Κώστας Γιαννόπουλος - Χαμόγελο του Παιδιού: Να τιμωρηθεί παραδειγματικά όποιος κάνει κάτι κακό στα παιδιά
Δυστυχώς τα παιδιά αυτά καλούνται για μία ακόμη φορά να είναι ανασφαλή για το μέλλον τους
Ο πρόεδρος του Χαμόγελου του Παιδιού, Κώστας Γιαννόπουλος, αναφέρθηκε στις καταγγελίες για την Κιβωτό του Κόσμου, αλλά και στις δομές φιλοξενίας παιδιών. Μιλώντας στα Παραπολιτικά 90.1 Fm στην εκπομπή «Γιατί με ξύπνησες πρωί» με τους δημοσιογράφους Σωτήρη Ξενάκη και Βασίλη Σκουρή τόνισε πως «όποιοι από αυτούς που προστατεύουν παιδιά κάνει κάτι κακό στα παιδιά θα τιμωρηθεί παραδειγματικά». Παράλληλα αναφέρθηκε στους ελέγχους, αλλά και την εποπτεία που πρέπει να υπάρχει στις δομές που φιλοξενούν παιδιά.
Ερωτηθείς ο κ.Γιαννόπουλος από ποιους φορείς ελέγχονται οι δομές φιλοξενίας παιδιών τόνισε πως ελέγχονται από την Περιφέρεια. «Θα αποφύγω να μιλήσω για την Κιβωτό γιατί έχει παιδιά μέσα. Όποιοι από αυτούς που προστατεύουν παιδιά κάνει κάτι κακό στα παιδιά θα τιμωρηθεί παραδειγματικά αλλά για μια ακόμη φορά αυτά τα παιδάκια που ζουν με ένα φόβο και μια κατάσταση ανασφάλειας καλούνται για μια ακόμη φορά να είναι ανασφαλή για το τι θα γίνει και που θα πάνε στα κρατικά ιδρύματα που υπολειτουργούν ή σε άλλες δομές;».
Δεχόμαστε σχεδόν κάθε δεύτερη εβδομάδα έλεγχο σε όλους τους χώρους μας
«Το τελευταίο διάστημα δεχόμαστε σχεδόν κάθε δεύτερη εβδομάδα έλεγχο σε όλους τους χώρους μας σε όλη την Ελλάδα. Ελέγχονται τα πάντα από τα κτηριακά, από τα ποινικά μητρώα, από τις διαδικασίες, από τα ιατρικά και με τα παιδιά προσπαθούν να καταλάβουν τι παίζεται.
Σε εμάς υπάρχει φροντίδα και νοιάξιμο και εποπτεία όχι για το αν τρώνε καλά ή δεν τρώνε καλά τα παιδιά, εποπτεία ως προς το αν τηρείται αυτή η φροντίδα μέσα στα σπίτια γιατί αν ένας εργαζόμενος δεν έχει αυτή τη νοοτροπία μπορεί να χαλάσει όλο αυτό το εγχείρημα. Άρα δεν είναι εύκολο πράγμα να μεγαλώνεις παιδιά με φροντίδα και νοιάξιμο, δεν είναι εύκολο πράγμα να προσπαθείς του κάθε παιδιού την ανάγκη να την κάνεις δύναμη και να ξεφύγει και να έχει ασφάλεια. Απόδειξη τα παιδιά που μεγαλώσαμε.
Δεν θα κατηγορήσω το χώρο ούτε θα ήθελα να κλείσει γιατί αυτό σημαίνει ότι 300 παιδιά θα πεταχτούν στον Καιάδα γιατί πραγματικά δεν υπάρχει τίποτα άλλο αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα εκτός από Καιάδα», τόνισε ο κ.Γιαννόπουλος.
Τι ισχύει με τις υιοθεσίες και την αναδοχή των παιδιών
«Στο Χαμόγελο του παιδιού έχουμε κάνει τις περισσότερες υιοθεσίες και αναδοχές που έχουν γίνει στην Ελλάδα μέσω του κρατικού συστήματος. Όμως η ευλογία που είναι η υιοθεσία και η αναδοχή καμιά φορά μπορεί να γίνει κατάρα γιατί αν δεν υπάρχουν στελεχωμένες υπηρεσίες όπως λεει η ΕΕ μέχρι το 2030 για να μπορείς να κάνεις από-ιδρυματοποίηση fast track δεν μπορείς να κάνεις με τίποτα. Τα 15-16-17χρονα ποιος θα τα πάρει; Τα αδέλφια τα 3, τα 4, τα 5 και τα 6 ποιος θα τα πάρει; Ποιος θα κρατήσει την αδερφική μεταξύ τους σχέση, ποιος θα δώσει τη δυνατότητα σε αυτά τα παιδιά να συνεχίσουν να επιβιώσουν όταν έχουν περάσει κακοποίηση; Επίσης το άλλο σημαντικό είναι ποιος θα δώσει σε αυτά τα παιδιά τη δυνατότητα να είναι κοντά στο οικογενειακό τους περιβάλλον το οποίο εάν υπάρχει κάποια δυνατότητα που να μην κινδυνεύουν σε αυτό να επιστρέφουν στο οικογενειακό τους περιβάλλον όπως έχουμε κάνει πολλές φορές».
Ολοι όσοι ασχολούμαστε με παιδιά πρέπει να είμαστε κάτω από εποπτεία και έλεγχο
Παράλληλα ο κ.Γιαννόπουλος τόνισε την τεράστια σημασία που έχει όλες οι δομές που ασχολούνται με παιδιά να βρίσκονται κάτω από εποπτεία και διαρκή έλεγχο. «Όλοι όσοι ασχολούμαστε με παιδιά πρέπει να είμαστε κάτω από εποπτεία και έλεγχο και για αυτό το λόγο εμείς δεν πήγαμε ποτέ κατά του ελέγχου και της εποπτείας. Έχουμε το περισσότερο προσωπικό που έχει ένας φορέας σε όλη την Ελλάδα και εκτός από το επιστημονικό προσπαθούμε να έχουμε «φροντιστικό» προσωπικό και κάθε φορά που πάει να χαλάσει κάτι και να σας πω ένα παράδειγμα. Κάποια στιγμή μια μαγείρισσα έβαλε πιπέρι σε ένα-δύο παιδιά δεν είναι κακοποίηση αυτή; Εμείς την πήγαμε στον Εισαγγελέα, έχουμε την εξωστρέφεια να πηγαίνουμε εμείς στον Εισαγγελέα να μην έρχεται ο εισαγγελέας σε εμάς. Δεν δικάστηκε, απέλυσα την υπεύθυνη βάρδιας, την υπεύθυνη του σπιτιού και τη μαγείρισσα και τελικά μου έκανε και μήνυση από πάνω. Θα πρέπει να είμαστε πολλά βήματα παραπέρα και θα πρέπει να υπάρχουν έλεγχοι μεν αλλά μπορεί να τους ξεφύγουν κάποια πράγματα και για αυτό το λόγο θα πρέπει να υπάρχει μια εποπτεία η οποία να είναι από πολύ-επιστημονική ομάδα. Αυτό το έχουμε προτείνει μέσα στις προτάσεις που έχουμε κάνει για τη νομοθεσία».
Ακολουθήστε το eirinika.gr στο Google News για ενδιαφέρουσες ειδήσεις από την Ελλάδα και τον κόσμο
Πατήστε εδώ για να διαβάσετε όλες τις αναρτήσεις του eirinika.gr