Στα 16 μέτρα φέτος το έλατο του Ταξιάρχη στην Χαλκιδική - Τι θα γίνει φέτος με τις τιμές των χριστουγεννιάτικων δέντρων;

Με περισσότερα από 85.000 λαμπάκια, χιλιάδες πολύχρωμα στολίδια και ένα μεγάλο χρυσό αστέρι στην κορυφή θα στολιστεί το ύψους 16 μέτρων έλατο. 

Με περισσότερα από 85.000 λαμπάκια, χιλιάδες πολύχρωμα στολίδια και ένα μεγάλο χρυσό αστέρι στην κορυφή θα στολιστεί το ύψους 16 μέτρων έλατο που δεσπόζει στο κέντρο της πλατείας του ορεινού χωριού Ταξιάρχη, στη Χαλκιδική. Η δε φωταγώγησή του στις 7 Νοεμβρίου, για τέταρτη χρονιά φέτος, θα σημάνει την έναρξη της εορταστικής περιόδου.

«Είναι το ψηλότερο δέντρο που τοποθετήθηκε ποτέ στην πλατεία του Ταξιάρχη», ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρόεδρος της τοπικής κοινότητας, ελατοπαραγωγός Γιάννης Ξάκης, σημειώνοντας ότι πρόκειται για δώρο που τους έκανε η διοίκηση του δάσους της περιοχής.

Το νούμερο ένα σύμβολο της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων, το 16μετρο φέτος έλατο, είναι ηλικίας κοντά στα 30 έτη, τοποθετήθηκε χθες στην κεντρική πλατεία του Ταξιάρχη και «σήμερα και αύριο, όλη η κοινότητα, θα το στολίσουμε», σημείωσε ο κ. Ξάκης, και πρόσθεσε ότι «κάθε χρόνο θέλουμε να γινόμαστε καλύτεροι και πιο γιορτινοί». Ήδη, το χωριό έχει βάλει τα γιορτινά του, προϊδεάζοντας έτσι τους επισκέπτες του για την εορταστική ατμόσφαιρα που επικρατεί σε κάθε γωνιά της κοινότητας.

elato.gr

Η φωταγώγηση του ελάτου θα γίνει στο πλαίσιο εκδήλωσης που παραδοσιακά γίνεται την παραμονή της γιορτής του πολιούχου και προστάτη του χωριού Αρχαγγέλου Μιχαήλ, τη Δευτέρα 7/11, στις 20.00 το βράδυ. «Κάθε χρόνο μικροί και μεγάλοι, τόσο από την περιοχή της Χαλκιδικής όσο και από τη Θεσσαλονίκη, αλλά και άλλες πόλεις, επισκέπτονται το "χωριό των Χριστουγέννων" της Ελλάδας, τον Ταξιάρχη, και συμμετέχουν στη μεγάλη μας γιορτή, τοποθετώντας καθένας το δικό του στολίδι στο έλατο που δεσπόζει στην κεντρική πλατεία του χωριού μας», τόνισε ο κ. Ξάκης, καλώντας τους Έλληνες να το κάνουν και φέτος!

Τι θα γίνει φέτος με τις τιμές των ελάτων

Παρά το γεγονός ότι το μεταφορικό κόστος υπολογίζεται φέτος αυξημένο κατά τουλάχιστον 15%, λόγω της διεθνούς συγκυρίας, αλλά και το γεγονός ότι είναι υψηλό το ποσό που καταβάλλουν στους δήμους όπου εγκαθίσταται προκειμένου να κάνουν τις πωλήσεις τους, οι ελατοπαραγωγοί του Ταξιάρχη είναι αποφασισμένοι, όπως εξήγησε ο κ. Ξάκης, να «βάλουν πλάτη» και να μην αφήσουν κανέναν καταναλωτή παραπονεμένο. «Είμαστε ελατοπαραγωγοί, αλλά είμαστε και καταναλωτές και καταλαβαίνουμε πλήρως τις δυσκολίες των πολιτών, με τα αυξημένα κόστη σε ενέργεια και τρόφιμα», υπογράμμισε.

Εάν τελικά υπάρξει αύξηση στην τιμή των ελάτων Ταξιάρχη, που για περισσότερα από δέκα χρόνια παραμένει σταθερή, «αυτή δεν θα υπερβαίνει το 5%-10%», ανέφερε χαρακτηριστικά. Σε κάθε περίπτωση, όπως σημείωσε, «ας μην ξεχνάμε και τα παζάρια μεταξύ πωλητών και αγοραστών, που πλέον αποτελούν παράδοση στη χώρα μας και ποτέ δεν βγάζουν "νικητή", αφού στο τέλος οι δύο πλευρές τα βρίσκουν στη μέση».

Ταξιάρχης Χαλκιδικής

Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι, στη Θεσσαλονίκη, η τιμή ενός ελάτου κυμαινόταν στα 30-100 ευρώ και στα 40-150 ευρώ στην Αθήνα.

Πάντως, όπως ανέφερε ο κ, Ξάκης, «κανένας ελατοπαραγωγός του Ταξιάρχη Χαλκιδικής δεν "θησαυρίζει" από τις πωλήσεις που κάνει ενόψει της εορταστικής περιόδου των Χριστουγέννων», αφού το ποσό που βάζει τελικά στην τσέπη του «είναι "βοηθητικό" και κυμαίνεται από 2000 έως και 6000 ευρώ. Ίσα να πληρώσουμε τους φόρους δηλαδή».

Στο «πόστο» τους το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου οι ελατοπαραγωγοί

Αν και ακόμη δεν έχουν δοθεί οι σχετικές άδειες, ο πρόεδρος της κοινότητας του Ταξιάρχη εκτίμησε ότι οι ελατοπαραγωγοί θα βρίσκονται στο «πόστο» τους για τη διάθεση των δέντρων το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Νοεμβρίου.

Όπως και πέρυσι, έτσι και φέτος, οι ελατοπαραγωγοί του ορεινού χωριού της Χαλκιδικής θα βρίσκονται σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα, Βόλο και Πάτρα, ενώ θα γίνουν εξαγωγές σε Κύπρο και «το πιο πιθανόν και στην Αλβανία, που πέρυσι μας τίμησε με την προτίμησή της», τόνισε ο κ. Ξάκης.

Ήδη, πάντως, «τα τηλεφωνήματα για προπαραγγελίες έχουν πάρει φωτιά», όπως εξήγησε, επισημαίνοντας ότι «πολλοί έμποροι από διάφορες περιοχές της χώρας έχουν κάνει την εμφάνισή τους στο χωριό μας και κλείνουν συμφωνίες με ελατοπαραγωγούς».

Υπενθυμίζεται ότι, πέρυσι, οι ελατοπαραγωγοί του Ταξιάρχη έκαναν ρεκόρ πωλήσεων, διαθέτοντας στην αγορά, εντός και εκτός ελληνικών συνόρων, 30.000 δέντρα, πλησιάζοντας έτσι ολοένα και περισσότερο κάθε χρόνο «τις υψηλές πωλήσεις που κάναμε το 2009, πάνω από 48,000 δέντρα».

Η καλλιέργεια ελάτου αποτελεί μια πολύ απαιτητική ασχολία και μπορεί να χρειαστούν μέχρι και δώδεκα ώρες απασχόλησης ημερησίως σε ορισμένα στάδιά της. Ο σπόρος φυτεύεται την Άνοιξη, στη συνέχεια γίνονται τα φυτώρια για τρία χρόνια και όταν το φυτό αναπτυχθεί, μεταφυτεύεται σε γλάστρα ή στη γη, ενώ το δέντρο θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να «πάρει» ύψος.

«Αν δεν περάσουν και από το φυτώριο, τα δέντρα μπορεί να χρειαστούν από οκτώ έως και δέκα χρόνια μέχρι να κοπούν και να πωληθούν. Υπάρχουν και δέντρα τριών μέτρων που μπορεί να χρειαστούν και 12 χρόνια», εξήγησε ο κ. Ξάκης.

Στο ορεινό χωριό της Χαλκιδικής, στην πλειονότητά τους οι κάτοικοι, ηλικίας από 20 έως και 80 χρόνων, ασχολούνται και με την καλλιέργεια έλατου, διαθέτοντας στην ελληνική αγορά το 75% των χριστουγεννιάτικων δέντρων.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr