Ποιες εταιρείες πάνε για ιδιωτικοποίηση

Στην άμεση υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων που θα δώσουν το στίγμα στις αγορές ότι η Ελλάδα αλλάζει ρότα και ρυθμούς προτίθεται να προχωρήσει ταχύτατα η κυβέρνηση με τα ακίνητα, τις υποδομές, τις τράπεζες και τις ενεργειακές βιομηχανίες να αποτελούν τον βασικό καμβά του προγράμματος, στον οποίο θα στηριχθεί η όλη προσπάθεια.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: Δ. ΤΣΟΥΠΑΡΟΠΟΥΛΟΣ - Γ. ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΟΥ

Στην άμεση υλοποίηση αποκρατικοποιήσεων που θα δώσουν το στίγμα στις αγορές ότι η Ελλάδα αλλάζει ρότα και ρυθμούς προτίθεται να προχωρήσει ταχύτατα η κυβέρνηση με τα ακίνητα, τις υποδομές, τις τράπεζες και τις ενεργειακές βιομηχανίες να αποτελούν τον βασικό καμβά του προγράμματος, στον οποίο θα στηριχθεί η όλη προσπάθεια. Ετσι, μετά τις πράξεις νομοθετικού περιεχομένου, που ανοίγουν τον δρόμο για την κατάργηση της διακράτησης ελάχιστου ποσοστού από το ελληνικό Δημόσιο σε ΔΕΚΟ, το ΤΑΙΠΕΔ συνεδρίασε χθες προκειμένου να επιταχυνθούν οι διαδικασίες αποκρατικοποίησης για Ελληνικό, IBC και ΔΕΠΑ/ΔΕΣΦΑ και άλλα ακίνητα του Δημοσίου. Ειδικότερα, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου κατά τη χθεσινή πρώτη του συνεδρίαση μετά τις 15 Μαΐου 2012 έλαβε τις παρακάτω αποφάσεις.

Στη β' φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την πώληση έως και του 70% των μετοχών της Ελληνικό ΑΕ επελέγησαν να συμμετάσχουν οι εταιρείες :
- Elbit Cochin Island Ltd.
- Lamda Development SA.
- London and Regional Properties.
- Qatari Diar Real Estate Investment Co. QSC

Στη β' φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση του ακινήτου στην Κασσιόπη Κέρκυρας επελέγη να μετάσχει η ένωση προσώπων
- NCH New Europe Property Fund II LP και NCH Balkan Fund LP.

Στη β' φάση της διαγωνιστικής διαδικασίας για την αξιοποίηση του ακινήτου Αφάντου Ρόδου επελέγησαν να συμμετάσχουν οι εταιρείες:
- Ατλάντικα Ελλάς ΑΕ.
- Lamda Development SA.
- London & Regional Properties LTD.
- Minoan Group PLC.
- NCH Capital INC.
- ΤΕΜΕΣ ΑΕ.

Πέραν αυτών εγκρίθηκαν:
- Το τελικό κείμενο της σύμβασης για τη σύσταση επικαρπίας επί του δικαιώματος διοίκησης και διαχείρισης του Διεθνούς Κέντρου Ραδιοτηλεόρασης (IBC) για περίοδο 90 ετών με βάση το οποίο θα υποβληθούν οι τελικές οικονομικές προσφορές των υποψηφίων επενδυτών.
- Το σχέδιο σύμβασης μεταξύ ΤΑΙΠΕΔ και ΔΕΗ σχετικά με την παραίτηση της ΔΕΗ, έναντι καταβολής ανταλλάγματος από το ΤΑΙΠΕΔ, από το δικαίωμά της να ζητήσει να αγοράσει έως και το 30% των μετοχών της ΔΕΠΑ.
- Οι όροι της Α’ φάσης του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση των ΔΕΠΑ και ΔΕΣΦΑ με βάση τους οποίους θα υποβληθούν ενδεικτικές προσφορές από τους υποψηφίους επενδυτές.
- Το μνημόνιο συμφωνίας μεταξύ του ΤΑΙΠΕΔ και της Εθνικής Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με την ενιαία αξιοποίηση της έκτασης της χερσονήσου «Μικρό Καβούρι» στη Βουλιαγμένη.

ΜΕΙΩΣΗ ΤΗΣ ΓΡΑΦΕΙΟΚΡΑΤΙΑΣ

Πέραν αυτών επιχειρείται να διαμορφωθεί το κατάλληλο υπόβαθρο για τη μείωση της γραφειοκρατίας και των χρόνιων στρεβλώσεων που καθυστερούν το πρόγραμμα. Χαρακτηριστικό των εμποδίων που βραχυκυκλώνουν σήμερα την όλη διαδικασία είναι ότι ακόμη και για την ολοκλήρωση των έξι προχωρημένων αποκρατικοποιήσεων που βρίσκονται σε εξέλιξη από το ΤΑΙΠΕΔ απαιτούνται 72 (!) υπογραφές αρμόδιων υπουργών, που αφορούν σε συγκεκριμένες νομικές και τεχνικές ενέργειες του ελληνικού Δημοσίου. Η αποτελεσματική κινητοποίηση του προγράμματος προϋποθέτει ουσιαστικό περιορισμό της γραφειοκρατίας, καθώς πέραν των δημοσίων επιχειρήσεων, από τα περίπου 100.000 προς πώληση ακίνητα του Δημοσίου, μόλις 400 μπόρεσαν να επιλεγούν μέχρι στιγμής προς αξιοποίηση εξαιτίας της έλλειψης Κτηματολογίου και της δαιδαλώδους κατάστασης που επικρατεί με τους τίτλους ιδιοκτησίας. Ανάλογη απίστευτη γραφειοκρατία κρατούσε για μήνες στα συρτάρια του Ταμείου την έναρξη των υπολοίπων, με αποτέλεσμα τη συνεχή αναθεώρηση των εισπρακτικών στόχων του προγράμματος.

Πρόσφατα, η κυβέρνηση προχώρησε σε έκδοση Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου, με την οποία εξασφαλίζεται η νομική συμμόρφωση των διατάξεων της συστατικής πράξης του ΤΑΙΠΕΔ με τον Κανονισμό της Βουλής, ο οποίος προβλέπει ρητά τις περιπτώσεις και τη διαδικασία παροχής γνώμης από την αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Επίσης, στο πλαίσιο ενός συνολικού στρατηγικού σχεδιασμού, η κυβέρνηση προχώρησε στην επίσπευση της διαδικασίας αποκρατικοποιήσεων, με στόχο την προσέλκυση επενδύσεων. Με απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, υπεγράφη Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την κατάργηση του ελάχιστου ποσοστού του ελληνικού Δημοσίου σε ΕΛΠΕ, ΔΕΗ, ΟΠΑΠ, ΟΔΙΕ, ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΤΑ, Οργανισμό Λιμένος Πειραιώς, Θεσσαλονίκης, Αλεξανδρούπολης, Βόλου, Ελευσίνας, Ηγουμενίτσας, Ηρακλείου, Καβάλας, Κέρκυρας, Λαυρίου, Πατρών και Ραφήνας.

Σημειώνεται ότι ο πρόεδρος του Ταμείου κ. Τάκης Αθανασόπουλος θεωρεί εφικτό τον στόχο της συγκέντρωσης 19 δισ. ευρώ από τις αποκρατικοποιήσεις έως το 2015, υπό την προϋπόθεση ότι το οικονομικό και επιχειρηματικό κλίμα θα είναι το κατάλληλο. Ο δε υπουργός Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρας υποστηρίζει ότι οι υπουργοί έχουν όλα τα όπλα να προχωρήσουν στις αναγκαίες παρεμβάσεις για την ανάπτυξη, αρκεί να μην φοβούνται το πολιτικό κόστος και υπογραμμίζει πως η κυβέρνηση δεν αντιλαμβάνεται τις αποκρατικοποιήσεις μόνον ως ένα μέσο απόσβεσης χρέους, αλλά ως αναπτυξιακό μέσο.

Πηγή: kerdos.gr

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr