Κατσικάκι λεμονάτο λαδορίγανη με μελωμένες πατάτες στη γάστρα από τα χεράκια της Αργυρώς!
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC στις αντιστάσεις. Μπορούμε να βάλουμε ολόκληρο το κομμάτι ή να κόψουμε το κατσίκι σε μερίδες.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ºC στις αντιστάσεις. Μπορούμε να βάλουμε ολόκληρο το κομμάτι ή να κόψουμε το κατσίκι σε μερίδες.
Σε ένα μπολ αναμειγνύουμε το ελαιόλαδο, το λεμόνι, χυμό και ξύσμα τη ρίγανη, τη μουστάρδα και αλατοπίπερο. Τα χτυπάμε με σύρμα, να γίνουν σαν κρέμα. Καθαρίζουμε, πλένουμε και κόβουμε κυδωνάτες τις πατάτες. Τις ρίχνουμε μέσα στο μπολ με τα υγρά υλικά και ανακατεύουμε καλά.
Αδειάζουμε τις πατάτες σε γάστρα μεγάλη η βαθύ ταψί. Προσθέτουμε τις σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα και τα κλαδάκια θυμάρι και δεντρολίβανο.
Κάνουμε χαρακιές στη σπάλα του κατσικιού και μπήγουμε με τα δάχτυλα μπόλικο αλατοπίπερο. Τοποθετούμε το κρέας πάνω στο στρώμα πατάτας. Περιχύνουμε με το μείγμα που αλείψαμε τις πατάτες. Τέλος, προσθέτουμε στη γάστρα ή στο ταψί το νερό.
Καλύπτουμε τη γάστρα με το καπάκι η αν χρησιμοποιήσουμε ταψί ,σκεπάζουμε µε λαδόκολλα και αλουμινόχαρτο, κλείνοντας γύρω γύρω το ταψί για να σφραγίσουμε καλά. Ψήνουμε για 1 ώρα στους 200ºC. Ξεσκεπάζουμε τη γάστρα η το ταψί, χαμηλώνουμε τον φούρνο στους 180ºC και συνεχίζουμε το ψήσιμο για περίπου 1 ώρα, μέχρι να ψηθεί το κρέας, να ροδίσει η πέτσα και να μελώσουν οι πατάτες πίνοντας όλα τα άγρα του κατσικιού και της γάστρας. Στο τέλος πρέπει να μείνει με το λάδι του - www.argiro.gr
- 1½ κιλό κατσικάκι σπάλα, μπούτι η χεράκι
- 10 μεγάλες πατάτες
- 3/4 φλ. ελαιόλαδο
- 2 ζουμερά λεμόνια (χυμό και ξύσμα)
- 1 κ.σ. κοφτή αποξηραμένη ρίγανη
- 2 κλαδάκια θυμάρι
- 1-2 κλαδάκια δεντρολίβανο
- 2 κ.σ. γεμάτες μουστάρδα
- 2 σκ. σκόρδο με την φλούδα
- 1 φλ. νερό
- αλάτι
- φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr