Nunchi: Αυτό είναι το το μυστικό της ευτυχίας από την Κορέα - Η τέχνη της καρανόησης των συναισθημάτων
Μια παραδοσιακή κορεατική ιδέα που αφορά την έμφυτη ικανότητα κάποιων ανθρώπων να υπολογίζουν/διαισθάνονται/αντιλαμβάνονται τη διάθεση των άλλων
Ανήκετε σε εκείνους που θα ήθελαν να μπορούσαν να διαβάσουν το μυαλό των άλλων; Ζηλεύετε την ικανότητα αυτών που γίνονται αμέσως δημοφιλείς χωρίς προσπάθεια, βρίσκουν εύκολα ερωτικό σύντροφο και χαίρονται τη μία επαγγελματική επιτυχία μετά την άλλη; Μάλλον θα πρέπει να δουλέψετε το nunchi σας…
Το nunchi είναι μια παραδοσιακή κορεατική ιδέα που αφορά την έμφυτη ικανότητα κάποιων ανθρώπων να υπολογίζουν/διαισθάνονται/αντιλαμβάνονται τη διάθεση των άλλων, υιοθετώντας έτσι και μία συμπεριφορά ανάλογη με την περίσταση. Κάποιος θα μπορούσε να υποθέσει ότι το ελληνικό αντίστοιχο είναι η ενσυναίσθηση ή η συναισθηματική νοημοσύνη, αλλά στην πραγματικότητα είναι κάτι λίγο διαφορετικό. Όπως εξηγεί στο βιβλίο της «The Power of Nunchi: The Korean Secret to Happiness and Success» (Η Δύναμη του Nunchi: Το Κορεατικό Μυστικό για την Ευτυχία και την Επιτυχία), που επικαλείται το σχετικό δημοσίευμα του Guardian, η δημοσιογράφος και συγγραφέας Euny Hong, το nunchi είναι «η τέχνη της κατανόησης των σκέψεων και των συναισθημάτων των άλλων».
Πρόκειται για μια τρόπο τινά «υπερδύναμη» που κατέχουν όσοι αντιλαμβάνονται άμεσα και εύκολα την ισορροπία δυνάμεων της κάθε ομάδας σε οποιονδήποτε χώρο. Οι Κορεάτες καλλιεργούν το nunchi από μικρή ηλικία. «Τα παιδιά στην Κορέα ξέρουν τον κόσμο από την ηλικία των 3 ετών», γράφει η ίδια. «Συνήθως μαθαίνουν το nunchi με αρνητικά παραδείγματα. Αν δηλαδή σε μια κυλιόμενη σκάλα όλοι στέκονται στα δεξιά και ένα παιδί έχει ξεφύγει και κάθεται στα αριστερά, ο πατέρας του ή μητέρα του θα το ρωτήσουν ‘’γιατί δεν έχει καθόλου nunchi;’’. Αυτό, ναι μεν, μεταφράζεται ελεύθερα στο ‘’γιατί δεν φέρεσαι ευγενικά’’, επί της ουσίας όμως αυτό που τον ρωτούν είναι ‘’γιατί δεν συνδέεσαι με το περιβάλλον σου;’’».
Η λέξη nunchi θα μπορούσε απλοϊκά να μεταφραστεί σε αυτό που εδώ στην Ελλάδα λέμε «μετρώ μια κατάσταση». Μπαίνοντας δηλαδή σε έναν χώρο, από έναν γάμο μέχρι μια εταιρεία, αυτόματα αυτός που έχει nunchi έχει πιάσει την ατμόσφαιρα και το πλαίσιο της κατάστασης μπροστά στα μάτια του. Πρακτικά σημαίνει ότι με την πρώτη ματιά έχει αντιληφθεί ποιος είναι ο φαφλατάς, ο καλός ακροατής, ο ξερόλας, ο ενοχικός, ο ανυπόμονος κ.ο.κ. Από αυτή τη θέση μπορεί να κάνει χρήσιμες εκτιμήσεις για την ιεραρχία και τις σχέσεις των ανθρώπων στο πλαίσιο μιας ομάδας, τη γενικότερη διάθεση και φυσικά να συμπεριφερθεί στη συνέχεια ανάλογα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε ότι οι Κορεάτες δεν λένε για κάποιον ότι έχει «καλό nunchi» αλλά «γρήγορο nunchi» μιλώντας για το άτομο που «διαβάζει» ένα δωμάτιο εν ριπή οφθαλμού, γίνεται ένα με το σύνολο και πετυχαίνει πάντα τους στόχους του.
«Σε μια απλή βάση εάν έχεις γρήγορο nunchi οι άνθρωποι είναι περισσότερο χαρούμενοι όταν βρίσκονται γύρω σου από ότι κοντά σε άλλους», εξηγεί η Hong. Από μακιαβελική σκοπιά «είσαι ο καλύτερος διαπραγματευτής» της παρέας κι ας παραμένεις σιωπηλός, ακούς όμως πραγματικά τους άλλους και μαζεύεις τις πληροφορίες που απαιτούνται πριν κάνεις την κίνηση σου που μετά βεβαιότητας θα στεφθεί με επιτυχία. Στο βιβλίο της η Hong προχωρά ένα βήμα παραπάνω και επιχειρηματολογεί ότι το nunchi δεν βοηθά μόνο το κάθε άτομο ξεχωριστά, αλλά και μια ολόκληρη χώρα. Και φέρνει ως παράδειγμα την πατρίδα της τη Νότια Κορέα, που έχει καταφέρει μέσα σε εξήντα χρόνια να κάνει υπεράνθρωπα άλματα και να μετεξελιχθεί από μια πάμφτωχη χώρα σε μια από τις πλουσιότερες και τεχνολογικά πιο προηγμένες χώρες του κόσμου.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr