοβερή ανακάλυψη του τάφου του Γρύπα Πολεμιστή  στην Πύλο της Μεσσηνίας – Οι αρχαιολόγοι και ο Τρωικός πόλεμος 

Από τον τάφο του άθικτου πολεμιστή εξάγονται πολλά και ενδιαφέροντα συμπεράσματα
 

 

Ένας ελαιώνας στη Νότια Ελλάδα ήταν το σκηνικό μιας θεαματικής ανακάλυψης τον Μάιο του 2015, όταν οι αρχαιολόγοι εντόπισαν τον τάφο του «Πολεμιστή Γρύπα». Γεμάτος με τεχνουργήματα, ο τάφος προσφέρει νέες ιδέες για την προέλευση του μυκηναϊκού πολιτισμού, του οποίου οι μυθικοί ήρωες πρωταγωνίστησαν στον Τρωικό πόλεμο.

Ο τάφος του «Πολεμιστή Γρύπα» βρίσκεται κοντά στην Πύλο στην Πελοπόννησο. Όπως γράφει το National Geographic, η περιοχή είχε υπάρξει αντικείμενο πολλών ανασκαφών τον 20ο αιώνα, με αποτέλεσμα οι περισσότεροι να πιστεύουν ότι είχαν απομείνει ελάχιστα πράγματα προς ανακάλυψη. Όταν ο τάφος του άθικτου πολεμιστή εντοπίστηκε το 2015, οι ειδικοί έμειναν έκπληκτοι και ενθουσιασμένοι με την φοβερή ανακάλυψη, που προσφέρει επιπλέον γνώσεις για την αρχαία Ελλάδα.

Credits: EPA FILE/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Είναι σχεδόν αδύνατο να μελετήσει κάποιος τα ερείπια της συγκεκριμένης περιοχής χωρίς να σκεφτεί την Ιλιάδα και την Οδύσσεια. Ο γεωγράφος του δεύτερου αιώνα, ο Παυσανίας, πίστευε ότι οι Μυκήνες ήταν το σπίτι του Αγαμέμνονα, ηγέτη των Ελλήνων κατά των Τρώων, μια ερμηνεία που πολλοί αμφισβήτησαν. Όσο όμως οι σύγχρονοι αρχαιολόγοι ανακαλύπτουν ολοένα και περισσότερα στοιχεία για τη μυκηναϊκή ιστορία, ο ρομαντισμός των επών εξακολουθεί να χρωματίζει τη φαντασία όλων μας. 

Όπως αναφέρει η Σάρον «Σάρι» Στόκερ, που μαζί με τον Τζακ Ντέιβις από το πανεπιστήμιο του Σινσινάτι ανακάλυψαν στην Πύλο την άνοιξη του 2015 τον προαναφερόμενο τάφο «ο Γρύπας Πολεμιστής λέει: ‘είμαι μέρος του μινωικού κόσμου’».  Κατά την ίδια ο τάφος, που χρονολογείται περίπου το 1500 π. Χ. (Υστεροελλαδική ΙΙ περίοδος) και αποτελεί την πιο εντυπωσιακή περίπτωση επίδειξης προϊστορικού πλούτου σε ταφικά μνημεία της ηπειρωτικής Ελλάδας, που έχει έρθει στο φως τα τελευταία 65 χρόνια. είναι κάτι περισσότερο από μια τυχαία συλλογή μυκηναϊκών και μινωικών αντικειμένων.

Credits: EPA FILE/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σημειώνεται ότι το ανασκαφικό πρόγραμμα στην Πύλο, υπό τους δυο ανασκαφείς, διεξήχθη από την Αμερικανική Σχολή Κλασικών Σπουδών κατόπιν άδειας του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού. Όλες οι εργασίες διενεργήθηκαν υπό την άμεση εποπτεία της Εφορείας Αρχαιοτήτων Μεσσηνίας. Στο πρόγραμμα συμμετείχαν 45 αρχαιολόγοι, εξειδικευμένοι επιστήμονες και φοιτητές διαφόρων εθνικοτήτων από πολλά πανεπιστήμια του εξωτερικού.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr