Στέλιος Παρλιάρος: Συνταγή για μπισκότα μαστίχας - Το τέλειο συνοδευτικό για τον απογευματινό σας καφέ
Αυτά τα νόστιμα μπισκότα είναι ιδανικά για να συνοδεύσουν τον καφέ σας, με την ξεχωριστή γεύση της ελληνικής μαστίχας
ΥΛΙΚΑ
Για τα μπισκότα
- 400 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
- 200 γρ. βούτυρο Lurpak, σε θερμοκρασία δωματίου
- 130 γρ. ζάχαρη & αρκετή για την επικάλυψη
- 1 αβγό
- 40 γρ. γάλα φρέσκο, πλήρες
- 1/2 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
- 5-6 σταγόνες μαστιχέλαιο ή 1/4 κ.γ. τριμμένη μαστίχα
Ευχαριστούμε τον Στέλιο Παρλιάρο & το Steliosparliaros.gr για την παραχώρηση αυτής της συνταγής
ΕΚΤΕΛΕΣΗ
Για τα μπισκότα
Ζυμώνουμε όλα τα υλικά μαζί με το χέρι ή στο μίξερ, με το φτερό, μέχρι να έχουμε μια ομοιογενή και μαλακή ζύμη. Την τυλίγουμε με διάφανη μεμβράνη και την αφήνουμε στο ψυγείο για τουλάχιστον 1 ώρα (ιδανικά πολύ περισσότερο), να ξεκουραστεί.
Είναι μάλιστα προτιμότερο να τη φτιάξουμε μία ημέρα πριν και να την αφήσουμε στο ψυγείο όλη τη νύχτα. Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 160° C.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια αλευρωμένη επιφάνεια και την ανοίγουμε με τον πλάστη σε λεπτό φύλλο πάχους 3-4 χιλιοστών. Κόβουμε με ένα στρογγυλό κουπάτ μπισκότα διαμέτρου 5 εκ. και τα τοποθετούμε σε λαμαρίνες, τις οποίες έχουμε στρώσει με αντικολλητικό χαρτί. Τα αλείφουμε με λίγο νερό και τα πασπαλίζουμε με ζάχαρη. Τα ψήνουμε για περίπου 25 λεπτά, μέχρι να ροδίσουν.
TIP
Καλό είναι να προτιμάμε τους κρυστάλλους μαστίχας από την έτοιμη σκόνη, η οποία περιέχει βελτιωτικά ροής και το άρωμά της δεν είναι το ίδιο έντονο.
Οι κρύσταλλοι βέβαια είναι αρκετά σκληροί και θα μας δυσκολέψουν στο τρίψιμο. Μπορούμε να τους αλέσουμε σε ένα καλό μούλτι, μαζί με λίγη ζάχαρη, ώστε να μην κολλήσουν στο μαχαίρι.
Μπορούμε επίσης να τους κοπανίσουμε στο γουδί, πάλι με λίγη ζάχαρη. Το μαστιχέλαιο είναι πάντως η πιο πρακτική λύση, γιατί μπορούμε να το διατηρούμε στο ψυγείο ή στην κατάψυξη για πολύ καιρό, χωρίς να χαλάσει ούτε να χάσει το άρωμά του. Μερικές σταγόνες αρκούν για να δώσει άρωμα και επιπλέον δεν πικρίζει.
Who is who
O Στέλιος Παρλιάρος γεννήθηκε στην Κωνσταντινούπολη. Τελειώνοντας το γυμνάσιο έρχεται στην Αθήνα για να σπουδάσει. Ανακαλύπτει τη ζαχαροπλαστική και της αφιερώνεται. Σπουδάζει στο Παρίσι στην Ecole le Νôtre, στη σχολή Escoffier του ξενοδοχείου Ritz, στη Λιόν στη σχολή Valrhona και τέλος στο διάσημο ζαχαροπλαστείο Fauchon.
Το 1982 δημιουργεί το «fresh» και αλλάζει τη πορεία της ζαχαροπλαστικής στην Ελλάδα. Διδάσκει σε σεμινάρια για επαγγελματίες αλλά και ερασιτέχνες. Συνεργάζεται με το επαγγελματικό περιοδικό ζαχαροπλαστικής «Z&G» δίνοντας συνταγές και για μία πενταετία με τα περιοδικά «Ε» και «Gourmet» της «Ελευθεροτυπίας». Το Μάιο του 2006 ξεκινάει νέα συνεργασία με την εφημερίδα «Καθημερινή» δημιουργώντας για το ένθετο περιοδικό «Γαστρονόμος» καθώς και για το ένθετο «Κ».
Έχει συμμετάσχει σε εκθέσεις συνδυάζοντας την τέχνη της ζαχαροπλαστικής με άλλες καλές τέχνες όπως η γλυπτική. Από το 1999 αρχίζει η συνεργασία του με τον εκδοτικό οίκο «Ι.Σιδέρης» με τον οποίο εξέδωσε 9 βιβλία ζαχαροπλαστικής. Τον Οκτώβριο του 2004 διακόπτει τη συνεργασία του με την αλυσίδα καταστημάτων «fresh».
Από το 2005 διδάσκει στο δικό του χώρο σεμιναρίων. Το Σεπτέμβρη του 2007 εκδίδει το πρώτο τεύχος του ετήσιου περιοδικού «Στέλιος Παρλιάρος – μαθήματα γλυκιάς αλχημείας» με το πρόγραμμα των σεμιναρίων και όλα όσα αφορούν τη ζαχαροπλαστική. Το 2008 σε συνεργασία με την εφημερίδα «Καθημερινή» κυκλοφορεί τη σειρά «Μαθήματα Γλυκιάς Αλχημείας» που αποτελείται από 13 βιβλία με συνταγές ζαχαροπλαστικής.
Τον Σεπτέμβριο του 2008 εκδίδει το δεύτερο τεύχος του περιοδικού «Στέλιος Παρλιάρος – μαθήματα γλυκιάς αλχημείας». Τον Νοέμβριο του 2008 κάνει την πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση στην προσωπική του εκπομπή, εκπαιδευτικού χαρακτήρα, «Γλυκές Αλχημείες».
Στις αρχές του 2009 δημιουργεί τον concept-χώρο by Stelios Parliaros – sweet alchemy στην Ηροδότου 24 στο Κολωνάκι. Το 2010 κυκλοφορεί το καινούργιο του βιβλίο «Γλυκές Παραλλαγές». Το Μάιο του 2010 εκδίδει με την υποστήριξη της εφημερίδας «Η Καθημερινή» και του περιοδικού «Γαστρονόμος» το καινούργιο μηνιαίο περιοδικό ζαχαροπλαστικής «Γλυκές Ιστορίες». Το 2010-2011 συνεχίζει, για τρίτη χρονιά, την εκπομπή στο κανάλι Mega.
Αρκετές φορές, έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο εξωτερικό προωθώντας τα ελληνικά προϊόντα. Έχει συνεργαστεί με μεγάλες εταιρείες δίνοντας συνταγές για την παρασκευή συσκευασμένων προϊόντων. Είναι ένα από τα μέλη που συστήνουν την ομάδα ‘Kerasma’.
Παρ’ ότι οι σπουδές του, οι οποίες συνεχίζονται μέχρι και σήμερα, είναι γαλλικού προσανατολισμού, ενημερώνεται για την παγκόσμια ζαχαροπλαστική και αυτό τον έχει οδηγήσει σε ένα προσωπικό μονοπάτι με ιδιαίτερη ικανότητα να συνδυάζει τεχνοτροπίες και υλικά, εμπνεόμενος πάντα και από τα προϊόντα της ελληνικής γης.
Από τον Μάρτιο του 2014 κυκλοφορεί το καινούργιο, μηνιαίο του περιοδικό, Γλυκές Αλχημείες σε συνεργασία με τον Όμιλο Αττικών Εκδόσεων.
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr