Άκης Πετρετζίκης: Κοντοσούβλι κοτόπουλο στο φούρνο - ιδανικό φαγητό για μαζέματα στο σπίτι με την παρέα (βίντεο)

Δοκιμάστε να φτιάξετε χειροποίητο κοντοσούβλι κοτόπουλο με λαχανικά ψημένο στον φούρνο, θα ξετρελαθείτε!

Συστατικά

Για τη μαρινάδα

  • 2 σκ. σκόρδο
  • 80 γρ. ελαιόλαδο
  • 3 κ.σ. ρίγανη
  • 70 γρ. μουστάρδα
  • 1 κ.σ. μέλι
  • 12 γρ. αλάτι
  • πιπέρι
  • 50 γρ. ξίδι, από κόκκινο κρασί

Για το κοντοσούβλι

  • 1 κρεμμύδι
  • 1 πιπεριά πράσινη
  • 1 πιπεριά κόκκινη
  • 500 γρ. φιλέτο μπούτι κοτόπουλου
  • 500 γρ. φιλέτο στήθος κοτόπουλου
  • 150 γρ. νερό

Για την κοκτέιλ σος

  • 50 γρ. κέτσαπ
  • 50 γρ. μαγιονέζα

Για το τζατζίκι

  • 400 γρ. γιαούρτι στραγγιστό
  • 1 αγγούρι
  • 1 κ.γ. ξίδι, από κόκκινο κρασί
  • αλάτι
  • πιπέρι
  • 1/2 ματσάκι άνηθο, ψιλοκομμένο

Για το σερβίρισμα

  • πατάτες τηγανητές
  • φέτες ψωμί, φρυγανισμένες
  • φέτες λεμόνι
  • ρίγανη, φρέσκια

Ευχαριστούμε θερμά τον Άκη Πετρετζίκη και το akispetretzikis.com για την παραχώρηση της συνταγής

Μέθοδος Εκτέλεσης

Για τη μαρινάδα

  • Τρίβουμε σε ένα μπολ με τη βοήθεια ενός τρίφτη χειρός τις σκελίδες σκόρδου, ρίχνουμε το ελαιόλαδο, τη ρίγανη, τη μουστάρδα και το μέλι, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.
  • Προσθέτουμε το αλάτι, το πιπέρι και το ξίδι, και ανακατεύουμε με το κουτάλι.

Για τα λαχανικά

  • Κόβουμε σε ένα ξύλο κοπής τις πιπεριές σε μεγάλα κομμάτια και αφαιρούμε τα σποράκια τους.
  • Κόβουμε το κρεμμύδι στη μέση, αφαιρούμε τα μικρά κομμάτια από το εσωτερικό του, και ξεχωρίζουμε με τα χέρια μας τα μεγάλα φύλλα του.
  • Μεταφέρουμε τα λαχανικά στο μπολ με τη μαρινάδα και τα αφήνουμε στην άκρη μέχρι να τα χρειαστούμε.

Για το κοντοσούβλι

  • Τοποθετούμε το μπούτι και το στήθος κοτόπουλου σε ένα ξύλο κοπής.
  • Κόβουμε το κοτόπουλο σε μεγάλα κομμάτια φορώντας γάντια, τα μεταφέρουμε στο μπολ με τα λαχανικά και τη μαρινάδα, και ανακατεύουμε με τα χέρια μας.
  • Προαιρετικά, καλύπτουμε το μπολ με διάφανη μεμβράνη και το μεταφέρουμε στο ψυγείο για 2-3 ώρες.
  • Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 220-240°C στον αέρα.
  • Καρφώνουμε εναλλάξ σε ανοξείδωτες σούβλες τα κομμάτια από το μπούτι και το στήθος του κοτόπουλου, τις πιπεριές και το κρεμμύδι, αφήνοντας ένα μικρό κενό ανάμεσά τους για να ψηθούν πιο σωστά.
  • Τοποθετούμε μια σχάρα σε ένα ταψί και ακουμπάμε πάνω τις σούβλες.
  • Απλώνουμε με ένα κουτάλι όλη τη μαρινάδα -που περίσσεψε στο μπολ- στις σούβλες.
  • Μεταφέρουμε το ταψί στον φούρνο και ρίχνουμε μέσα στο ταψί το νερό.
  • Ψήνουμε στον φούρνο για 20-25 λεπτά και ανά διαστήματα γυρνάμε τις σούβλες για να ψηθούν καλά από όλες τις μεριές.
  • Αφαιρούμε το ταψί από τον φούρνο και το αφήνουμε στην άκρη.

Για την κοκτέιλ σος

  • Ανακατεύουμε σε ένα μπολ την κέτσαπ και τη μαγιονέζα με ένα κουτάλι.
  • Αφήνουμε στην άκρη για το σερβίρισμα.

Για το τζατζίκι

Βάζουμε σε ένα μπολ το γιαούρτι, τρίβουμε μέσα στο μπολ το αγγούρι στη μεγάλη πλευρά του τρίφτη με τις χοντρές λεπίδες, προσθέτουμε το σκόρδο, το ξίδι, το αλάτι, το πιπέρι και τον άνηθο, και ανακατεύουμε με ένα κουτάλι.

Για το σερβίρισμα

Σερβίρουμε το κοντοσούβλι με τηγανητές πατάτες, φρυγανισμένες φέτες ψωμιού, φέτες λεμονιού, την κοκτέιλ σος και το τζατζίκι, και πασπαλίζουμε με φρέσκια ρίγανη.

WHO IS WHO

Γεννημένος στις 4 Μαρτίου, ο Άκης έδειξε την αγάπη του από τα πρώτα χρόνια της ζωής του. Μεγάλωσε στη Θεσσαλονίκη, δουλεύοντας στην οικογενειακή επιχείρηση από τα 16 του χρόνια. Στα 18 του αποφάσισε να εγκαταλείψει την πόλη όπου μεγάλωσε για να κατέβει στην Αθήνα και να σπουδάσει Λογιστική.

Από εκείνη ακριβώς τη στιγμή συνειδητοποίησε ότι η πραγματική του αγάπη βρισκόταν στη γεύση των φρέσκων φρούτων, στις μυρωδιές των μεσογειακών μπαχαρικών και στους ήχους των ακονισμένων μαχαιριών. Ήταν εκείνη η στιγμή που αποφάσισε να σπουδάσει παράλληλα σεφ στη σχολή μαγειρικής Le Monde.

Μόλις ολοκλήρωσε τις σπουδές του (ολοκλήρωσε και τη Λογιστική!) εργάστηκε σε πληθώρα εστιατορίων και ξενοδοχείων σε όλη την Ελλάδα μέχρι που αναχώρησε για την Αγγλία με σκοπό να εξερευνήσει την διεθνή κουζίνα.Η πενταετής παραμονή του στην Αγγλία ήταν το μεγαλύτερο μαγειρικό «σχολείο» για τον Άκη μιας και είχε την ευκαιρία να συνεργαστεί με διάσημους βραβευμένους σεφ. Η τελευταία του στάση ήταν το φημισμένο ξενοδοχείο «THE GORING».

Το 2010 επέστρεψε στην Ελλάδα, όχι για κάποια επαγγελματική ευκαιρία όπως πολύς κόσμος θα σκεφτόταν, αλλά για να λάβει μέρος στο τηλεπαιχνίδι του Mega, «Master Chef». Έξι μήνες αργότερα, χωρίς καμία αμφιβολία, αναδείχθηκε ο πρώτος Έλληνας «Master Chef» κερδίζοντας τον διαγωνισμό.

Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο

Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr